10 csodás lakodalmas sütemény: ezeket a finomságokat csak szeretni lehet
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
A hagyományos lagzik édességkínálatából nem hiányozhat a méteres sütemény, a hatlapos szeletek vagy az őszibaracksüti.
Hagyományos vagy új szokások? Amikor két ember egybeköti az életét egy mesés esküvőn, ennek a kérdésnek a mentén épül fel az esemény tematikája. Vannak, akik ragaszkodnak a tradíciókhoz, míg mások újítanak, és olyanok is akadnak, akik a régi és új szokásokat ötvözik a nagy napon.
Az esküvő megszervezése nem egyszerű feladat, rengeteg mindenre kell figyelni. Az egyik legfontosabb, hogy a vendégek jól érezzék magukat, illetve ízletes legyen a lakodalmi menüsor. A régi sátras lagzikban elképesztő finomságokat fogyaszthattak a résztvevők. Mindenből volt bőséggel, elég csak a süteményekre gondolni, amiből, ha szerencséje volt az embernek, vihetett is haza.
A lakodalmas édességek fontos helyet foglalnak el a szívünkben, sokaknak gyerekkori emlékeket idéznek fel. Ezeket a nagy becsben tartott finomságokat érdemes életben tartani, megőrizni a recepteket és továbbadni, így őrizve a hagyományokat. A finomságok ma már új változatban is kipróbálhatók: úgy is csodásak, de ha egy picit visszarepülnél az időben, akkor a régi recept szerint alkosd meg őket. Mutatjuk kedvenc lakodalmas édességeinket, amiket sosem lehet megunni.
Méteres kalács
A méteres kalács békebeli kedvenc. A gusztusos süti őzgerinc néven is ismert. A hagyományos recept szerint házi főzött krémmel készül a finomság, esetleg puncskrémmel. Ma már sokan változtattak a családi recepten, örömmel próbálják ki különlegesebb krémekkel a puha piskótát. Érdemes citromkrémmel, tojáslikőrrel vagy akár párizsi krémmel összeilleszteni a sütit. A betöltött rudakat csokimáz borítja, ami finom tej- és étcsokiból készítve, de itt is célszerű újítani, és fehér csokival is ki lehet próbálni.
Hólabda
A hólabda is nagy múltra tekint vissza hazánkban. A pepecselős finomság házi főzött krémmel töltve készül. Ebből a krémből a korongok külsejére is kerül, majd kókuszreszelékbe kell forgatni őket. A türelmesek csokikalapot is tesznek a korongokra, és még a drazsés díszítés is jól áll az ünnepi finomságnak. Természetesen ez a régi kedvenc is sokféle új recept szerint kipróbálható. Van, aki vaníliakrémmel, míg más csokikrémmel tölti meg a finomságot.
Lakodalmas barack
A lakodalmas barack több néven is ismert, ilyen az őszibaracksüti vagy a lagzis barack. A régi nagy sátras lagzik legnagyobb kedvence, amiért megőrültek a vendégek. A mutatós finomság diós, kakaós, rumos töltelékkel csábít. Az elkészítése nem nehéz, csupán be kell tartani a szabályokat. A süti kialakításánál kell figyelmesnek lenni, még akkor állj neki, amikor meleg a tészta. Ha megvárod, hogy kihűljön, akkor törni fog, nem lesz meg a jellegzetes formája. Érdekes, hogy ehhez a sütihez hasonlót az olasz desszertek kínálatában is lehet találni.
Kossuth-kifli
A Kossuth-kifli legendás sütemény, amit karácsonykor is nagy örömmel sütnek az ügyes kezűek. A félhold alakú süti lakodalmakon is előfordulhat. A puha piskótájú finomság eredetileg dióval szórva készül, de ma már nem mindenki ragaszkodik a hagyományos változathoz. Dió helyett pisztácia, mandula vagy mogyoró is kerülhet a tetejére.
Linzer
Az aprósütik közül a linzer is kötelező volt a régi lakodalmakon, és a mai összejövetelekről sem hiányozhat. Ma népszerűek az új receptek, a különlegesebb tésztával és töltelékkel készült változatok. Érdemes a vegánokra is gondolni, és tejtermék hozzáadása nélkül elkészíteni a finom süteményt. Ha már esküvő, akkor szív alakú kiszúróval készüljön a finomság, így sokkal jobban illik az alkalomhoz.
Zserbógolyó
A zserbógolyó néhány éve lett igazán népszerű. A mai lakodalmakon biztos, hogy az asztalra kerül, persze, csak akkor, ha házi süteményekkel szeretne kedveskedni az ifjú pár a vendégeknek. A finomság remek választás, mivel gyorsan elkészül, gusztusos és nagyon finom. A golyókat érdemes falatnyi méretben gyártani, úgy sokkal csábítóbb. Tanácsos nagy adaggal készíteni, mert abban biztos lehetsz, a vendégek körében nagy sikert arat.
Hatlapos
A hatlapos vagy ötlapos süti igazi békebeli finomság, és többféle néven is ismert. A tésztája hihetetlenül puha, minél tovább áll, annál omlósabb lesz, szinte már szétolvad a szájban. A rétegek közé sokféle krém kerülhet, finom csokis töltelékkel, karamellással vagy mákossal. A finomság elkészítése nem nehéz, a tészta összeállítása igényel több figyelmet. Az aranyszabály, hogy nem szabad túldolgozni, bánj vele a linzerhez hasonlóan.
Mézes krémes
A gusztusos mézes krémes is igazi régi kedvenc, mely minden nagy ünnepi összejövetel asztalán kötelező. A finomság többféle recept szerint kipróbálható. Van, aki főzött krémmel szereti, sokan lekvárt is használnak, és grízes töltelékkel is érdemes kipróbálni. A mézes krémes tésztája sütés után érzékeny, könnyen törik, ezért célszerű 1 nappal a vendégvárás előtt elkészíteni. Az összerakás után a tészta a töltelék hatására puhul, minél tovább áll, annál finomabb.
Vajas kosárka
A vajas kosárka muffinformában készül, gusztusos és nagyon finom süti. Ez már egy újfajta recept, a régi lagzikon azonban másmilyen kosaras sütik hódítottak. A szemrevaló finomság édes és sós töltelékkel is az asztalra kerülhet, gyönyörű díszítésben. A leggyakrabban csokis, vaníliás vagy túrókrém kerül a kosarakba. Ebben a receptben ellenállhatatlan karamellás krém hódít. Kívül roppanós a kosárka, a belseje pedig lágy, szinte elolvad az ember szájában.
Hókifli
A porhanyós hókifli is kedvelt finomságnak számított a sátras lagzikon. Természetesen ez a finomság a mai lakodalmakon is nagyon népszerű. A kiflik készülhetnek töltelékkel és üresen is. Ha töltve készül, sokféle finomság mehet bele, ilyen a mák, dió vagy a gesztenye. A tésztában pedig elfér egy kis frissesség is, amit a citrom vagy narancs reszelt héjától kap az aprósütemény.
Természetesen a sós vendégvárók sem hiányozhattak a lagzikból, a pogácsafélék ma is nagyon kedveltek, bármilyen jeles napról legyen is szó, ott a helyük az ünnepi asztalon. Ide kattintva bőven találtok sós sütiket.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/SóBors