![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 csodás lakodalmas sütemény: ezeket a finomságokat csak szeretni lehet
![Lakodalmas sütemények receptválogatás cover](https://kep.index.hu/1/0/5608/56088/560886/56088611_4147039_630024878e7562ec4b3e4e12dc1e0458_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hagyományos lagzik édességkínálatából nem hiányozhat a méteres sütemény, a hatlapos szeletek vagy az őszibaracksüti.
Hagyományos vagy új szokások? Amikor két ember egybeköti az életét egy mesés esküvőn, ennek a kérdésnek a mentén épül fel az esemény tematikája. Vannak, akik ragaszkodnak a tradíciókhoz, míg mások újítanak, és olyanok is akadnak, akik a régi és új szokásokat ötvözik a nagy napon.
Az esküvő megszervezése nem egyszerű feladat, rengeteg mindenre kell figyelni. Az egyik legfontosabb, hogy a vendégek jól érezzék magukat, illetve ízletes legyen a lakodalmi menüsor. A régi sátras lagzikban elképesztő finomságokat fogyaszthattak a résztvevők. Mindenből volt bőséggel, elég csak a süteményekre gondolni, amiből, ha szerencséje volt az embernek, vihetett is haza.
A lakodalmas édességek fontos helyet foglalnak el a szívünkben, sokaknak gyerekkori emlékeket idéznek fel. Ezeket a nagy becsben tartott finomságokat érdemes életben tartani, megőrizni a recepteket és továbbadni, így őrizve a hagyományokat. A finomságok ma már új változatban is kipróbálhatók: úgy is csodásak, de ha egy picit visszarepülnél az időben, akkor a régi recept szerint alkosd meg őket. Mutatjuk kedvenc lakodalmas édességeinket, amiket sosem lehet megunni.
Méteres kalács
A méteres kalács békebeli kedvenc. A gusztusos süti őzgerinc néven is ismert. A hagyományos recept szerint házi főzött krémmel készül a finomság, esetleg puncskrémmel. Ma már sokan változtattak a családi recepten, örömmel próbálják ki különlegesebb krémekkel a puha piskótát. Érdemes citromkrémmel, tojáslikőrrel vagy akár párizsi krémmel összeilleszteni a sütit. A betöltött rudakat csokimáz borítja, ami finom tej- és étcsokiból készítve, de itt is célszerű újítani, és fehér csokival is ki lehet próbálni.
![45013664 9ee38e49ba38af1c1d1dac3e472b3665 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56088/560882/56088283_49ed6576e1da50c9783c1a840080b83f_wm.jpg)
Hólabda
A hólabda is nagy múltra tekint vissza hazánkban. A pepecselős finomság házi főzött krémmel töltve készül. Ebből a krémből a korongok külsejére is kerül, majd kókuszreszelékbe kell forgatni őket. A türelmesek csokikalapot is tesznek a korongokra, és még a drazsés díszítés is jól áll az ünnepi finomságnak. Természetesen ez a régi kedvenc is sokféle új recept szerint kipróbálható. Van, aki vaníliakrémmel, míg más csokikrémmel tölti meg a finomságot.
![53919683 bcf490d62ba71406d98e851e0fc17e1b wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56088/560883/56088355_b5f60b516771b895d20fa87457e7d2d1_wm.jpg)
Lakodalmas barack
A lakodalmas barack több néven is ismert, ilyen az őszibaracksüti vagy a lagzis barack. A régi nagy sátras lagzik legnagyobb kedvence, amiért megőrültek a vendégek. A mutatós finomság diós, kakaós, rumos töltelékkel csábít. Az elkészítése nem nehéz, csupán be kell tartani a szabályokat. A süti kialakításánál kell figyelmesnek lenni, még akkor állj neki, amikor meleg a tészta. Ha megvárod, hogy kihűljön, akkor törni fog, nem lesz meg a jellegzetes formája. Érdekes, hogy ehhez a sütihez hasonlót az olasz desszertek kínálatában is lehet találni.
![Lakodalmas sütemények receptválogatás ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56087/560879/56087949_4cc035f545fac522fdff0d678c66eb9c_wm.jpg)
Kossuth-kifli
A Kossuth-kifli legendás sütemény, amit karácsonykor is nagy örömmel sütnek az ügyes kezűek. A félhold alakú süti lakodalmakon is előfordulhat. A puha piskótájú finomság eredetileg dióval szórva készül, de ma már nem mindenki ragaszkodik a hagyományos változathoz. Dió helyett pisztácia, mandula vagy mogyoró is kerülhet a tetejére.
![37473285 9c000ec524390d0eba3ef8f6ada26eaa wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56087/560879/56087963_069ffa2dfb7636ca61ab775c0b359fe3_wm.jpg)
Linzer
Az aprósütik közül a linzer is kötelező volt a régi lakodalmakon, és a mai összejövetelekről sem hiányozhat. Ma népszerűek az új receptek, a különlegesebb tésztával és töltelékkel készült változatok. Érdemes a vegánokra is gondolni, és tejtermék hozzáadása nélkül elkészíteni a finom süteményt. Ha már esküvő, akkor szív alakú kiszúróval készüljön a finomság, így sokkal jobban illik az alkalomhoz.
![Lakodalmas sütemények receptválogatás ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56088/560880/56088001_77fd8542f5a07902e443e580b81d48e0_wm.jpg)
Zserbógolyó
A zserbógolyó néhány éve lett igazán népszerű. A mai lakodalmakon biztos, hogy az asztalra kerül, persze, csak akkor, ha házi süteményekkel szeretne kedveskedni az ifjú pár a vendégeknek. A finomság remek választás, mivel gyorsan elkészül, gusztusos és nagyon finom. A golyókat érdemes falatnyi méretben gyártani, úgy sokkal csábítóbb. Tanácsos nagy adaggal készíteni, mert abban biztos lehetsz, a vendégek körében nagy sikert arat.
![46396128 7fbdb9e50f0451c3a3f393453e3151ee wm (1)](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56088/560883/56088391_5a9f1fbadaeb340e45ec2249c18ca5a5_wm.jpg)
Hatlapos
A hatlapos vagy ötlapos süti igazi békebeli finomság, és többféle néven is ismert. A tésztája hihetetlenül puha, minél tovább áll, annál omlósabb lesz, szinte már szétolvad a szájban. A rétegek közé sokféle krém kerülhet, finom csokis töltelékkel, karamellással vagy mákossal. A finomság elkészítése nem nehéz, a tészta összeállítása igényel több figyelmet. Az aranyszabály, hogy nem szabad túldolgozni, bánj vele a linzerhez hasonlóan.
![Lakodalmas sütemények receptválogatás ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56088/560880/56088019_142db5fbab794755b1329abc299b9f17_wm.jpg)
Mézes krémes
A gusztusos mézes krémes is igazi régi kedvenc, mely minden nagy ünnepi összejövetel asztalán kötelező. A finomság többféle recept szerint kipróbálható. Van, aki főzött krémmel szereti, sokan lekvárt is használnak, és grízes töltelékkel is érdemes kipróbálni. A mézes krémes tésztája sütés után érzékeny, könnyen törik, ezért célszerű 1 nappal a vendégvárás előtt elkészíteni. Az összerakás után a tészta a töltelék hatására puhul, minél tovább áll, annál finomabb.
![46683020 52c7594791959357eac753c4ac735602 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56088/560880/56088065_f4fb3718367ed1d9369d20a630f9e6b7_wm.jpg)
Vajas kosárka
A vajas kosárka muffinformában készül, gusztusos és nagyon finom süti. Ez már egy újfajta recept, a régi lagzikon azonban másmilyen kosaras sütik hódítottak. A szemrevaló finomság édes és sós töltelékkel is az asztalra kerülhet, gyönyörű díszítésben. A leggyakrabban csokis, vaníliás vagy túrókrém kerül a kosarakba. Ebben a receptben ellenállhatatlan karamellás krém hódít. Kívül roppanós a kosárka, a belseje pedig lágy, szinte elolvad az ember szájában.
![48602040 2359c0ac13055c2fe558b5ec7618e41f wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5608/56088/560880/56088077_f574a2ac19cdbe929fa86ff7820ee0e1_wm.jpg)
Hókifli
A porhanyós hókifli is kedvelt finomságnak számított a sátras lagzikon. Természetesen ez a finomság a mai lakodalmakon is nagyon népszerű. A kiflik készülhetnek töltelékkel és üresen is. Ha töltve készül, sokféle finomság mehet bele, ilyen a mák, dió vagy a gesztenye. A tésztában pedig elfér egy kis frissesség is, amit a citrom vagy narancs reszelt héjától kap az aprósütemény.
Természetesen a sós vendégvárók sem hiányozhattak a lagzikból, a pogácsafélék ma is nagyon kedveltek, bármilyen jeles napról legyen is szó, ott a helyük az ünnepi asztalon. Ide kattintva bőven találtok sós sütiket.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/SóBors