Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze

konyhai-kifejezes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mennyire vagy otthon a konyhai szakkifejezések világában? Ha sokat főzöl, vagy gyakran jársz étterembe, már biztosan hallottad az alábbi szavakat.

Előfordult már veled, hogy nem mindent értettél, ami az étlapon szerepelt? Jól hangzik a konfitált kacsacomb boros jus-vel, de mit takar ez pontosan?

Ha jártas vagy a konyhában, vagy az éttermek világában, biztosan találkoztál már az étlapon vagy a receptekben ezekkel a kifejezésekkel, de most egy életre meg is jegyezheted őket, hogy ne kerülj többé kellemetlen helyzetbe. Kvízünkben tesztelheted a tudásodat, sok sikert!

Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze
Indulhat a kvíz 10 kérdéses játék
1. kérdés
Mi pontosan a jus (ejtsd: zsü)?
Fényes máz a sütik tetején.
Egy savanyítási módszer, amihez ecet is kell.
Szósz, lényegében pecsenyelé.
2. kérdés
Mit csinál, aki blansíroz?
Megpörköli egy étel tetejét.
Röviden hőkezel valamit, majd jéghideg vízbe teszi.
Egy speciális eszközzel egészen vékonyra lapít valamit.
3. kérdés
Mi az a brut?
Egy édes vörösborfajta.
A száraz pezsgőkre használt kifejezés.
Egy borkészítési technika neve.
4. kérdés
Mit csinál, aki flambíroz?
Sütőben, sok zsiradékkal készít valamit.
Lángba borítja az ételt alkohol segítségével.
Mintákat készít kávé tetejére.
5. kérdés
Mi az a glazúr?
Karamellréteg, amit szakácsfáklyával hoznak létre.
Sima, fényes máz az ételeken.
Általában halak mellé kínált krémes mártás.
6. kérdés
Mit csinál, aki szuvidol (sous vide)?
A bor illatjegyeit, ízjegyeit határozza meg.
Vákuumozott tasakban, alacsony hőfokon, sokáig főz valamit.
Nagyon magas hőfokon, fedő alatt süt valamit.
7. kérdés
Mi az a dekantálás?
A bor áttöltése speciális kancsóba.
A palackos érlelés során kialakult íz és illat.
Annak a kémiai folyamatnak a neve, ahogy létrejön a bor.
8. kérdés
Mi az a velouté?
Rántásból és alapléből készült mártás.
Rózsaszínre sült steak.
Krémes, tejszínes vagy vajas zöldségpüré.
9. kérdés
Mi az a temperálás?
Hőkiegyenlítés.
A rántott ételek olajban történő sütése.
Alacsony hőfokon történő főzés.
10. kérdés
Mit csinál, aki konfitál?
Alacsony hőfokon, bő zsiradékban süt.
Húsoknál használt pácolási eljárás.
Savanyítólevet készít.
Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon