Nem érted a puccos étteremben a menüt? Segítünk!

éttermi menu - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Zavaró érzés, ha az étteremben nem értjük a menüt és nem tudjuk, mit kapunk a tányérunkra. Itt a menüszótár!

Végre itt a várva várt évforduló, a barátnőd, barátod elvisz a legmenőbb, legelegánsabb étterembe, ám mikor rendelni készültök, kiderül, hogy egy mukkot sem értesz az étlapból. Ne aggódj, nem vagy egyedül!

Attól még, hogy valaki akar egy nagyon jót enni, még nem kell ismernie a legösszetettebb konyhai technológiákat. Márpedig ahhoz, hogy egy menőbb étteremben úgy tudjunk rendelni, hogy közben nem érnek minket különösebb csalódások, ismernünk kell a különböző szakkifejezések jelentéseit.

Fine dining kifejezések

Posírozott - Már az oldalon is írtunk arról az eljárásról, mikor alacsony lángon, lassan, kevés folyadékban hőkezelnek valamilyen alapanyagot, leggyakrabban húst vagy halat.

Konfitált - A posírozáshoz hasonló módon lassan, alacsony hőmérsékleten történő hőkezelést jelent, amely nem folyadékban, hanem valamilyen zsiradékban történik. 

Marinált - Marinálni annyit jelent: pácolni. Legtöbbször a savas kémhatású pácokkal előkezelt húsokra vagy zöldségekre használják ezt a kifejezést.

Variációk - Itt szükség van a szövegkörnyezetre is, például: paradicsomvariációk. Ilyenkor a tányéron valószínűleg a paradicsomnak többféle eljárással és formában elkészített változatai fognak szerepelni, habként, krémként, szószként, nyersen, főzve. 

Textúrák - Az előzőhöz hasonló kifejezés, például: céklatextúrák. A textúra állagot jelent, tehát a fogás valószínűleg többféle állagú céklát fog tartalmazni, nyers, sült, pürésített, stb.

éttermi menu-ajanlo

Consommé - Tulajdonképpen egy nagyon tiszta húsleves, ami különböző tisztító eljárásokon ment keresztül, így teljesen áttetsző.

Parfé - Nemcsak egybefagyott hideg desszertet, fagylaltféleséget jelenthet, hanem bármi mást, ami ezzel az eljárással készült. 

Jus - Ejtsd: zsü. A húsok sülése után maradt pecsenyelé, amit besűrítenek és így tálalnak a hús mellett vagy rajta.

Supréme - A csirke supréme annyit jelent, hogy a csirkemellet a szárnycsonttal együtt sütik meg, így az sokkal szaftosabb marad. 

Glasszírozás - Sütés közben valamilyen mázzal, cukortartalmú bevonattal kenegetik a húst vagy zöldséget, ami így fényes és édeskés lesz.

Gratin - Csőben sült zöldség, azaz valamilyen arányú tejszínes, sajtos mártásban összesütött zöldséget vagy mást jelent.

Karamellizálás - Bár szerepel a kifejezésben a karamell szó, itt nem égetett cukrot jelent, hanem valamilyen alapanyagnak a hirtelen odapirítását. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük