Iskolai menza angol hercegi módra: ezt eszi az iskolában a kis György herceg
Illatos bárányegytál, bio tej és vegán zselé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Most, hogy elkezdődött a tanév, és vele minden reggel az uzsonnacsomagolási őrület, jól esik elmerengni afölött, hogy vajon mit, és hogyan eszik az iskolában egy kis angol herceg? Fogadjunk, hogy az ő uzsonnás dobozából nem folyik ki a ketchup, de mi a konkrét valóság? Elmondjuk.
György herceg (aki annyira cuki a kis térdnadrágjában, hogy legszívesebben megzabálnánk) iskolájában messze nem a szokványos büfékaját szolgálják fel a diákoknak. Gondolom, senki sem gondolta komolyan, hogy a tepertőkrémes kenyér után péntekenként gulyásleves, majd bukta a menü, szerdánként pedig főzelék van fasírttal – vagy ezeknek a brit megfelelője, akármi is legyen az.
A valóságban a kínálat sokkal közelebb egy három Michelin-csillagos étterem étlapjához, és olyan fogások szerepelnek benne, mint a fokhagymás bárányragu friss zöldfűszerekkel, vagy lazacfilé zöldmártással, mediterrán kuszkusz, háromféle babból készült ratatouille, vagy portugál tejsodós tortácskák.
Az ételt a Thomas készíti, weblapjuk szerint különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy egészséges és ízletes ételeket főzzenek. Nemcsak azt szeretnék, hogy a gyerekek örömmel megegyék az ételt, hanem, hogy kiegyensúlyozottan, és sokféle ételt fogyasszanak. Mondjuk, a mi városunk közétkeztető cége is ugyanezt írta a weblapján, érdekes.
Hát akkor nézzük konkrétan a menüt. Egy tetszőleges szerdán bio termelésű tejjel, vagy vízzel kezdik a gyerekek a napot, hozzá pedig friss gyümölcsöket falatoznak. Lehet hozzá kenyérfélét is választani: frissen sütött organikus barna kenyér, vagy fehér baguette szeletek közül.
Így néz ki a bárány tagine. Fotó: Shutterstock
A főétkezést fehérjére, zöldségekre és szénhidrátra osztják az étlapon. A hús frissen sült illatos sárgabarackos bárány tagine, amihez sárgarépa és uborka darabokat kínálnak, a kalóriát pedig a tavaszi zöldséges tészta saláta adja. De lehet ám halat is választani, ha valaki jobban kedveli. Találomra kiválasztott szerdai napunkon halas pitét sütnek, aminek a tetején édesburgonya püré sárgállik gusztusosan.
Na most, ha az iskolában valaki nem enne húst, halat, meg semmit, amiben állat van, akkor természetesen kérheti a vega/vegán lehetőséget, ami a górcsőnk alá vett szerdán frissen sült gesztenye és gomba pak choi.
Az ételallergiások meg kaphatnak gluténmentes bárány tagine-t, gluténmentes tésztasalátát és szintén gluténmentes kenyeret.
A desszert pedig vegetáriánus zselé görögdinnyével és szőlővel.
Nem akarunk földhöztapadtak lenni, de a menünek ára is van. Ez egy évre 18 ezer angol font, ami magyar forintra átszámolva, napi árfolyamon valamivel több, mint hatmillió forint.
Mi most, itt a saját életünkben és városunkban egy kicsit ki vagyunk borulva, hogy havonta 22 ezer forintra emelték a gyermekétkeztetés árát, mit szólhat szegény hercegi család, akiknek mindez havi szinten (és a szüneteket nem számolva), helyi valutában hatszázezer forintnak megfelelő összegbe kerül?