Laktató levesek, amelyek felmelegítenek a hidegben – Nem csak a krémleves a megoldás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokszor egy meleg, tartalmas leves jobban elűzi az éhségedet, mint egy többfogásos menü, csak jól meg kell válogatni, milyen alapanyagokból készül.
Sokáig nem kedveltem a leveseket, úgy éreztem, nem laktatnak igazán, inkább ettem bőséges második fogást és desszertet. Pedig a jól megválogatott alapanyagokból készült leves sokszor többet ér, mint egy kevésbé tartalmas főétel.
Az egyik legnépszerűbb és tényleg gyógyító hatással felruházott leves a húsleves, amelyet megfázásos, vírusos időszakban mindenképpen tanácsos fogyasztani, de természetesen a vasárnapi ebéd is hiányos nélküle. Itt olvashatsz arról, hogy miként készítsd, hogy tökéletes legyen.
A laktató levesekről a legtöbb embernek a krémlevesek jutnak eszébe, pedig sokféle tartalmas ételt tudsz készíteni anélkül, hogy tejszínnel vagy akár anélkül turmixolnád össze a belevalókat. Persze a krémleves is jó megoldás, ha időszűkében vagy, hiszen a legtöbb elkészítése nagyjából 20 percig tart. Ez a gyömbéres céklakrémleves például nemcsak átmelegít, hanem erősíti az immunrendszered is. Itt összegyűjtöttük néhány kedvenc krémlevesünket is, ezekből is mazsolázhatsz.
Ha tartalmas, de mégsem krémállagú levest szeretnél főzni, jól válogasd meg a belevalókat, legyen benne sok zöldség, igény szerint hús és valamilyen levesbetét, amely még szénhidrátpótlásnak is tökéletes.
Tejfölös gombaleves
Nemcsak gomba, hanem rengeteg zöldség is fő ebben a gombalevesben, amelyet még egészségesebbé tehetsz, ha alaplében készíted. Érdemes egy kis tejfölös habarással még selymesebbé, lágyabbá tenni, így azok is kedvelni fogják, akik nem rajonganak a gomba intenzív ízéért.
Májgaluskaleves
A jó májgaluska a legegyszerűbb zöldséglevest is háziassá teszi, és egyáltalán nem nehéz elkészíteni. A májgaluska akkor az igazi, ha puha és könnyű. A dinsztelt hagymát és a petrezselymet ne hagyd ki belőle, a májat pedig alaposan hártyázd le előtte. A májgaluskaleves visszarepít a gyerekkorba is.
Zöldséges csirkeleves
A hagyományos csirkehúslevessel ellentétben ebben a receptben a húst először meg kell pirítani, csak utána jöhetnek a szokásos műveletek. A zöldséges csirkeleveshez nagyon jól illik bármilyen tészta, minél bőségesebbre főzöd és bátrabban fűszerezed, annál izgalmasabb lesz. A húst a végén nyugodtan tépd cafatokra, nem kell egyben hagyni.
Csirkeraguleves
Picit több munka van vele, mint egy húslevessel, de cserébe igazán laktató ételt kapsz a belevalóknak is köszönhetően. A csirkeraguleves rengeteg zöldséggel, hússal és fűszerrel készül. A receptben a pirospaprika és a tejfölös habarás dominál. A levest krumpli gazdagítja, így biztosan nem maradsz éhes utána.
Magyaros leves
Ez egy saját ihletésű leves, azoknak készült, akik rajonganak a magyaros ízekért. A magyaros leves pörköltalapú, pirospaprikával fűszerezett. Az a lényeg, hogy minél több zöldség gazdagítsa, nyugodtan tovább lehet álmodni, kerülhet bele pár levél kínai kel, zellergumó, gomba, hegyes erős paprika és paradicsom is. A végén még csipetkét is szaggathatsz bele.
Kolbászos sárgaborsóleves
Felejtsd el a menzás betonfőzeléket, és gondolj másként a sárgaborsóra, erre az olcsó, egészséges és rostban gazdag hüvelyesre. A sárgaborsó levesnek is tökéletes alapanyag, amit kolbásszal és fűszerekkel tehetsz izgalmasabbá és táplálóbbá, tartalmasabbá.
Krumplileves
A krumplileves krémlevesnek is isteni, de hagyományosan is érdemes elkészíteni. Ha utóbbira voksolsz, akkor tegyél bele virslit vagy egyéb húsfélét, így akár készítheted pörköltalappal, hogy még laktatóbb legyen. Természetesen a krumpli mellett gyökérzöldségekkel is gazdagíthatod ezt a tartalmas levest.
Spenótos lencseleves
Ne csak újévkor egyél lencsét - szerencsére egyre kevesebbszer kell ezt mondogatni, mert már sokkal gyakrabban fogyasztják, mint évekkel ezelőtt. Nagyon változatosan elkészíthető, ráadásul már sokféle változatát lehet kapni. Ez most a hagyományos, barna fajta, amelyből nemcsak főzeléket, hanem tápláló levest is készíthetsz, amelyet szintén egészséges spenóttal tehetsz még különlegesebbé.
Savanyúkáposzta-leves
A káposztáról ne csak a korhelyleves jusson eszedbe, hanem ez a sűrű savanyúkáposzta-leves is, amely igazi őszi, téli fogás. A levesbe krumpli és sárgarépa, valamint pirított szalonna és kolbász is kerül. Az ételben a magyaros ízek dominálnak, így nyugodtan szórj bele pirospaprikát, de már a belevalóktól is gyönyörű színe lesz.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia/ Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors