8 gombafajta, amit érdemes felfedezni: levesben, rántva és raguban is finomak
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
A gomba rendkívül izgalmas alapanyag, mely egész évben kéznél van, ősszel azonban szezonját éli. Ideje felfedezni, a csiperke mellett más fajtákat is kipróbálni.
A fehérjedús, D-vitaminban bővelkedő gomba szeptembertől éli szezonját, a gombászásban jártasak ilyenkor az erdőt járva megtöltik a természet ajándékával kosaraikat.
A természetjárók izgalmas fajtákra bukkanhatnak, ha kedvező az időjárás, őzláb, pereszkefélék és rizike is gyűjthető. Ha magad szeded, mindenképp vizsgáltasd be fogyasztás előtt, ezt a legtöbb piacon megteheted. Persze nem baj, ha nem vagy szakértő a témában, zöldségesnél is beszerezheted a gombát. Mutatjuk, milyen gombafajtákat érdemes hazavinni, és milyen ételeket készíthetsz belőlük.
Csiperke
Az egyik legkedveltebb gomba a csiperke, mely a legkönnyebben beszerezhető fajta. A csiperkét termesztik, ezért egész évben kapható. A csiperkéből két fajtával lehet találkozni, fehérrel és barnával. A gomba remekül ízesíthető, kalapja és tönkje is fogyasztható. Csiperkéből rengetegféle finomságot dobhatsz össze, levest, pörköltet, de egyszerűen ki is ránthatod.
Laskagomba
A laskagomba nagyon izgalmas ízű, könnyen emészthető. Rántva a legfinomabb, de húsételekhez is érdemes kipróbálni. A laska vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben bővelkedik. Ezt a fajtát is egész évben termesztik, könnyen beszerezhető, de a természetet járva is találkozhatsz vele élő vagy elhalt lombos fákon. A laska sokáig szedhető, kalapja húsos. Az idősebb példányok kicsit rágósak, a legjobb, ha apróra vágva használod őket. A késő laska remekül szárad, jól porítható.
Vargánya
A vargánya az egyik legízletesebb gombafajta, karakteres zamata miatt főúri lakomákat kínálhatsz belőle. Kiváló rizottónak, pörköltnek, érdemes más fajtákkal vagy hússal vegyítve is elkészíteni. A vargányából többféle is kapható. Íze mellett fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma miatt is érdemes fogyasztani.
Shiitake gomba
Az ázsiai országokban őshonos gombafajt a gasztronómiai felhasználás mellett gyógyszerként is alkalmazzák már évszázadok óta. A shiitake gomba igazi csodaszer, rákellenes és vírusellenes tulajdonságairól ismert. A csodagomba erősíti az immunrendszert, segíti a fertőzések és betegségek leküzdését. A shiitake bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, kalóriatartalma alacsony. Friss és szárított formában is beszerezhető, kerülhet levesbe, rizottóba és tésztás ételbe.
Szegfűgomba
Az apró termetű gombát nagyon nehéz észrevenni a természetben, intenzív illata árulja el a búvóhelyét. Nem csak illatában átütő erejű, zamatában is, épp ezért fűszerként szokás használni. Persze főzve vagy sütve is kipróbálható, csupán arra kell figyelni, hogy a hő csak néhány percig érje, épp csak annyi ideig, hogy kellemes aromái felszabaduljanak.
Őzlábgomba
Az őzlábgombát nem egyszerű beszerezni, piacokon érdemes keresni, jellegzetes alakú, mással nem összetéveszthető gomba. Kalapja méretes, esernyőszerű, tönkje fölfelé vastagodó, de nem ehető. Kalapja nagyon ízletes, diós-mogyorós aromája van. Az őzlábgombát lehet szárítani, így fűszerként is használható. A kalap rántható és más finomságok is készíthetők belőle, akár még pörkölt is. Az őzlábgombát legalább 20 percig kell főzni ahhoz, hogy ehető legyen, különben gyomorrontást okozhat.
Ízletes rizike
Erdőaljagomba néven is ismert, zöld és narancssárga színben tűnik fel. Termete közepes, erdei fenyők körül terem. A rizike egészséges, a benne lévő fehérje az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Zamata édeskés, néha csípős, szinte bármilyen étel készíthető belőle, még saláta is.
Rókagomba
A rókagomba megjelenése nagyon feltűnő. A színe sárgás, kalapja fölfelé áll. A zamata nagyon finom, kicsit csípős, borsos, a főzés során szelídül meg az erőssége. A rókagomba vitaminokban és ásványi anyagban bővelkedik. Felhasználása sokrétű. Érdemes szárítani, így fűszerként is használható, de sütve és párolva is nagyszerű.
Amire figyelj!
Fontos, hogy a piacon csak bevizsgált gombát vásárolj. Ha gombaszedésre adod a fejed, akkor mindig csak olyat szedj, amiről biztosan tudod, hogy fogyasztható. De még ilyenkor is tanácsos szakértő véleményét kikérni, és átvizsgálni a gyűjteményt, nehogy mérgező kerüljön a tányérra.
Fotók: Getty Images