Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze

konyhai-kifejezes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mennyire vagy otthon a konyhai szakkifejezések világában? Ha sokat főzöl, vagy gyakran jársz étterembe, már biztosan hallottad az alábbi szavakat.

Előfordult már veled, hogy nem mindent értettél, ami az étlapon szerepelt? Jól hangzik a konfitált kacsacomb boros jus-vel, de mit takar ez pontosan?

Ha jártas vagy a konyhában, vagy az éttermek világában, biztosan találkoztál már az étlapon vagy a receptekben ezekkel a kifejezésekkel, de most egy életre meg is jegyezheted őket, hogy ne kerülj többé kellemetlen helyzetbe. Kvízünkben tesztelheted a tudásodat, sok sikert!

Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze
Indulhat a kvíz 10 kérdéses játék
1. kérdés
Mi pontosan a jus (ejtsd: zsü)?
Szósz, lényegében pecsenyelé.
Fényes máz a sütik tetején.
Egy savanyítási módszer, amihez ecet is kell.
2. kérdés
Mit csinál, aki blansíroz?
Röviden hőkezel valamit, majd jéghideg vízbe teszi.
Egy speciális eszközzel egészen vékonyra lapít valamit.
Megpörköli egy étel tetejét.
3. kérdés
Mi az a brut?
A száraz pezsgőkre használt kifejezés.
Egy édes vörösborfajta.
Egy borkészítési technika neve.
4. kérdés
Mit csinál, aki flambíroz?
Sütőben, sok zsiradékkal készít valamit.
Lángba borítja az ételt alkohol segítségével.
Mintákat készít kávé tetejére.
5. kérdés
Mi az a glazúr?
Karamellréteg, amit szakácsfáklyával hoznak létre.
Általában halak mellé kínált krémes mártás.
Sima, fényes máz az ételeken.
6. kérdés
Mit csinál, aki szuvidol (sous vide)?
A bor illatjegyeit, ízjegyeit határozza meg.
Vákuumozott tasakban, alacsony hőfokon, sokáig főz valamit.
Nagyon magas hőfokon, fedő alatt süt valamit.
7. kérdés
Mi az a dekantálás?
A palackos érlelés során kialakult íz és illat.
A bor áttöltése speciális kancsóba.
Annak a kémiai folyamatnak a neve, ahogy létrejön a bor.
8. kérdés
Mi az a velouté?
Rózsaszínre sült steak.
Krémes, tejszínes vagy vajas zöldségpüré.
Rántásból és alapléből készült mártás.
9. kérdés
Mi az a temperálás?
Hőkiegyenlítés.
A rántott ételek olajban történő sütése.
Alacsony hőfokon történő főzés.
10. kérdés
Mit csinál, aki konfitál?
Alacsony hőfokon, bő zsiradékban süt.
Húsoknál használt pácolási eljárás.
Savanyítólevet készít.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon