![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fagyi, jégkrém vagy sorbet? Így készülnek házilag a jeges finomságok
![fcover](https://kep.index.hu/1/0/3793/37930/379302/37930223_2894251_225f70db09964c84b10efb42c91f8431_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nyáron a legkedveltebb édességek közé a fagylalt és a jégkrém tartozik, ezeket otthon is érdemes elkészíteni.
Bár egyszerű hozzájutni a hideg desszertekhez, hiszen csak leugrik az ember a boltba vagy elmegy a kedvenc cukrászdájába, mindenképp adj egy esélyt a házi változatoknak is.
Bár a legtöbben fagyigépben készítik a hideg desszertet a tökéletes textúra miatt, a konyhai eszköz hiánya nem jelenti azt, hogy ne lehetne isteni házi fagyit összeállítani. Ha van otthon műanyag dobozod és botmixered, indulhat is a mulatság. Sőt, cuki jégkrémformákat is lehet kapni, amelyekbe csak bele kell tölteni a kikevert finomságokat.
![fct9](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3793/37931/379312/37931229_4ba3ea4b02f7d2222a59de811cf3e486_wm.jpg)
Kezdődik a jeges finomságok szezonja: hogy mindig legyen kéznél hideg desszert, mutatjuk, hogy készíthetsz otthon fagyit, sorbet-t, jégkrémet és még más csodás hűtött édességet a lehető legegyszerűbben.
Fagylalt
A fagyi tej- vagy tejszínalappal készül, amely mellé mindig kerül cukor is, az ízélményről pedig a gyümölcsök vagy a fűszerek gondoskodnak.
![fct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3793/37930/379304/37930409_94d6e1db23df7f61180370a653e9f8ec_wm.jpg)
A főzött fagylaltok szinte mindig angol krémből készülnek, vagyis tojás, cukor, tej vagy tejszín keverékéből, amelybe a választott ízesítő (gyümölcs, fűszerek) kerül majd.
Alaprecept
A fagyifajták közül az egyik legnépszerűbb íz a vanília, amit - ha szeretnél - bátran felturbózhatsz. A legjobb alapreceptben 5 deciliter habtejszínt 1 csipet sóval, 1 vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal kell felmelegíteni. Közben 5 darab tojássárgáját 8 dekagramm cukorral keverj habosra. Amikor a tejszín felmelegedett, folyamatos keverés mellett csorgasd rá a tojássárgás keverékre, majd az egészet öntsd vissza a fazékba és közepes láng felett, kevergetve főzd addig, míg besűrűsödik. A sűrítés közben légy figyelmes, ne forrald, mert akkor a tojás kicsapódik és szétesik.
Miután kihűl, tedd fagylaltgépbe, ha viszont nincs ilyen konyhai eszközöd, kanalazd egy lapos, műanyag tálba, fedd le és rakd a mélyhűtőbe, majd 30 percenként vedd ki és botmixerrel alaposan turmixold át. Ezt a folyamatot addig kell ismételni, míg az alap teljesen megfagy.
![fct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3793/37930/379304/37930429_f951cbf4aea10d149009eeaa5fc3b7e4_wm.jpg)
Az alap már így is finom, de ha különlegesebben szeretnéd elmajszolni, akkor tehetsz bele csokoládét, kekszet, cukordrazsét, rumot, bogyós gyümölcsöt.
Sorbet
A fagyi őse abban különbözik az ismert finomságtól, hogy tejterméket soha, semmilyen formában nem tartalmaz. A sorbet fő összetevői: gyümölcs, gyümölcspüré, cukor és víz, olykor pedig előfordul, hogy alkohol is kerül bele. A textúrája a jégkására hasonlít, az elkészítése nagyon egyszerű. Körülbelül 3 deciliter vizet 15-20 dekagramm cukorral folyamatosan kevergetve melegíts addig, míg a cukorszemcsék felolvadnak, majd hagyd kihűlni. Válassz valamilyen gyümölcsöt - málnát vagy epret -, alaposan mosd meg, majd villával törd pépesre, utána apránként keverd hozzá a kihűlt cukros vizet, fedd le és tedd a mélyhűtőbe 5-8 órára. A sorbet-t óránként egyszer mindig vedd ki és keverd át alaposan. Akkor lesz igazán finom, ha minél több levegő kerül bele.
![fct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3793/37930/379304/37930485_fa6bfbeb8d4f9f742e32462153ea7073_wm.jpg)
Parfé
A fagylaltféle formába öntve áll össze, fagyasztás után általában szeletelve kínálják, de mutatós pohárdesszertek is készülhetnek belőle. A jeges desszert tejszínes krémmel, tejszínhabbal készül, a könnyű állagról pedig a tojásfehérje gondoskodik. A parfét nagyon változatosan lehet elkészíteni, ostyával, keksszel és piskótával is ki lehet egészíteni.
![fct8](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3793/37930/379306/37930661_0de5c53d82b8cd068459571e9b4c1888_wm.jpg)
Joghurtfagylalt
A sokoldalúan variálható, krémes, friss joghurtfagylalt abban különbözik a fagyitól, hogy a főzött tojásos alapot magas zsírtartalmú joghurttal kell helyettesíteni. Az elkészítése egyszerű: 1,5 deciliter vízből és 8-10 dekagramm cukorból főzz szirupot, majd tegyél bele 1 félbevágott vaníliarudat és a kikapart magját. Miután kihűlt a szirup, keverd össze 5 deciliter natúr joghurttal, utána tedd fagyigépbe vagy műanyag tálba, utóbbi esetben járj el ugyanúgy, mint a sima fagyi készítésénél.
![fct7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3793/37930/379304/37930487_7772d07625fd71aebae22a995ac7251c_wm.jpg)
Jégkrém
A jégkrém alapanyagait tekintve nagyon hasonlít a fagyihoz, mégis sokkal egyszerűbb az elkészítése. A kedvelt jeges finomság formába öntve készül, gondoskodj róla, hogy legyen kéznél valamilyen. Ma már nagyon sokféle közül lehet válogatni a boltokban, ráadásul nem is olyan drágák, de ha nem dobod ki a joghurtosdobozt, elmosva használhatod, csak ne feledkezz meg a pálcikáról sem, mielőtt lefagyasztod a finomságot.
![fct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3793/37930/379304/37930489_eda6268fc171bd9b041acd6b092fa427_wm.jpg)
Banánból például rengetegféle izgalmas jégkrém készülhet: a banánt (20 dekagramm), a mogyoróvajat (10 dekagramm) és a sűrített tejet (1,5 deciliter) turmixold le, majd öntsd jégkrémformába vagy üres joghurtosdobozba, helyezz a közepébe pálcikát, majd tedd egy éjszakára mélyhűtőbe.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images