Mutatjuk, hogy lesz tökéletes a britek kedvence, a fish and chips: nagyon sok múlik a tésztán
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ropogósra sütött hal, mellé pedig hasábburgonya, ez a fish and chips, a britek nemzeti büszkesége, amit otthon is el lehet készíteni.
Tény, hogy hazánkban nem mindennapos dolog az, hogy hal kerül az asztalra, inkább karácsonykor népszerű, na meg nyáron a hekk. Pedig a hal finom, egészséges, ráadásul rengeteg izgalmas fogás készülhet belőle.
Még street foodként is nagyszerű, elég csak a fish and chipsre gondolni. A híres finomság házilag is kivitelezhető, csupán néhány dolgot kell szem előtt tartani és az otthonod falai közé varázsolhatod a London utcáin kapható halas finomságot.
A fish and chips lényege, hogy a halat és a krumplit szép ropogósra kell sütni, ami valljuk be, nem egyszerű feladat. A laza szerkezetű halat nehéz olajban sütni, nem árt ismerni pár trükköt, amelyeknek köszönhetően a bunda rajta marad majd, nem hullik le darabokban róla. Na, meg a szép aranybarna színt is el kell érni. Mutatjuk, mire figyelj!
A tökéletes bunda titkai
Ha fish and chips készül, a hal bundája sörtésztából áll. Ehhez mindig jéghideg sörrel dolgozz, ez az első fontos tudnivaló. A bunda készítését azonban nem a sörrel kell kezdeni: először is a lisztet keverd egybe sütőporral, keményítővel, kurkumával és sóval, csak utána jön a folyadék. Sör helyett jéghideg ásványvizet is használhatsz. Gyorsan keverd össze az alapanyagokat, de ne keverd túl, mert akkor a bunda kemény lesz.
A lisztbe kevert sütőpor gondoskodik a tészta könnyedségéről, míg a keményítőtől lesz ropogós a textúrája. A kurkuma talán szokatlanul hangzik, de megéri kipróbálni, szép aranyló színt ad a halnak. A bekevert tésztát lefedve tárold a hűtőben, csak akkor vedd ki, amikor a halat sütöd.
Sütési trükk
A halat mindig forró olajban kell sütni. Az olaj ideális hőmérséklete 185 fok, ellenőrizd konyhai hőmérővel, vagy a bekevert masszából cseppents egy keveset az olajba, ha azonnal sisteregni kezd, akkor már indulhat is a sütés. A halat először forgasd lisztbe - hogy ráragadjon a bunda -, utána mártsd bele a sörös masszába, majd óvatosan engedd az olajba. Süsd körülbelül 1 percig, mikor a tészta elkezd megkötni, kanalazz még a masszából a halra. A hozzáadott masszától sokkal jobb, vastagabb lesz a hal bundája. A serpenyőt ne zsúfold túl, egyszerre csak annyi hal süljön benne, amennyi kényelmesen elfér. A hal mindkét oldalát aranybarnára kell sütni, a sütési idő oldalanként 3-5 perc.
A kisült halról mindig csöpögtesd le a felesleges zsiradékot, a legjobb megoldás, ha több réteg konyhai papírtörlőre szeded rá.
A hal mellé ropogós sült krumpli dukál egy jó nagy adag tartármártással vagy savanyúsággal. Ez az étel frissen az igazi, úgy időzítsd a hal és a krumpli sütését, hogy utána te és a vendégeid rögtön, még melegen fogyasszátok. A londoni hangulatot felidézve akár egy Arsenal meccset végigszurkolva falatozzátok el a remekművet.
Fotók: Getty Images