10 mennyei krumplis recept – A spanyol omlettől a tárkonyos főzelékig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A burgonyát, avagy hétköznapibb nevén a krumplit a szegények eledelének is hívják, hiszen ha máshogy nem is, főtt változatban biztosan minden családban az asztalra kerül.
Ha úgy érzed, hogy kifogyott minden a hűtőből, krumplit még biztos, hogy találsz a kamrádban. Ennek a keményítőtartalmú zöldségnek az az óriási előnye, hogy megfelelően tárolva nagyon sokáig eláll. Itt elolvashatod, hogyan tartsd, hogy ne romoljon meg. Krumpliból nemcsak leves vagy főétel készülhet, hanem tökéletes alapanyaga töltött gombócoknak, péksüteményeknek is, a megmaradt főtt krumplit is felhasználhatod hozzájuk.
A krumpliból saláta is készülhet, amelyet húsok mellé kínálhatsz, de az ünnepi asztalon is jól mutat. Itt olvashatsz krumplisaláta-válogatásokat, érdemes mindegyiket kipróbálni, imádni fogod őket.
Bár már nincs újkrumpli, nyáron inkább abból süss-főzz. Olvasd el a tanácsainkat, mit érdemes és mit nem újkrumpliból készíteni. A következő recepteket pedig régi krumpliból főzd meg.
Zúzott burgonya sajttal
Az egyszerű főtt krumplit is izgalmassá teheted, ha sütőben megsütöd és kicsit fűszerezed, isteni lesz. Az olvadt sajt mindennek jót tesz, erre a zúzott burgonyára is nyugodtan szórj gazdagon, majd hagyd, hogy pirosra süljön a tetején. Egyszerű, gyors és olcsó recept, érdemes kipróbálnod.
Krumplis omlett
Akár bőséges reggelit csapnál vagy egy könnyedebb ebédre vágysz, ez a krumplis omlett tökéletes választás. Nem kell hozzá sok zsiradék, inkább hagyd, hogy a zöldségek lepiruljanak, karamellizálódjanak. Ízlésednek megfelelően tehetsz bele több krumplit és kevesebb tojást, de sütheted 1:1 arányban is.
Sajtos krumpligolyó
Ez a köret gyakorlatilag a krokett egyszerűsített verziója, amelyben kihűlt tört krumplihoz kell sajtot keverni, majd zsemlemorzsában megforgatni. A sajtos krumpligolyó nagyon finom mártogatóssal, de köretként, hús vagy főzelék mellé is eheted.
Lacikrumpli
Kicsit a rakott krumplira hasonlít a Lacikrumpli, de abban különbözik tőle, hogy a rétegek közé sült hús, valamint paprika kerül. A Lacikrumpli minden családban máshogy készül, ez a mi receptünk. A húst, mielőtt rétegeznéd a krumplival, érdemes megpirítanod, hogy jó szaftos legyen. A tejfölt pedig semmiképpen ne felejtsd ki belőle.
Pecsenyekrumpli
Ismét egy családi recept, amely egyszerű, olcsó és nagyon laktató. A pecsenyekrumplit a hússütésből visszamaradt pecsenyelével megöntözve süsd meg, így a krumpli nemcsak puha, hanem elképesztően ízes, szaftos is lesz.
Parasztburgonya
A parasztburgonya egyszerű tepsis krumpli, de attól lesz igazán finom, hogy rengeteg lilahagymával és paprikával sül össze. A köret libazsírral készül, szép piros lesz a sütőben.
Pásztortarhonya
Ebben a laktató fogásban nem a krumpli, hanem a tarhonya a főszereplő, amely a burgonyának, a kolbásznak és a szalonnának köszönhetően laktató. A pásztortarhonya is olyan recept, amelyet kedved szerint variálhatsz, de az alap nagyjából ugyanaz.
Tárkonyos krumplifőzelék
A jó értelemben vett menzás élményeket adja vissza ez a tárkonyos krumplifőzelék, amelybe most ecet helyett citromlé került, zöldfűszerek közül tárkony ízesíti, bors helyett pedig borsikafű van benne. Liszt helyett keményítővel habard, így nem fog megállni benne a kanál sem.
Zöldfűszeres burgonyaleves
Ez a laktató krumplileves tejjel és tejszínnel készül, a vajtól még selymesebb lesz, elég csak zöldfűszerekkel pürésítened és máris kész a melengető vacsora. Ha megeszel egy tányérnyit belőle, nem biztos, hogy kívánni fogsz utána második fogást.
Krumplipalacsinta
A krumplipalacsinta majdnem ugyanazzal a módszerrel készül, mint a röszti vagy a lapcsánka, csak a reszelés után a burgonyát vízbe kell áztatni, hogy a keményítő kiázzon belőle. Ettől sokkal lágyabb lesz a krumplipalacsinta, amelyet kevés olajon süss ki.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Botos Claudia/ Sóbors, Sági Zsófia/ Sóbors