Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze

konyhai-kifejezes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mennyire vagy otthon a konyhai szakkifejezések világában? Ha sokat főzöl, vagy gyakran jársz étterembe, már biztosan hallottad az alábbi szavakat.

Előfordult már veled, hogy nem mindent értettél, ami az étlapon szerepelt? Jól hangzik a konfitált kacsacomb boros jus-vel, de mit takar ez pontosan?

Ha jártas vagy a konyhában, vagy az éttermek világában, biztosan találkoztál már az étlapon vagy a receptekben ezekkel a kifejezésekkel, de most egy életre meg is jegyezheted őket, hogy ne kerülj többé kellemetlen helyzetbe. Kvízünkben tesztelheted a tudásodat, sok sikert!

Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze
Indulhat a kvíz 10 kérdéses játék
1. kérdés
Mi pontosan a jus (ejtsd: zsü)?
Fényes máz a sütik tetején.
Egy savanyítási módszer, amihez ecet is kell.
Szósz, lényegében pecsenyelé.
2. kérdés
Mit csinál, aki blansíroz?
Megpörköli egy étel tetejét.
Egy speciális eszközzel egészen vékonyra lapít valamit.
Röviden hőkezel valamit, majd jéghideg vízbe teszi.
3. kérdés
Mi az a brut?
Egy borkészítési technika neve.
A száraz pezsgőkre használt kifejezés.
Egy édes vörösborfajta.
4. kérdés
Mit csinál, aki flambíroz?
Sütőben, sok zsiradékkal készít valamit.
Lángba borítja az ételt alkohol segítségével.
Mintákat készít kávé tetejére.
5. kérdés
Mi az a glazúr?
Általában halak mellé kínált krémes mártás.
Sima, fényes máz az ételeken.
Karamellréteg, amit szakácsfáklyával hoznak létre.
6. kérdés
Mit csinál, aki szuvidol (sous vide)?
Nagyon magas hőfokon, fedő alatt süt valamit.
Vákuumozott tasakban, alacsony hőfokon, sokáig főz valamit.
A bor illatjegyeit, ízjegyeit határozza meg.
7. kérdés
Mi az a dekantálás?
A palackos érlelés során kialakult íz és illat.
A bor áttöltése speciális kancsóba.
Annak a kémiai folyamatnak a neve, ahogy létrejön a bor.
8. kérdés
Mi az a velouté?
Rózsaszínre sült steak.
Rántásból és alapléből készült mártás.
Krémes, tejszínes vagy vajas zöldségpüré.
9. kérdés
Mi az a temperálás?
Alacsony hőfokon történő főzés.
A rántott ételek olajban történő sütése.
Hőkiegyenlítés.
10. kérdés
Mit csinál, aki konfitál?
Húsoknál használt pácolási eljárás.
Savanyítólevet készít.
Alacsony hőfokon, bő zsiradékban süt.
Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon