7 szuper recept kuszkusszal: köret és desszert is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kuszkusz egyre népszerűbb köret az utóbbi időben, nem véletlenül: főzés nélkül, villámgyorsan és számtalan ízesítésben elkészíthető.
A semleges ízű kuszkusz nagy előnye, hogy rengetegféle fűszer jól áll neki, édesen és sósan is elkészíthető, és változatos ételeket varázsolhatsz belőle az asztalra.
Ha esetleg még most ismerkedsz a kuszkusszal, itt olvashatsz bővebben az elkészítéséről, ha pedig az alapokkal már tisztában vagy, alább mutatunk szuper recepteket. Mint már említettem, semleges az íze, így nem csak köretek, desszertek is készülhetnek belőle, de még levesbetétként is helytáll.
Pesztós kuszkusz
Összvissz 20 perc alatt összedobhatod ezt az izgalmas köretet, amelynek kuszkusz és pesztó az alapja: ha még zöldségekkel is feldobod, akkor egytálételként is megállja a helyét. A kuszkuszt főzni sem kell, csak felönteni forró vízzel, majd állni hagyni, addig pedig van időd összedobni a pesztót is házilag, úgy lesz igazán finom!
Petrezselyemsaláta
Az arab petrezselyemsaláta, avagy a tabulé sokaknak ismerős lehet, a frissítő, könnyed köret egyre népszerűbb itthon is. Leggyakrabban bulgurral készítik, de ha kuszkuszt választasz alapnak, még könnyebb dolgod lesz. Friss, roppanós zöldségek, rengeteg zöldfűszer és citromos öntet találkoznak ebben a salátában, egyszerű, de nagyszerű étel!
Édes kuszkusz gyümölcsökkel
Mint már említettem, a kuszkusz a semleges íze miatt tökéletes alap akkor is, ha desszertről van szó. Túróval és gyümölcsökkel keverve egy isteni, fehérjében gazdag reggelit készíthetsz belőle, ha pedig mézzel édesíted, tartalmas édességként kínáld egy finom leves után. Szezonon kívül aszalt gyümölcsökkel ízesítsd, de nyáron bogyós gyümölcsöket érdemes használni.
Zöldségleves kuszkusszal
Már láttuk, hogy köretnek és desszertnek is tökéletes alap a kuszkusz, de levesbetétként is érdemes kipróbálni! Egy egyszerű levest is laktatóvá tesz, így nem lesz szükség utána második fogásra. Most egy különlegesebb zöldséglevesbe főztük, amelyet sűrített paradicsom és csicseriborsó is gazdagít, illetve egzotikus fűszerek ízesítenek.
Jeruzsálemi túrótorta
A jeruzsálemi túrótorta hivatalosan egy ünnepi sütemény, de annyira finom, hogy máskor is érdemes elkészíteni! A tészta alapja – bármennyire is meglepő – a kuszkusz, amit vajjal, mézzel, tojással kell összekeverni, majd a túrókrémmel rétegezni, végül a sütőben összesütni. Hogy még tovább fokozzuk az élvezeteket, a tetejét narancsos szirup borítja.
Marokkói kuszkusz
Ha egy igazán fűszeres és izgalmas ételt készítenél a kuszkuszból, ezt a marokkói receptet ajánljuk! A köretet rengetegféle fűszer ízesíti, illetve paprika, padlizsán és cukkini teszi tartalmassá. Hogy még különlegesebb legyen, narancs és menta is gazdagítja, ezektől lesz friss az összhatás.
Spárgás kuszkuszsaláta
A végére egy igazán könnyed, tavaszi fogást hagytunk. A kuszkuszból ugyanis friss spárgával és paradicsommal keverve születik egy isteni, laktató saláta. Ha más évszakban is kipróbálnád a receptet, befőttként eltett zöldséget is használhatsz hozzá. A kuszkuszsaláta melegen az igazi, úgy érvényesülnek az ízei, úgyhogy ahogy elkészült, rögtön állj is neki!
Fotók: Getty Images, Szász Eszter