
Mutatjuk, hogy lesz tökéletes a britek kedvence, a fish and chips: nagyon sok múlik a tésztán

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Selymes mandulaital házilag: ezt készítsd, ha nem ihatsz tehéntejet

Tejszínes, zöldséges rakott krumpli: vastag, nyúlós sajtréteggel az igazi

Sütés nélküli csokis desszertek: gyors nasik, amiket csak szeretni lehet

Spenótos csicseriborsó-fasírt: gyors ebéd friss zöldségekből

Ropogós KFC-csirke házilag: a bundája jó fűszeres
Ropogósra sütött hal, mellé pedig hasábburgonya, ez a fish and chips, a britek nemzeti büszkesége, amit otthon is el lehet készíteni.
Tény, hogy hazánkban nem mindennapos dolog az, hogy hal kerül az asztalra, inkább karácsonykor népszerű, na meg nyáron a hekk. Pedig a hal finom, egészséges, ráadásul rengeteg izgalmas fogás készülhet belőle.
Még street foodként is nagyszerű, elég csak a fish and chipsre gondolni. A híres finomság házilag is kivitelezhető, csupán néhány dolgot kell szem előtt tartani és az otthonod falai közé varázsolhatod a London utcáin kapható halas finomságot.
A fish and chips lényege, hogy a halat és a krumplit szép ropogósra kell sütni, ami valljuk be, nem egyszerű feladat. A laza szerkezetű halat nehéz olajban sütni, nem árt ismerni pár trükköt, amelyeknek köszönhetően a bunda rajta marad majd, nem hullik le darabokban róla. Na, meg a szép aranybarna színt is el kell érni. Mutatjuk, mire figyelj!
A tökéletes bunda titkai
Ha fish and chips készül, a hal bundája sörtésztából áll. Ehhez mindig jéghideg sörrel dolgozz, ez az első fontos tudnivaló. A bunda készítését azonban nem a sörrel kell kezdeni: először is a lisztet keverd egybe sütőporral, keményítővel, kurkumával és sóval, csak utána jön a folyadék. Sör helyett jéghideg ásványvizet is használhatsz. Gyorsan keverd össze az alapanyagokat, de ne keverd túl, mert akkor a bunda kemény lesz.
A lisztbe kevert sütőpor gondoskodik a tészta könnyedségéről, míg a keményítőtől lesz ropogós a textúrája. A kurkuma talán szokatlanul hangzik, de megéri kipróbálni, szép aranyló színt ad a halnak. A bekevert tésztát lefedve tárold a hűtőben, csak akkor vedd ki, amikor a halat sütöd.

Sütési trükk
A halat mindig forró olajban kell sütni. Az olaj ideális hőmérséklete 185 fok, ellenőrizd konyhai hőmérővel, vagy a bekevert masszából cseppents egy keveset az olajba, ha azonnal sisteregni kezd, akkor már indulhat is a sütés. A halat először forgasd lisztbe - hogy ráragadjon a bunda -, utána mártsd bele a sörös masszába, majd óvatosan engedd az olajba. Süsd körülbelül 1 percig, mikor a tészta elkezd megkötni, kanalazz még a masszából a halra. A hozzáadott masszától sokkal jobb, vastagabb lesz a hal bundája. A serpenyőt ne zsúfold túl, egyszerre csak annyi hal süljön benne, amennyi kényelmesen elfér. A hal mindkét oldalát aranybarnára kell sütni, a sütési idő oldalanként 3-5 perc.

A kisült halról mindig csöpögtesd le a felesleges zsiradékot, a legjobb megoldás, ha több réteg konyhai papírtörlőre szeded rá.
A hal mellé ropogós sült krumpli dukál egy jó nagy adag tartármártással vagy savanyúsággal. Ez az étel frissen az igazi, úgy időzítsd a hal és a krumpli sütését, hogy utána te és a vendégeid rögtön, még melegen fogyasszátok. A londoni hangulatot felidézve akár egy Arsenal meccset végigszurkolva falatozzátok el a remekművet.
Fotók: Getty Images