Miért és milyen gyakran kell tisztítani a kávéfőzőt? Tele lehet baktériumokkal
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Míg az teljesen egyértelmű, hogy a kávéscsészéket el kell mosni minden használat után, addig a kávéfőzőt korántsem takarítják ilyen gyakran.
A filtert, amibe a frissen őrölt kávét tölti az ember, szintén el kell mosni minden egyes használat után, ez egy automatikus mozdulat a kávét kedvelők körében, nem is kérdéses, hogy a zacc rögtön a kukában végzi. De akkor miért nem fordul nagyobb figyelem az egész folyamat központi elemére, magára a kávéfőzőre?
Akinél tartós, napi használatban van a kávéfőző, sokkal hamarabb lesz koszos, szennyezett a gépezet. Nem csak különböző baktériumok, de élesztőgombák is megtelepedhetnek rajta, illetve vízkő is kialakulhat a tartályban.
Természetesen nem kell naponta tisztítani a kávéfőzőt, de a használat gyakoriságától függően 1-6 hónap között ajánlják a takarítását és vízkőtlenítését, ha napi használatban van a gép, akkor havonta érdemes.
Hol gyűlnek össze a baktériumok?
A kávéfőző pontosan melyik része problémás a bacik szempontjából? A víztartály. Ha nem takarítod az előírásnak megfelelően, rengeteg baktérium gyűlhet fel benne. A különböző élesztőgombák és a penész a nedves, nyirkos helyeket kedvelik, így könnyedén elszaporodhatnak vizes közegben. Ha kapszulás kávéfőződ van otthon, akkor valószínűleg ott gyűlik össze a legtöbb baktérium, ahova a kapszulát kell helyezni. Ezek a bacik főzés során a kávéba is belekerülhetnek, ráadásul az ízét is befolyásolhatják, igaz, a lefőzés során keletkező hő elpusztítja egy részüket.
A baktériumok az allergiásokat teszik ki a legnagyobb veszélynek, de egészséges szervezetre nézve is károsak, különböző fertőzéseket terjeszthetnek. Azért, hogy megelőzd az élesztőgombák elszaporodását, érdemes minden egyes főzés után kiüríteni a maradék vizet a tartályból, majd hagyni teljesen megszáradni, addig a fedelét sem szabad rátenni.
Bár sokan az ecetre esküsznek, és igaz is, hogy elpusztítja a penész és élesztőgombák nagy részét, nem feltétlenül hatásos mindenféle baktérium ellen, ráadásul a savas közeg marhatja a kávégép belsejét is, így nem ajánlott a használata. Ha már úgyis csak párhavonta kell tisztítani, érdemes rászánni az időt, ha lehet, szétszedni a kávéfőzőt alkatrészeire, majd így, meleg vízzel és mosogatószerrel vagy mosogatógéppel megtisztítani. Minden kávéfőzőhöz van gyári utasítás, érdemes azt követni.
A vízkő is probléma
Ugyanilyen fontos a vízkőtlenítés is. Ha a főzéshez "kemény" vizet használsz, vagyis nem szűrt vagy tisztított, lerakódhat a tartály belsejében. Bár ma már vannak olyan kávéfőzők, amelyek jelzik, ha szükséges a tisztítás, nem mindegyiken van ilyen funkció. Ha a kávé lassabban fő le az átlagosnál vagy a főző hangosabban működik a megszokottnál, akkor valószínűleg már felgyűlt benne a vízkő.
A vízkövet el lehet távolítani direkt erre a célra kapható általános háztartási készülékhez való szerrel, de akár citromsavval is. Utóbbiból deciliterenként 1 teáskanálnyit kell a vízhez adni. Ha beletöltötted a tisztítószert a kávéfőzőbe - automata kávégép esetén -, csak el kell indítani a programot.
A kotyogós vagy a presszó kávéfőzőt is ugyanúgy meg kell tisztítani a vízkőtől. Ehhez töltsd a főzőt háromnegyedig meleg vízzel, majd öntsd bele a citromsavat vagy a vízkőoldót. Ha feloldódott a szer, öntsd ki felül a víztartályból. Ilyenkor még nem szabad átfőzni, mert a feloldott vízkő elakadhat a járatokban. Ismételd meg még egyszer az első folyamatot, majd főzd át sima vízzel legalább kétszer-háromszor. Utána már indulhat is a kávéfőzés.
Fotók: Getty Images