Meddig állnak el a húsok a hűtőben? A feldolgozott készítményekre is figyelni kell

húsok cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ember alapvetően szeret bespájzolni, nemcsak tartós élelmiszerekből, hanem különféle húsokból is. Ennek ellenére ne vegyél egyszerre túl nagy mennyiséget, mert nem mindegyik húst tárolhatod hosszú ideig.

Amikor megtervezed a heti bevásárlást, érdemes azt is figyelembe venni, hogy mit fogsz főzni az adott héten. A húsok vásárlásánál érdemes előre gondolkodni és körülbelül olyan mennyiséget vásárolni, amennyit el is készítesz. Természetesen előfordul, hogy többet veszel, ilyenkor nyugodtan tedd a hűtőbe, csak mindegyik fajtánál nézd meg alaposan, meddig tárolhatod biztonságosan. 

Ha nem fogod elkészíteni belátható időn belül, akkor inkább fagyaszd le. Ezeket az élelmiszereket például bátran lefagyaszthatod, itt pedig ellenőrizheted, hogy meddig tarthatóak el. A hűtőben pedig az alábbiak szerinti ideig hagyhatod a különféle húsokat, minőségromlás nélkül. 

Vörös- és sertéshús

A vörös húsok és a sertéshús körülbelül öt napig tárolhatók a hűtőszekrényben. Lefagyasztva tovább is tarthatod őket, akkor akár nyolc hónapig is elteheted minőségromlás nélkül. Ha már feldolgoztad, megsütötted, akkor a vörös hús és a sertéshús három-négy napig tartható a hűtőszekrényben és csupán két hónaptól fél évig a fagyasztóban.

disznóhús álló

Bacon és kolbász

A szalonna és a bacon olyan feldolgozott húskészítmények, amelyek tovább eltarthatóak, mint a nyers kolbász. Hűtőben tartva akár hét napig is fogyaszthatók, míg a friss kolbászt két napon belül el kell fogyasztani! Fagyasztóba téve a szalonna és a nyers kolbász körülbelül egy hónapig eltartható, de vannak olyan fajták, amelyek ennél hosszabb idő alatt sem romlanak meg.

kolbász belső

Virslifélék, felvágottak

A felvágott a legjobb választás, ha szendvicset szeretnél készíteni, de salátákba is szeletelhetsz belőle. A virsli is hasonlóan jó megoldás, ha nincs időd sokat pepecselni a konyhában. Utóbbiból válassz jó minőségű, magas hústartalmú fajtát. A virsli és a felvágott is két hetet bír ki a hűtőszekrényben, de csak bontatlan állapotban. Ha kinyitod, három-öt napon belül meg kell enni. A fagyasztóban pedig egy-két hónapig tárolhatod. 

Szárnyasok

A szárnyasokat, vagyis a csirkehúst, pulykát, kacsát vagy libát általában csak egy-két napig tarthatod a hűtőszekrényben. Fagyasztóban sokkal tovább bírják. Feldolgozott állapotban a baromfihús szintén csak néhány napig tartható a hűtőben, de fagyasztani sem szabad két-hat hónapnál hosszabb ideig.

szárnyashús álló

Darált húsok

Bármilyen állatból készített darált hús jóval rövidebb ideig tárolható hűtőben, mintha egészben vetted volna meg.  Hűtőszekrényben egy-két napig, a fagyasztóban pedig körülbelül három-négy hónapig teheted el.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon