A legjobb karácsonyi köretek: az egyszerű krumplitól a különleges receptekig

karacsonyi-koretek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A köret legalább olyan fontos eleme az ünnepi asztalnak, mint az, ami mellé kínáljuk, a kettő együtt alkot kerek egészet.

Kitaláltad, mi lesz az ünnepi asztal sztárja, de kellene mellé egy mutatós és finom köret? Az alábbi válogatásban 10 szuper ötletet gyűjtöttünk össze, mindegyikkel garantált a siker!

Színes tepsis zöldség

Ha valami mutatós, tápláló és egyszerűen elkészíthető köretet tennél az asztalra, a tepsis zöldség a tökéletes választás! A hozzávalókat tetszés szerint variálhatod, de minél színesebbek, annál szebb tállal lepheted meg a családot. A zöldségek friss zöldfűszerekkel egybeforgatva sülnek, így még finomabbak lesznek, kívül pirultra, belül krémesre sülnek.

tepsis-zoldseg

Baconös krumplifelfújt

Ha inkább maradnál a klasszikus vonalon, a krumplinál, azt is elkészítheted különlegesebb formában, például felfújtként. A tört burgonyát tejszínnel kell krémesíteni, majd szalonnával és sajttal összeforgatni, végül összesütni. Nagyon mutatós köretet tehetsz majd az asztalra, ráadásul a maradék pürét is új életre keltheted ebben a formában.

krumplifelfujt

Sütőben sült répa feta sajttal

Színes és nagyon izgalmas ez az egyszerre édes és sós köret, a pirult, krémesre sült répán szépen karamellizálódik a cukor, a feta sajt pedig ellensúlyozza az édes ízeket. Amitől igazán különleges lesz a végeredmény, az a karamellizált dió, elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de elképesztően finom lesz vele, ne hagyd le róla!

sutoben-sult-repa

Fondantburgonya

Visszakanyarodva a krumplihoz, az utóbbi időben a fondantburgonya örvend a legnagyobb népszerűségnek. Ez a henger alakú köret belül egészen krémesre sül, kívül pedig szépen megpirul. Ebben a cikkben videóban is megnézheted, hogyan készül, tökéletes lesz a végeredmény.

fondantkrumpli

Hercegnőburgonya

Még mindig a burgonyánál maradva, a hercegnőkrumpli nagyon mutatós köret lehet, sültek mellé, de szaftosabb ragukhoz is tökéletes. Az elkészítése sem bonyolult, és könnyedén felturbózható zöldfűszerekkel és különféle sajtokkal. A kész masszát töltsd habzsákba, majd csillagcsövön keresztül nyomd ki, hogy igazán szép legyen. 

hercegnoburgonya

Parmezánnal sült kelbimbó

Ha kedveled a kelbimbót, azért készítsd el, ha eddig nem szeretted, azért próbáld ki ezt a receptet, garantáltan imádni fogod! A kelbimbó ugyanis a sütőben készül, és parmezán, illetve zsemlemorzsa pirul a külsejére, szinte egy ropogós kéreg alakul ki rajta, míg a belseje krémes lesz.

parmezanos-kelbimbo

Rozmaringos édesburgonya-püré

Ha már krumpliról volt szó, az édesburgonya sem maradhat ki a sorból, sütve és főzve is isteni köretek készülhetnek belőle. Fokhagymával és rozmaringgal keverve, pürésítve isteni lesz, ha pedig tejszín helyett kókuszkrémet használsz, a laktózérzékenyek és a vegánok is bátran fogyaszthatják.

edeskrumpli-pure

Ünnepi brokkolisaláta

Bár nem egy megszokott zöldség az ünnepi asztalon, ress brokkoliból is isteni és színes salátát készíthetsz. Baconnel, lila hagymával és sajttal keverve mennyei lesz, majd akár ecetes-cukros dresszinggel is egybeforgathatod, de majonézes szósszal is. Ennek a salátának az a különlegessége, hogy a brokkolit nem kell se megfőzni, se sütni, nyersen kerül bele, megőrizve a vitamintartalmát és a roppanós textúráját. 

brokkolisalata

Majonézes krumplisaláta

A lista végére két klasszikus receptet hagytunk: az első a majonézes krumplisaláta. Legyen az házi vagy bolti majonéz, tejföllel lágyítva, fűszerezve, főtt krumplival és lila hagymával keverve a maga egyszerűségében tökéletes. Ez a saláta jól behűtve az igazi, hagyd pár órát, hogy összeérjenek az ízek.

lila-hagymas-krumplisalata

Majonézes dinsztelt káposzta

A végére pedig mi más kerülhetne, mint a dinsztelt káposzta? Bár ezt is rengetegféleképpen készítheted el, most egy majonézes verziót mutatunk, amely a krémes köretek kedvelőinek kedvez. Ha szeretnéd, dobd fel a receptet köménnyel vagy almával, de minden extra nélkül is isteni finom lesz.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Kapitány Beáta/Sóbors

Ezt is szeretjük