![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Napokig finom, friss kenyér? Csak azon múlik, hogyan tároljuk
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ki ne imádná a friss, ropogós kenyeret? Igazán remek, mikor elcsípünk a péknél egy forró, még illatozó veknit. Boldogan szaladunk vele haza, vagy ki sem bírjuk, és még útközben letörjük a sarkát, hogy elfalatozzuk.
Másnap az élménynek már nyoma sincs. A zacskóban felejtett, szomorú kenyérke száraz, kicsit porladós és kemény. Ha felül is emelkedünk a dolgon, egy-két étkezés után a maradék gyakran a kukában landol.
Hogy a végeérhetetlen élelmiszer-pazarlásnak és a kiábrándító kenyérélményeknek véget vessünk, nézzük meg, mit tehetünk mi a mindennapi kenyerünkért.
Régen minden jobb volt
Szinte hallom, ahogy a nagyszüleim újra és újra elmondják, hogy régen nem ilyen volt ám a kenyér, mint manapság. A négy jelző, amit leggyakrabban használnak a régi idők kenyerével kapcsolatban az az, hogy sűrű, harapható, barna és kicsit savanykás. Nagyszüleim gyerekként a fehér kenyeret csak hírből ismerték, mert azt csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. Tény, hogy az idők változnak, és ha az élelmiszeripari trendeket nézzük, akkor ez nem feltétlenül előnyös. De azért nincs minden veszve.
![kenyer2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29086/290869/29086969_7fb73939a0a5f2f52cc7518886f8970e_wm.jpg)
A már jól ismert alapvetés: a minőség fontos!
Ez mindenre igaz, a kenyérre is. A minőségi alapanyagból készült termék jobb. Az egészségünknek is és, mivel tovább eláll, a pénztárcánknak is.
Ami nagyon fontos, ha van rá lehetőségünk, természetes erjesztéssel - kovásszal készült -, lassan kelesztett kenyeret válasszunk. A természetes erjesztőanyag növeli a tészta tápértékét. A hosszú kelesztés, pihentetés során a cellulózszerkezet lebomlik, így az abban lévő tápanyag - könnyen emészthető formában - a tésztába kerül.
A kovász természetes módon tartalmazza - a manapság oly sokat emlegetett - lactobacillusokat, ezzel segítve az emésztést. Ez a fajta természetes bakteriális hatás, illetve a sütés együttesen szinte teljes mértékben semlegesíti a gabona fitinsavtartalmát. Azért hasznos ez a funkciója, mert a fitinsav mérsékli az ásványianyag-cserét, ezzel idegi rendellenességeket, vérszegénységet, D-vitamin hiányt idéz elő.
Az élesztővel készített kenyér fitinsavtartalma 90 százalékban megmarad. A gyors kémiai folyamat során nincs elegendő idő arra, hogy a kenyér emészthetőségét segítő, azt pozitívan befolyásoló erjedési folyamatok lejátszódjanak. Az élesztővel kelesztett kenyér gumiszerű fedőréteget képez a bélfalon, és még tovább erjed ott.
Noha a kézműves kovászos kenyér drágább, már csak ezért is megéri a befektetést.
![kenyer5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290908/29090891_c997b451551cbc1ef5b605b228d6c801_wm.jpg)
A tárolás technikája
Nem nagy feladat. Két fontos szempont van, amire érdemes figyelni. Egyrészt, ha műanyag zacskóban szállítjuk haza a kenyeret, mindenképpen vegyük ki abból. A másik pedig, hogy egy vászon konyharuhába tekerve vagy vászon zsákba téve tároljuk. A konyharuhát vagy zsákot mindig illatmentes mosószerrel, öblítőszer használata nélkül mossuk, mert az erős mesterséges anyagok nyomot hagyhatnak a kenyér illatán, és ami még rosszabb, az ízén is. De egy fából készült, zárható kenyértartó is tökéletesen megfelel a célnak.
A hűtő stop, a fagyasztó mehet
A hűtőszekrény hideg, nedves klímája alapvetően nem kedvezőtlen a kenyér állagát és tartósságát tekintve. Maga a kenyér már amúgy is nedves - a tészta hidratáltsága a liszt-víz arányára utal, mely meghatározza a lágyságát, és eltarthatóságát is. A magas hidratáltságú kenyér nehezebben szárad ki, más szóval tovább marad friss. Ez ugyebár pozitívum, viszont logikus, hogy a nedves környezetben ez átfordul, és a kenyér egyszerűen megpenészedik.
![kenyer4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290908/29090887_ce2c563944108c2d122c015c4b01a943_wm.jpg)
Jó megoldás azonban a kenyér fagyasztása. Így két legyet üthetünk egy csapásra. Ha nincs a közelünkben jó pékség, elég csak hetente-kéthetente elzarándokolnunk a jól bevált helyünkre. Ott feltankolunk a kedvenc kovászos kézműves kenyerünkből és, amit nem akarunk megenni, azt egyszerűen lefagyasztjuk. Külön jót is tesz a - minőségi alapanyagokból készített - kenyérnek a fagyasztás.
Felolvasztás után még finomabb, jobb állagú, könnyebben emészthető. Ebben az esetben csak arra kell odafigyelni, hogy a kenyeret egy tökéletesen zárható zacskóba vagy tárolóba tegyük, így megakadályozzuk, hogy bármiféle szagot átvegyen. Amikor fogyasztani szeretnénk, csak vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kiolvadni, vagy ha sietünk, tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, olyan lesz, mintha akkor készült volna el. Bármilyen nehéz is, hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Fotó: Getty Images