Miből áll a hagyományos spanyol tapas? Te is könnyen összedobhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legtöbbünknek a spanyol konyháról azonnal beugrik a tapas fogalma, azzal azonban már kevésbé vagyunk tisztában, hogy pontosan miből is áll ez az étel. Eláruljuk: egyszerűbb, mint amilyennek hangzik!
A tapas a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fogása: elsőre talán nem egyértelmű, hogy pontosan miből is áll ez az étel, de sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.
Mi a tapas?
Leegyszerűsítve a tapas kis tányérokon felszolgált ételt jelent. Tulajdonképpen kísérőként szolgálják fel sör, bor vagy más alkoholos italok mellé, és eredetileg ingyen járt minden italrendeléshez. Idővel ez a szokás átalakult, és a tapas ma már az alkoholos italoktól külön is rendelhető. Sőt, annyira közkedveltté vált, hogy szociális szerepet is betölt, hiszen a sok kisebb adagból álló, különféle fogás összehozza az asztaltársaságot. Ezek a fogások rendszerint egyszerűen készülnek, és mivel annyira különbözőek, a legtöbb ízlésnek megfelelnek.
Miből készülhet?
A tapasnak négy típusát különböztetjük meg, ezek pedig a következők lehetnek:
Pinchos
A pinchos a tapasok legősibb típusa, és kenyérszeleteket jelent különböző feltétekkel. Spanyolország északkeleti részén elterjedtebb, és léteznek erre specializálódott bárok is. Ezek a helyek rendszerint svédasztalos módszerrel dolgoznak, a kis szendvicsekbe pedig fogpiszkálót szúrnak. Amikor a vendég végzett, a pincér a fogpiszkálók száma alapján állítja ki a számlát.
Sajtból és felvágottakból álló tálak
A tapasnak ez a típusa sajtválogatásból, felvágottakból és az ezek mellé felszolgált péktermékekből áll. A sajtok között gyakran megtalálható a legismertebb spanyol sajt, a manchego, de más kemény és lágy vagy éppen kékpenészes sajtok is szerepelnek a válogatásban. A felvágottak között a serrano sonka, a chorizo (paprikás szalámi) vagy éppen a fuet (vékonyra szeletelt kolbász) kap helyet.
Hideg tapas
Idetartozik minden salátaféle, szobahőmérsékletűre hűlt grillezett zöldség, olívabogyó, szardella, hideg leves, mint a gazpacho vagy a salmorejo, és mindez gyakran spanyol tortilla, azaz krumplis omlett kíséretében érkezik.
Meleg tapas
Ez a kategória a legérdekesebb és legsokrétűbb, hiszen olyan fogásokat foglal magába, mint a patatas bravas (sült krumpli pikáns szószokkal), gambas al ajillo (fokhagymás garnéla), chorizo al vino (borban főtt spanyol kolbász), chorizo a la sidra (almaborban főtt spanyol kolbász), pinchos morunos (pácban érlelt sertésnyárs), paella, tintahalkarikák vagy a különböző krokettek.
Ha pedig képeken is szívesen megnéznéd az említett fogásokat, akkor a fenti videóban többükkel is megismerkedhetsz.
Fotók: Getty Images