7 tartalmas leves, amiben a krumpli a főszereplő: isteni receptek egy csokorban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mamaféle zellerrel dúsított krumplilevestől a kifinomult krémes burgonyaleveseken át mutatjuk, milyen kanalazható csodák készülhetnek a zöldségből.
A régi időkben úgy emlegették a burgonyát, hogy a szegények eledele. Ha volt a kamrában krumpli, hagyma, fűszer és némi zöldség vagy darabka kolbász, máris étel került az asztalra.
A világ azóta sokat változott. A krumplit még mindig szeretjük, de nem nevezhető szerény alapanyagnak, több okból sem. Egyrészről ma már nem igazán filléres, másrészről sokkal izgalmasabb a felhasználása, mint azt sokan gondolnák. Ízletes köret, fő- és előétel is készülhet belőle, valamint levescsodák, melyek etetik magukat, olyan finomak.
A krumplileves készülhet egyszerűen, úgy, ahogy a mama is készítette, vagy tartalmasabban. Ha nem szereted annyira a hagyományos konyhát, csábítóan selymes krémleves is összedobható belőle. A krumpli mellett pedig édesburgonyából is készülhet a kanalaznivaló. Mutatjuk kedvenc krumplileveseinket, melyeket megéri kipróbálni a hideg, téli napokon.
Krumplileves nagyi módra
A nagyiféle krumplileves gyorsan, 20 perc alatt elkészül. Ez egy szerényebb verzió, így akár hó végi spórolós receptnek is tökéletes. A recept csak irányadó, a mennyiség ízlés szerint alakítható. A leves ízét a zeller és a kolbász adja, de hús vagy füstölt szalonna is elfér benne.
Filléres krumplileves tejfölös habarással
A tejfölös krumplileves virslivel dúsítva készül. Nagyon tartalmas, gazdag ízvilágú, melynek jól áll a köménnyel vagy a tüzesebb chilipaprikával történő ízesítés. A levesbe virsli helyett kerülhet kolbász vagy hús is. Ha pedig még tartalmasabbra szeretnéd, akkor csipetkével vagy galuskával dúsíthatod a finom levest.
Nyírségi krumpligombócleves
A krumpligombóclevesnek több változata ismert. Érdemes kipróbálni szerényen, csak gombóccal, zeller és petrezselyem ízesítéssel, ha azonban nagy lakomára készülsz, esetleg vendégeket vársz, akkor a nyírségi krumplilevesnek szavazz bizalmat. Ebben a változatban hús, gomba és répa is helyet kap. A jellegzetes ízekért pedig az elengedhetetlen zeller és tárkony felel. A tartalmas levest tálalásnál hűvös tejföllel érdemes meglocsolni.
Fűszeres édesburgonya-krémleves
Az egészséges édesburgonyából szemrevaló, ízekben gazdag krémlevest készíthetsz. Az intenzív zamatú leves aromáiért a fokhagyma és a gyömbér felel, selymes textúráját pedig a tejszín adja. A krémlevesbe reszelt sajt is kerül, így sokkal testesebb a lélekmelengető finomság.
Kiadós krumplikrémleves
A selymes krumplikrémleves egyszerűen készül, nagyon ízletes és tápláló, jólesik a hideg napokon kanalazni. A babérlevéllel és szerecsendióval ízesített krémleves a tejtől és a tejföltől kapja selymes textúráját. A leves betét nélkül is finom, de jól áll neki a kruton, sült bacon vagy kolbász. Tálalásnál kötelező friss petrezselyemmel izgalmasabbá tenni.
Sűrű német krumplileves
A német krumplileves hús nélkül készül, ennek ellenére nagyon tartalmas. Testesebb állagát annak köszönheti, hogy a burgonya egy része turmixolva kerül bele. A krumpli mellett más zöldségek is szerepet kapnak, zeller, hagyma és sárgarépa. Az ízekről pedig a majoránna és a szerecsendió gondoskodik.
Görcsleves
A hagyományos étel kötött-tészta leves néven is ismert. Az étel különlegessége a tészta, az eredeti receptben más nem is kerül bele, de ebben a felturbózott változatban krumplinak is jut hely bőven. Igazi kiadós fogás, mely után nem kíván az ember másodikat.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors