Nehogy kárba vesszen a sok jó nyári lekvár: pár tipp, ahogy felhasználhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Februárban is a nyárról álmodozunk, de addig is az a feladat, hogy a kamrapolcokról elfogyjon a tavalyi lekvár: 10 ötletünk van a pirítóson túl.
Karácsonyig spórolgatunk a nyári lekvárokkal, most viszont itt az ideje rákapcsolni és nekiállni felhasználni őket, hiszen nyárra kellenek az üvegek és a hely a következő adagnak. Ha simán, csak úgy, pirítósra kenve nem fogy olyan sebességgel, mutatunk még néhány ötletet a felhasználására.
Tölteléknek
Kézenfekvő ötlet a lekvárokat buktába, gombócba tölteni, de van más mód is arra, hogy a sütemény belsejébe kerüljenek. Amikor például muffint sütünk, egyszerűen rétegezzünk egy-egy kanál lekvárt a tészta közepébe, így bele fog sülni, vagy ha sűrűbb, kellemes meglepetésként fogunk ráharapni. Ha pedig kipróbálnátok ezt a knédlireceptet, amihez már begyúrtátok a tésztát, készítsetek néhány lekváros gombócot is belőle. Persze ne feledkezzünk meg a klasszikus krumplis gombócról és omlós kifliről sem.
Feltétnek
Amikor nem belülre kerül, akkor a sütemény tetejére kenjük. A klasszikus lekváros rácsos süteményhez például nem kell más, csak egy tökéletes omlós tészta és sok finom lekvár. A tészta háromnegyedével kibéleljük a piteformát, megkenjük lekvárral, majd a maradékból csíkokat formázunk és a tetejére rendezzük. Egy teljesen megszokott kekszreceptet is szuperül feldob egy-egy kanálnyi lekvár: csak mélyedést kell a közepébe nyomni, majd egy-egy kanálnyi lekvárt belepöttyinteni.
A javítás
Egy kanál lekvár mindent megjavít vagy még jobbá tesz, így van ez a lágy reggelikkel is. A zabkása, a tejbegríz, a tejberizs, kölespuding is örül neki, nem beszélve egy pohár natúr joghurtról, amit házi gyümölcsjoghurttá avat, vagy egy tál tejfölös túróról, amit túrókrémmé. Persze egy adag panna cottát is megfejelhetünk lekvárral, ha épp téli kiadásban készült. Egy amerikai vagy hagyományos palacsinta is csodálatos vele, de bármilyen egyszerű, kevert tésztás süteményt fel tud dobni, például egy banánkenyeret.
Sósan is!
Mi, akik nagyon szeretjük, ha valami egyszerre sós és édes, sajttal is simán párosítjuk a lekvárokat, akár úgy, ahogy vannak, egy sajttál mellé, de sajtos melegszendvicsbe kenve is elképesztően jó tud lenni egy kevés lekvár. Továbbmenve ezen az úton: ha éppen teljesen átlagos vinaigrette-et készítünk egy salátához, akkor sokat dobhat az összhatáson egy kevéske lekvár, amit alaposan az öntethez keverünk.
Mázas húsok
Egy teljesen átlagos sült húst, legyen az egy darab sertés vagy csirke, ha egyenletesen bekenünk lekvárral, esetleg más fűszereket vagy kiegészítőket adunk hozzá, akkor egyáltalán nem bizarr, hanem a kontraszt segítségével csak még jobb eredményt érünk el. Persze túlzásokba azért nem szabad esni, elég néhány kanálnyi abból a lekvárból. Ugyanígy működik a klasszikus ikeás húsgolyó elve, amihez nem kell feltétlenül a vörösáfonya, más bogyós lekvárral, sőt, naranccsal is működik.
Fotók: Ács Bori/Sóbors