
Most éppen ettől fogunk örökké élni: mi az a kombucha tea és mire jó?
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Őrülten finom epres kevert sütemény: ebből biztos a repeta

Sült zöldségek ropogós tésztán: a szezon legjobb pizzája

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül
Körülbelül félévente felkap valamit a net, ami éppen akkor egy ideig az örök élet titka lesz. Ilyen volt néhány éve a chia mag, azelőtt a búzafűlé, most pedig ez a kombucha. De mi ez a furcsa lötty, és mire jó?
A kombucha egy fermentált, tehát baktériumokkal és élesztővel erjesztett tea. Annyira odáig van érte mostanában mindenki, hogy milliónyi útmutató került ki a netre, hogyan készítsük és ne készítsük otthon, miként lehet biztonságos és veszélyes a fogyasztása, és így tovább.
Egészséges szénsavas üdítő élmény
Mint minden felkapott csodaszernek, a kombuchának is ezer gyógyhatását sorolják fel, ám ezeknek még töredékét sem bizonyította senki. A fermentált tea azért vált hamar őrült népszerűvé, mert a fogyasztási élmény, amit ad, hasonló a kevésbé egészséges, túlcukrozott és színezékes-adalékanyagos szénsavas üditőkéhez. Kicsit szúrós, enyhén savanykás ízű, frissítő ital, ami még finomabb attól, hogy egészségesnek gondoljuk.

Jó baktériumok
Leggyakrabban emlegetett gyógyhatása a probiotikum tartalma: az utóbbi időben vált mindenki számára ismertté, hogy az immunrendszer jelentős része az emésztőrendszer egyensúlyán múlik, amit pedig a probiotikumok támogatnak leghatékonyabban.
Sajnos ezidáig senkinek nem sikerült alátámasztania azt az elméletet, miszerint a kombucha - hasonlóan a savanyúságokhoz, vagy a kefirhez - olyan koncentráltan tartalmazná ezeket a jó baktériumokat, amely komoly befolyással lenne az emésztőrendszerre.
Az édesített tea egy speciális kultúrával van beoltva, ami élesztőkből és baktériumokból tevődik össze. Ez a kultúra változtatja a teában található cukrot ecetsavvá, ami ezt a különleges, savanyú ízt adja az italnak.
Ne próbáld ki otthon
Bár mostanában minden blogger és magazin házi kombucha gyártással foglalatoskodik, nagyon sokan óva intenek attól, hogy otthon álljunk neki teát fermentálni. A folyamat elméletileg egyszerű: fekete vagy zöld tea kell hozzá, amit kevés cukorral ízesítünk, majd hagyjuk lehűlni. Steril edénybe töltjük, majd hozzáadjuk a speciális kultúrát, amit már itthon is sok biobolt árul. Ezután jön a fermentáláskor megszokott türelmi idő: körülbelül egy hét, mire beérik és szúróssá kezd válni. A baj az, hogy házi körülmények között ez a típusú fermentálás rizikós, nem tudni, milyen gombák és baktériumok kezdenek el a teában szaporodni az általunk használton túl, ezért mindenféle betegséget okozhat.
Egyszóval, amíg nem bizonyítják róla, hogy valódi életelixír, addig maradjunk a savanyú káposztánál.