Fagyi, jégkrém vagy sorbet? Így készülnek házilag a jeges finomságok
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Nyáron a legkedveltebb édességek közé a fagylalt és a jégkrém tartozik, ezeket otthon is érdemes elkészíteni.
Bár egyszerű hozzájutni a hideg desszertekhez, hiszen csak leugrik az ember a boltba vagy elmegy a kedvenc cukrászdájába, mindenképp adj egy esélyt a házi változatoknak is.
Bár a legtöbben fagyigépben készítik a hideg desszertet a tökéletes textúra miatt, a konyhai eszköz hiánya nem jelenti azt, hogy ne lehetne isteni házi fagyit összeállítani. Ha van otthon műanyag dobozod és botmixered, indulhat is a mulatság. Sőt, cuki jégkrémformákat is lehet kapni, amelyekbe csak bele kell tölteni a kikevert finomságokat.
Kezdődik a jeges finomságok szezonja: hogy mindig legyen kéznél hideg desszert, mutatjuk, hogy készíthetsz otthon fagyit, sorbet-t, jégkrémet és még más csodás hűtött édességet a lehető legegyszerűbben.
Fagylalt
A fagyi tej- vagy tejszínalappal készül, amely mellé mindig kerül cukor is, az ízélményről pedig a gyümölcsök vagy a fűszerek gondoskodnak.
A főzött fagylaltok szinte mindig angol krémből készülnek, vagyis tojás, cukor, tej vagy tejszín keverékéből, amelybe a választott ízesítő (gyümölcs, fűszerek) kerül majd.
Alaprecept
A fagyifajták közül az egyik legnépszerűbb íz a vanília, amit - ha szeretnél - bátran felturbózhatsz. A legjobb alapreceptben 5 deciliter habtejszínt 1 csipet sóval, 1 vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal kell felmelegíteni. Közben 5 darab tojássárgáját 8 dekagramm cukorral keverj habosra. Amikor a tejszín felmelegedett, folyamatos keverés mellett csorgasd rá a tojássárgás keverékre, majd az egészet öntsd vissza a fazékba és közepes láng felett, kevergetve főzd addig, míg besűrűsödik. A sűrítés közben légy figyelmes, ne forrald, mert akkor a tojás kicsapódik és szétesik.
Miután kihűl, tedd fagylaltgépbe, ha viszont nincs ilyen konyhai eszközöd, kanalazd egy lapos, műanyag tálba, fedd le és rakd a mélyhűtőbe, majd 30 percenként vedd ki és botmixerrel alaposan turmixold át. Ezt a folyamatot addig kell ismételni, míg az alap teljesen megfagy.
Az alap már így is finom, de ha különlegesebben szeretnéd elmajszolni, akkor tehetsz bele csokoládét, kekszet, cukordrazsét, rumot, bogyós gyümölcsöt.
Sorbet
A fagyi őse abban különbözik az ismert finomságtól, hogy tejterméket soha, semmilyen formában nem tartalmaz. A sorbet fő összetevői: gyümölcs, gyümölcspüré, cukor és víz, olykor pedig előfordul, hogy alkohol is kerül bele. A textúrája a jégkására hasonlít, az elkészítése nagyon egyszerű. Körülbelül 3 deciliter vizet 15-20 dekagramm cukorral folyamatosan kevergetve melegíts addig, míg a cukorszemcsék felolvadnak, majd hagyd kihűlni. Válassz valamilyen gyümölcsöt - málnát vagy epret -, alaposan mosd meg, majd villával törd pépesre, utána apránként keverd hozzá a kihűlt cukros vizet, fedd le és tedd a mélyhűtőbe 5-8 órára. A sorbet-t óránként egyszer mindig vedd ki és keverd át alaposan. Akkor lesz igazán finom, ha minél több levegő kerül bele.
Parfé
A fagylaltféle formába öntve áll össze, fagyasztás után általában szeletelve kínálják, de mutatós pohárdesszertek is készülhetnek belőle. A jeges desszert tejszínes krémmel, tejszínhabbal készül, a könnyű állagról pedig a tojásfehérje gondoskodik. A parfét nagyon változatosan lehet elkészíteni, ostyával, keksszel és piskótával is ki lehet egészíteni.
Joghurtfagylalt
A sokoldalúan variálható, krémes, friss joghurtfagylalt abban különbözik a fagyitól, hogy a főzött tojásos alapot magas zsírtartalmú joghurttal kell helyettesíteni. Az elkészítése egyszerű: 1,5 deciliter vízből és 8-10 dekagramm cukorból főzz szirupot, majd tegyél bele 1 félbevágott vaníliarudat és a kikapart magját. Miután kihűlt a szirup, keverd össze 5 deciliter natúr joghurttal, utána tedd fagyigépbe vagy műanyag tálba, utóbbi esetben járj el ugyanúgy, mint a sima fagyi készítésénél.
Jégkrém
A jégkrém alapanyagait tekintve nagyon hasonlít a fagyihoz, mégis sokkal egyszerűbb az elkészítése. A kedvelt jeges finomság formába öntve készül, gondoskodj róla, hogy legyen kéznél valamilyen. Ma már nagyon sokféle közül lehet válogatni a boltokban, ráadásul nem is olyan drágák, de ha nem dobod ki a joghurtosdobozt, elmosva használhatod, csak ne feledkezz meg a pálcikáról sem, mielőtt lefagyasztod a finomságot.
Banánból például rengetegféle izgalmas jégkrém készülhet: a banánt (20 dekagramm), a mogyoróvajat (10 dekagramm) és a sűrített tejet (1,5 deciliter) turmixold le, majd öntsd jégkrémformába vagy üres joghurtosdobozba, helyezz a közepébe pálcikát, majd tedd egy éjszakára mélyhűtőbe.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images