10 izgalmas karácsonyi köret az ünnepi sült mellé: saláták, pürék, sült zöldségek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Bár az sem mindegy, milyen főétellel koronázod meg az ünnepi asztalt, a köret is legalább olyan fontos eleme a karácsonyi menünek, néha mégis megfeledkezünk róla.
Ha pulykasült vagy kacsacomb kerül az asztalra, nem hiányozhat mellőle valamilyen finom köret sem, azonban érdemes kilépni a rizs-krumpli bűvköréből, és nyitni picit izgalmasabb, különlegesebb receptek felé.
Az alábbi válogatásban kedvenc köreteinket gyűjtöttük össze, amelyek az ünnepi menüsorban is helyet kaphatnak. Legyen szó sült zöldségről, püréről, salátáról, mind-mind isteni.
Majonézes krumplisaláta
A hagyományos majonézes krumplisaláta nem hiányozhat az ünnepi asztalról, főtt tojással és lila hagymával dúsítva az igazi, de ha szereted, a savanykás csemegeuborkát se hagyd ki belőle. A klasszikus öntet majonézből és mustárból áll, de ha túl töménynek érzed, egy kevés tejföllel vagy joghurttal lágyíthatsz rajta. Tökéletes kísérő sültek mellé, ráadásul biztosan jóllaksz vele.
Joghurtos céklasaláta
Ha kedveled a céklát, készíts belőle színes, mutatós salátát az ünnepi asztalra, krémes joghurttal és sós fetával keverve mennyei lesz. A zöldséget elő kell készíteni, mielőtt a salátába teszed, meg is főzheted, de ha sütöd, még intenzívebb lesz az íze. A cékla édességét a sós sajt ellensúlyozza, de egy kevés mézet is érdemes a joghurtba keverni, hogy még finomabb legyen.
Almás-diós saláta
Ha picit könnyedebb salátára vágysz az ünnepi sült mellé, készítsd el ezt az almás-diós változatot, az alapja spenót, erre kerül a gyümölcs, a magvak és a sajt. Dresszingnek elég egy kevés olívaolaj, esetleg citromlé, hogy ne legyen túl nehéz a saláta. Az alma mellé érdemes körtét is szelni, a dió pedig ropogós elemként kerül a kompozícióba.
Karfiolpüré
Ha nem sima krumplipürét tennél a karácsonyi asztalra, készítsd el karfiolból a selymes köretet. Tejjel, vajjal és zöldfűszerekkel isteni finom lesz, ami pedig a köbre emeli, az nem más, mint a krémesre és édesre sült fokhagyma. Nagyon ízletes lesz az így készült püré, amit könnyedén elkészíthetsz vegán változatban is.
Citromos-fokhagymás krumplipüré
Ha pedig mégis maradnál a krumpli vonalán, ne a hagyományos receptet készítsd el, a görög változat mennyei, citromlével és fokhagymával dúsítva készül. Vaj és tej helyett extraszűz olívaolaj krémesíti, amitől pedig igazán különleges lesz, az az édeskés mandula. Nem csak köretként, mártogatósként is kínálhatod a krumplit, előételként is zseniális.
Parmezános krumpli
A krumplinál maradva érdemes kipróbálni ezt a különleges és mutatós köretet is, a parmezánnal és fűszerekkel rétegzett burgonyát muffinformában érdemes megsütni. Kívül ropogós, belül pedig krémes, mennyei, ráadásul nagyon jól mutat az ünnepi asztalon is. Ha a hagyományos ízeket szereted, de új formában tálalva, próbáld ki mindenképp.
Mézes-mustáros kelbimbó
A pirult kelbimbó tipikus ünnepi köret, hát még akkor, ha mézes-mustáros szószt is kap a nyakába. A kelbimbó a sütőben átalakul, krémes, picit édeskés lesz, a külső levelei ropogni fognak. Hogy még jobban fokozd az édes-sós harmóniát, egy kevés mézet is önts rá, amit mustárral és fehérborecettel ellensúlyozz, tökéletes lesz.
Sült zöldségek kakukkfüves mézzel
Ha a kelbimbót kiegészítenéd más őszi-téli zöldségekkel, keverj mellé répát, krumplit, céklát, almát, az édesre és krémesre sült zöldségeket pedig öntsd nyakon kakukkfüves mézzel. Mennyei lesz az összhatás, a zöldfűszertől illatos, a sütőben sütés pedig a köbre emeli a zöldségek és gyümölcsök természetes ízét.
Fokhagymás vajban sült répa
A zöldségekhez nem csak a méz illik, az édeskés répához például tökéletes kiegészítő a fokhagymás vaj. A vajjal együtt sütve nagyon ízletes lesz, ráadásul nagyon jól mutat majd az asztalon a színes köret. Amellett, hogy nagyon könnyed, így tökéletes a nehezebb húsok mellé, még egészséges is, ráadásul kíméli a karácsonyi lakomával teli gyomrot.
Narancsos édesburgonya
Ha répa helyett inkább az édesburgonya mellett tennéd le a voksodat, próbáld ki narancslével és fűszerekkel összesütve, elképesztően illatos és mutatós lesz. Az olyan melegítő fűszerek, mint a fahéj vagy a szerecsendió, nagyon jól állnak neki, a barna cukor pedig karamellizálódik a külsején. Ez egy picit édesebb köret, így főleg azoknak ajánljuk, akik szeretik az édes és sós ízek találkozását.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors