Pompás fondantburgonya: varázsolj éttermi élményt az otthonodba

Fondantburgonya cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fondantburgonya az internet új kedvence, mely könnyen kivitelezhető, zseniális köret, a jeles napok alkalmával kötelező a tányérra tenni.

Mi már ünnepi lázban égünk, tervezzük, mi lesz a menü karácsonyra. Biztos, lesz valamilyen sült, ahhoz pedig köret dukál. Ilyenkor a legtöbben, köztük én is, valamilyen különlegesebb körettel szeretnénk kedveskedni a családnak: úgy gondolom, a fondantburgonyának ott a helye az ünnepi asztalon. Na de hogy milyen is ez a hangzatos krumpli? Le kell tesztelni.

A különlegesebb formában sült krumpli elkészítése tényleg nem nehéz. A megszokottnál vastagabbra kell vágni, majd pogácsaformával kiszúrni. A legtöbb receptben hőálló serpenyőben pirul, majd a sütőbe kerül, de készülhet csak a tűzhelyen is, ezekről a receptben említést teszek. A krumpli fűszerezését sóval és fokhagymával letudtam, de mehetnek rá intenzívebb aromák is. Dobj a serpenyőbe félbevágott fokhagymafejet, vagy valamilyen zöldfűszerrel bolondítsd, rád van bízva, neked melyik ízesítés a rokonszenvesebb.

Ne dobd ki a megmaradt krumplit

Miután a krumplit kiszúrtad, a széle meg fog maradni. Ezt ki ne dobd! Áztasd hideg vízbe, tedd hűtőbe, néhány napig tárolhatod így, amíg nem használod fel. És hogy mi készülhet belőle? Krumplipüré, mehet krémlevesbe, főzelékbe, vagy sós sütemények tésztáját is gazdagíthatja.

Fondantburgonya

20231128 150206

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg krumpli
  • kevés vaj vagy olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 dl víz vagy alaplé
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk 2-3 ujjnyi vastag szeletekre, végül egy pogácsaformával szúrjuk ki. A kiszúrt résszel fogunk dolgozni. A megmaradt krumplit tegyük el, fel tudjuk még használni, akár krumplipürének, vagy sós sütemény tésztájába is tehetjük.

A henger alakúra vágott burgonyát 5-10 percre áztassuk hideg vízbe, ezalatt a keményítő kiázik belőle. Ezután vegyünk elő egy hőálló serpenyőt, olvasszunk fel benne vajat vagy forrósítunk benne olajat, majd amikor már forró, állítsuk bele a kiszárított burgonyát.

A krumplihengereket oldalanként süssük 8-12 percig, közben ízesítsük sóval és borssal. Ezután öntsük alá az alaplét, és főzzük forrásig. Amikor ez megvan, a hőálló serpenyőt tegyük 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig. Ha nincs hőálló serpenyőnk, akkor a tűzhelyen süssük tovább a krumplit lefedve, közepes láng felett, fordítgatva.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük