10 szuper köret a karácsonyi asztalra: sültek mellé remek kísérők

kkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A jól megszokott ünnepi, hagyományos köretek helyett próbálj ki valami újat, amivel garantáltan sikert aratsz a vendégeid körében.

Hamarosan karácsony, ez pedig egyet jelent a nagy családi lakomákkal. Ilyenkor a különböző mutatós sültek, rántott hús és fasírtvariációk is felkerülnek az asztalra, melléjük pedig valamilyen ínycsiklandó köret dukál.

Minden családban megvannak a hagyományok. Sokan nem szeretnének újítani, így ők továbbra is hagymás krumplit, krumplipürét, hercegnőburgonyát vagy párolt lila káposztát kínálnak a húsok mellé. Persze ezek is isteni finomak, de ha kipróbálnál valami újat, akkor bátran tedd meg, adunk is néhány ötletet, milyen ízletes köreteket kínálhatsz a családnak és a barátoknak.

Fokhagymás, baconnel körbetekert kelbimbó

A szemet gyönyörködtető köret egyszerűen és gyorsan összedobható, akár az utolsó pillanatokban is nekiállhatsz. Az elkészítésnél csupán két dologra figyelj, ne főzd túl és kerüld a só használatát, mivel a szalonnától is megkapja a zöldség a kellően sós ízt.

Szalonnás, mustáros krumplisaláta

A krumplisaláta az egyik legkedveltebb hideg saláta, mely rengeteg verzióban elkészíthető. Sok családban a hagyományos majonézes változat a favorit, ám ha kipróbálnál valami újat, akkor dijoni mustárral dúsított mártással és szalonnával forgasd egybe. A gazdag saláta önálló fogásként is megállja a helyét, de rántott hús mellé is kínálhatod.

45675826 480ffe4143ccab3a6639c26ad76958f3 wm

Rozmaringgal sült krumpli

Ha köret, akkor bizony burgonya. A legnépszerűbb változatok a hagymás, sült vagy krumplipüré. Maradjunk a sült változatnál, de most ne bő olajban, hanem tepsiben piruljon. Hogy az íze igazán ünnepi legyen, rozmaringos fűszerezést kap a zöldség.

Tepsis édesburgonya

Az édesburgonya-hasábok tepsibe tolva pirulnak szép aranybarnára. Az olajjal meglocsolt zöldség majdnem olyan, mint a sült krumpli, csak picit édeskésebb. Különleges zamatát a fenyőmagnak köszönheti, ezzel a párosítással remekül illik az étkezőasztalra.

Parmezánnal sült brokkoli

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, mely izgalmasan felhasználható. Az egyik legjobb elkészítési módja, ha a rózsákat sütőbe tolod, így kívülről kellemesen roppanós, belül pedig puha lesz. A zöldség zamatára sem lehet egy rossz szavad sem, a fokhagyma és a parmezán teszik igazán fenségessé.

Sütőben sült répa

A sütőben készült sárgarépa maga a csoda, kellemesen édes a zamata, mely jól bírja a fűszerezést, ezért párosíthatod zöldfűszerekkel, vagy kicsit pikánsabb, merészebb aromákkal, de az egyszerű fokhagyma is szuperül áll neki. Hogy a répa belseje krémesre süljön, fontos, hogy magas hőfokon süsd meg, így biztos, hogy mindenkit elvarázsol az asztalnál.

45354592 5040f2868288206fbf9cbfec2902f069 wm

Zöldséges kuszkusz

Az arab országokban népszerű köret főleg szaftosabb ételek mellé kerül. Ha valamilyen rizses köretben gondolkodsz az ünnepi asztalra, akkor azt tanácsoljuk, helyette válaszd a kuszkuszt, mert sokkal különlegesebb. Az apró szemű finomságot bátran színesítsd változatos zöldségekkel, így készítve remekül passzol sültek mellé.

Rizs sütőben készítve

Ha pedig inkább a rizsnél maradnál, akkor a megszokott recept helyett próbáld ki sütőbe tolva, alaplével felöntve a köretet. Így biztos, hogy nem lesz ragacsos vagy száraz, az alaplének köszönhetően pedig ízekben gazdag lesz. A rizs ízét tovább fokozhatod, fokhagymás vajjal dúsítva is nagyszerű.

44431062 01a200bb614dba96d30f937efedc8c35 wm

Őszi töltött tojás

A neve ne tévesszen meg, egész évben elkészíthető, de igazán az őszi és a téli szezonban aktuális. A töltött vagy a kaszinótojás kötelező szereplője az ünnepi menünek. A félbevágott tojás sokféle töltelékkel elkészíthető, érdemes bővíteni a repertoárt. Ha a család szereti a gombát, akkor feltétlen próbáld ki gombás töltelékkel, garantáltan nagy sikere lesz a finomságnak.

Sült szilva

Sült húsok mellé remekül illenek a gyümölcsös köretek, ilyen a sült alma, körte vagy a szilva. A kissé savanykásabb szilva jól viseli a pluszaromákat, egész merész ízpárosításokkal próbálhatod ki. Teszteld le mézzel, kakukkfűvel, vörösborral és fokhagymával, ha pedig még különlegesebben kínálnád, akkor sajt is mehet a félbevágott szilva közepébe. Az így készült gyümölcs remek választás sült kacsa vagy pulyka mellé.

Fotók:  Getty Images, Botos Claudia/Sóbors,  Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon