Fagyi, jégkrém vagy sorbet? Így készülnek házilag a jeges finomságok

fcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron a legkedveltebb édességek közé a fagylalt és a jégkrém tartozik, ezeket otthon is érdemes elkészíteni.

Bár egyszerű hozzájutni a hideg desszertekhez, hiszen csak leugrik az ember a boltba vagy elmegy a kedvenc cukrászdájába, mindenképp adj egy esélyt a házi változatoknak is.

Bár a legtöbben fagyigépben készítik a hideg desszertet a tökéletes textúra miatt, a konyhai eszköz hiánya nem jelenti azt, hogy ne lehetne isteni házi fagyit összeállítani. Ha van otthon műanyag dobozod és botmixered, indulhat is a mulatság. Sőt, cuki jégkrémformákat is lehet kapni, amelyekbe csak bele kell tölteni a kikevert finomságokat.

fct9

Kezdődik a jeges finomságok szezonja: hogy mindig legyen kéznél hideg desszert, mutatjuk, hogy készíthetsz otthon fagyit, sorbet-t, jégkrémet és még más csodás hűtött édességet a lehető legegyszerűbben.

Fagylalt

A fagyi tej- vagy tejszínalappal készül, amely mellé mindig kerül cukor is, az ízélményről pedig a gyümölcsök vagy a fűszerek gondoskodnak.

fct4

A főzött fagylaltok szinte mindig angol krémből készülnek, vagyis tojás, cukor, tej vagy tejszín keverékéből, amelybe a választott ízesítő (gyümölcs, fűszerek) kerül majd.

Alaprecept

A fagyifajták közül az egyik legnépszerűbb íz a vanília, amit - ha szeretnél - bátran felturbózhatsz. A legjobb alapreceptben 5 deciliter habtejszínt 1 csipet sóval, 1 vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal kell felmelegíteni. Közben 5 darab tojássárgáját 8 dekagramm cukorral keverj habosra. Amikor a tejszín felmelegedett, folyamatos keverés mellett csorgasd rá a tojássárgás keverékre, majd az egészet öntsd vissza a fazékba és közepes láng felett, kevergetve főzd addig, míg besűrűsödik. A sűrítés közben légy figyelmes, ne forrald, mert akkor a tojás kicsapódik és szétesik.

Miután kihűl, tedd fagylaltgépbe, ha viszont nincs ilyen konyhai eszközöd, kanalazd egy lapos, műanyag tálba, fedd le és rakd a mélyhűtőbe, majd 30 percenként vedd ki és botmixerrel alaposan turmixold át. Ezt a folyamatot addig kell ismételni, míg az alap teljesen megfagy.

fct2

Az alap már így is finom, de ha különlegesebben szeretnéd elmajszolni, akkor tehetsz bele csokoládét, kekszet, cukordrazsét, rumot, bogyós gyümölcsöt.

Sorbet

A fagyi őse abban különbözik az ismert finomságtól, hogy tejterméket soha, semmilyen formában nem tartalmaz. A sorbet fő összetevői: gyümölcs, gyümölcspüré, cukor és víz, olykor pedig előfordul, hogy alkohol is kerül bele. A textúrája a jégkására hasonlít, az elkészítése nagyon egyszerű. Körülbelül 3 deciliter vizet 15-20 dekagramm cukorral folyamatosan kevergetve melegíts addig, míg a cukorszemcsék felolvadnak, majd hagyd kihűlni. Válassz valamilyen gyümölcsöt - málnát vagy epret -, alaposan mosd meg, majd villával törd pépesre, utána apránként keverd hozzá a kihűlt cukros vizet, fedd le és tedd a mélyhűtőbe 5-8 órára. A sorbet-t óránként egyszer mindig vedd ki és keverd át alaposan. Akkor lesz igazán finom, ha minél több levegő kerül bele.

fct5

Parfé

A fagylaltféle formába öntve áll össze, fagyasztás után általában szeletelve kínálják, de mutatós pohárdesszertek is készülhetnek belőle. A jeges desszert tejszínes krémmel, tejszínhabbal készül, a könnyű állagról pedig a tojásfehérje gondoskodik. A parfét nagyon változatosan lehet elkészíteni, ostyával, keksszel és piskótával is ki lehet egészíteni.

fct8

Joghurtfagylalt

A sokoldalúan variálható, krémes, friss joghurtfagylalt abban különbözik a fagyitól, hogy a főzött tojásos alapot magas zsírtartalmú joghurttal kell helyettesíteni. Az elkészítése egyszerű: 1,5 deciliter vízből és 8-10 dekagramm cukorból főzz szirupot, majd tegyél bele 1 félbevágott vaníliarudat és a kikapart magját. Miután kihűlt a szirup, keverd össze 5 deciliter natúr joghurttal, utána tedd fagyigépbe vagy műanyag tálba, utóbbi esetben járj el ugyanúgy, mint a sima fagyi készítésénél.

fct7

Jégkrém

A jégkrém alapanyagait tekintve nagyon hasonlít a fagyihoz, mégis sokkal egyszerűbb az elkészítése. A kedvelt jeges finomság formába öntve készül, gondoskodj róla, hogy legyen kéznél valamilyen. Ma már nagyon sokféle közül lehet válogatni a boltokban, ráadásul nem is olyan drágák, de ha nem dobod ki a joghurtosdobozt, elmosva használhatod, csak ne feledkezz meg a pálcikáról sem, mielőtt lefagyasztod a finomságot.

fct3

Banánból például rengetegféle izgalmas jégkrém készülhet: a banánt (20 dekagramm), a mogyoróvajat (10 dekagramm) és a sűrített tejet (1,5 deciliter) turmixold le, majd öntsd jégkrémformába vagy üres joghurtosdobozba, helyezz a közepébe pálcikát, majd tedd egy éjszakára mélyhűtőbe. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük