Kedvenc pesti teázóink - Ha bekuckóznál valahova a hidegben
Egyik hangulatosabb, mint a másik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretem a teákat és a teázást, mindig jó hangulatba kerülök, ha egy bögre meleg tea társaságában lehetek. Otthon is nagyon jó érzés bekuckózni egy forró itallal a kezemben, de ha barátokkal találkozom, akkor különösen szeretek hangulatos, kicsit extrább teázókba beülni velük.

A listámat több szempont alapján állítottam össze: van, ahol a teázó a berendezése, a hangulata miatt került be a top ötbe, van, ahol a széles teaválasztéka miatt és van olyan, ahol a tea minősége miatt. Ez nem egy rangsor, mindegyik teázót másért kedvelem, és bátran ajánlom nektek kipróbálásra bármelyiket.

1. Altair Teaház

Itt kezdődött minden. Azóta rajongok a teaházakért, mióta az egyik legjobb barátnőm elvitt erre a helyre. Beléptem az ajtón, és egy mesevilágba csöppentem. Vannak itt létrák, galériák, puffok, párnák, lelógó szőnyegek, nem is lehet körülírni. Ha nem asztalnál szeretnénk ülni - és persze, hogy nem -, akkor le kell vennünk a cipőnket és indulhat a létrára mászás. Három szint van kialakítva, mindegyiken több kis különálló beugró rész, ahol puha párnák várnak minket. Vízipipázni is lehet 18 éves kor felett, ez italfogyasztás mellett vehető igénybe. 

Szerencsére azonban nemcsak a hely hangulata fenomenális, hanem a kínálat is: fekete, oolong, zöld teák széles választéka mellett gyógyteák, gyümölcsteák, rooibos teák, chai teák, mate teák is vannak. Mindenből van ízesített verzió is, sőt még külön lehet kérni mindegyik fajtába mézet, kandiscukrot, tejszínt, tejet vagy karamellszirupot. Ha valaki éppen nem kívánja a teát, akkor ihat forró csokit, puncsot, limonádét, kávét, sört, bort vagy rövidet is - természetesen ezekből is végtelen számú a lehetőség. A teához kérhetünk teasütit is, nekem a kedvencem az almás-fahéjas, de az összes isteni finom. 

altair

Fotó: Altair Teaház Facebook-oldal

2. Sirius Teaház

Ez a teaház az Altair nagy testvére, lényegében minden ugyanolyan a berendezéstől kezdve a teaválasztékon át a vízipipáig. Valójában a Sirius teaházat hozták létre előbb, csak én ismertem meg őket fordított sorrendben. A teaház 2002 óta létezik, de kezdetben zártkörű klubként működött. Kialakításánál a változatosság, a kényelem és a kreativitás játszott nagy szerepet.

Kb. 80 féle teából választhatunk, de a kávék se semmik, közép-amerikai kávébabból készült különlegességeket kóstolhatunk. Ha jól emlékszem, egy kis kanna tea, ami kb. 4-5 deciliter, 770 forintba kerül az Altair-ben és a Siriusban egyaránt. Szerintem ez egy teljesen korrekt ár, és annyira finom és extra teákat ihatunk, hogy egyszer-egyszer megéri befizetni rá.

A teaházban van gyerekvár is a gyerkőcök számára, itt sok-sok játék megtalálható, de az egyedül érkezőkre is gondoltak a teaház megálmodói, van egy nagy könyvespolc és számos egyéni játék. Ha pedig baráti társasággal érkezünk, akkor többféle társasjáték közül tudunk választani. Dohányzó és nem dohányzó helyre is ülhetünk, a dohányválasztékról a pultnál lehet érdeklődni. Lehetőség van vetítésekre, előadásokra, de kiállításoknak is helyet ad a Teaház. 

sirius

Fotó: Sirius Teaház Facebook-oldal

3. Vörös Oroszlán Teaház

A Vörös Oroszlán Teaházba először nem is a tea, hanem a kávé kapcsán keveredtem. A hangulatos teázójuk mellett van egy boltjuk is, ahol a teafüveket vagy kávébabokat lehet megvenni, én ide jöttem el első körben, hogy pisztáciás kávét vegyek (ami egyébként elmondhatatlanul isteni). Mivel imádom a teaházakat, nem is volt kérdés, hogy oda is be kell mennem. 

Ha felmegyünk az emeletre, akkor a zöld fénnyel megvilágított Életfa az, ami rögtön megragadja a tekintetünket, elképesztően gyönyörű és hangulatos. Körülötte kis asztalok sorakoznak, a falakon képek lógnak és mindent beborít a lámpák sárga fénye. Lehetőségünk van szeparéba is ülni, ezeket azonban érdemes időben lefoglalnunk. Ezekben párnák, puffok, faliszőnyegek és hangulatos megvilágítás vár. 

A teák a legkiválóbb minőségű teafüvekből készülnek. Itt is kapható minden a fekete teától kezdve a fehér teán át az alkoholos teákig, de ezek mellett kávék és limonádék is elérhetőek. 970 forintba kerül 3,5 deciliter tea, úgyhogy árban picit magasabb kategória, de minőségben felülmúlhatatlan. Én legutóbb Irish Dream Tiramisut ittam (rooibos, csokoládéchips, tejszínes karamell, pörkölt kávébab, római kamilla), tökéletes volt. 

voros-oroszlan

Fotó: Vörös Oroszlán Teaház Facebook-oldal

4. Mozaik Teaház és Kávézó

Itt nincsen szeparé, nincsen létra és nincsenek párnák, mégis ehhez a helyhez kötődik az egyik legjobb "teaélményem". A napokban voltam itt először, a Deák téren találkoztam a barátnőimmel, és ez volt a legközelebbi teaház, úgyhogy ide ültünk be. A földszinten van egy kis pult és pár asztal, viszont az emeleten sokkal nagyobb a hely és hangulatosabbnak is tűnt, úgyhogy ott ültünk le. 

Már az is nagyon tetszett, ahogyan a kiszolgálás zajlott: odajött hozzánk egy fiatal srác, és mondta, hogy még nincsen itallapjuk, mert sok új teájuk jött, úgyhogy menjünk oda a pulthoz, ott tudunk válogatni. Én - sajnos - ahhoz vagyok hozzászokva, hogyha nincsen itallap, akkor felsorolnak mondjuk ötféle teát és név alapján kell választanom. Nagyon tetszett, hogy itt mindegyikről kaptunk részletes tájékoztatást és még meg is lehetett őket szagolni. Természetesen ahányan voltunk annyiféle teát ittunk, úgyhogy a fekete, a gyümölcs- és a gyógyteákat is türelmesen végigmutogatták nekünk. 

Én illat alapján egy citrusos teát választottam. Nagyon tetszett a tálalása, a teáskanna tetején volt egy kis tálacska, ami tele volt azokkal a szárított gyümölcsökkel, amelyek a teámba is belekerültek. Az íze pedig... leírhatatlanul mennyei volt. A második korty után megkérdeztem a felszolgálót, hogy meg tudom-e venni náluk kimérve ezt a teát. A választottam az "Elefánt kedvence" volt - most már otthon csücsül a polcomon -, ebben citromfű, mangó, banán és narancs van. Ha arra jártok, mindenképpen próbáljátok ki ezt az ízbombát. Egy kanna tea ára, ami olyan 4-5 dl lehetett, 790 forint volt, de minden egyes forintot megér a teájuk. Isteni sütemények is kaphatóak náluk, az aktuális választékot a Facebook-oldalukon keresztül tudjuk követni.

mozaikteahaz

Fotó: Saját (bal oldalon az "Elefánt kedvence" tea) 

+1  Flying Bird Tea House

Ide sajnos még nekem sem sikerült eljutnom, pedig nagyon régóta tervezem. A Múzeumok Éjszakáján bukkantam rá erre a teaházra, muzeális értékű, dél-kínai teákat lehetett volna kóstolni, de végül nem fért bele az időbe.

Egészen elképesztő teákat és teakellékeket lehet innen beszerezni. Kína, Tajvan és Japán teatermő vidékeiről, közvetlenül a termelőktől származó és az eladók által kiválogatott, minőségi teát használnak. A boltban a fehér, sárga, fekete, zöld, vörös, oolong, puerh teák mellett még számos ritkaság megtalálható. A weboldalukon azt is megnézhetjük, hogy melyik teát hogyan kell elkészíteni, mit ajánlanak kezdőknek és mit profiknak. 

A Flying Bird Tea House 7 éve teatanfolyamokat is tart, ahol a teafajtákat, termőhelyeket, eszközöket mutatják be, de vannak tanfolyamok baristáknak is, ahol a teakészítés folyamatait lehet megtanulni. A teaház lehetőséget ad privát teakóstolásra is, ezt olyan baráti társaságoknak vagy családoknak ajánlják, akik szeretnének különleges teákkal megismerkedni.

flyingbird

Fotó: Flying Bird Tea House Facebook-oldal

Ezt is szeretjük