Ismerd meg a lencse fajtáit: mindegyik típust más ételhez használhatod

Lencse valogatas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencse rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, azonban nem mindegy, hogy az egyes fajtákból milyen típusú ételeket készítesz.

A lencse jótékony hatásairól korábban már írtam a növényi fehérjékről szóló válogatásomban, most pedig az egyes típusok közötti különbségekről, a fajták jellegzetességeiről olvashatsz, és tippeket is adok, hogy milyen ételekhez passzolnak a leginkább.

Bár színben, formában és állagban is nagyon eltérőek lehetnek, magas fehérje- és rosttartalmuk, gyulladás- és vércukorszint-csökkentő hatásuk egyaránt kitűnő, és valamennyi sikeresen alkalmazható emésztési problémák kezelésében, illetve a vastag- és a végbélrák megelőzésében.

Barna lencse

A színben a khakibarna és a sötétbarna tartományban mozgó lencsetípus apró szemű, ezáltal gyorsan megpuhul, és nem igényel hosszas áztatást. Ez az egyik legnépszerűbb és elterjedtebb fajta, íze nem túl intenzív, kellemes, földes jegyekkel rendelkezik. Formáját jól tartja főzés közben.

Saláták, raguk, levesek, hamburgerpogácsák és fasírtok kiváló alapanyaga lehet. Főzési ideje 30-40 perc.

Lencse barna

Zöld lencse

Ez a lencsefajta a halványzöldtől a khakizöldön át egészen az élénkebb zöldes árnyalatokig terjed. Formája lapos, apró korongra emlékeztet, és ez a legkeményebb típus ebben a listában. Remek vas- és magnéziumforrás, és antioxidáns hatása is kiemelkedő. Az íze enyhén diós jellegű, földes, borsos beütéssel. A főzés nem roncsolja a formáját, így köretekhez, levesekhez és salátákhoz is felhasználható. Főzés előtt érdemes néhány órára beáztatni. Főzési ideje 35-40 perc körül alakul.

Lencse zold

Vörös lencse

A vörös lencse színe többnyire a narancssárga tartományában mozog, de azon belül lehet világosabb és intenzívebb árnyalatú is. Mivel egy nagyon apró, héj nélküli típus, áztatás nélkül is percek alatt megfő, és krémes, szószos textúrájú ételt eredményez. Ezért keleties, sűrű levesekhez, currykhez, ragukhoz és mártogatósokhoz a legjobb felhasználni. Főzési ideje 15-20 perc.

Lencse voros

Sárga lencse

A sárga lencse az indiai és a közel-keleti ételek egyik legfőbb alapanyaga. Leggyakrabban a keleti lencsefőzelék, a dahl elkészítésekor találkozhatunk vele, azonban levesek és raguk kiegészítője is lehet. Az összes lencsetípus közül ő a legsemlegesebb ízű. Főzéshez nem szükséges előáztatni, mivel anélkül is 15-20 perc alatt megpuhul. Azonban folyamatos felügyeletet igényel, mivel túlfőzés esetén könnyen szétmállik. 

Lencse sarga

Fekete beluga lencse

A fekete lencse a legritkább és legdrágább fajta, itthon főként bioboltok polcain találkozhatsz vele. A többi típushoz képest felszíne meglepően fényes, a formája pedig a fekete kaviárhoz vagy a fekete tápiókagyöngyhöz hasonlít. A fekete élelmiszerekhez hasonlóan benne is rengeteg antocián található, ami egy erős antioxidáns flavonoid. Szuper állaga és erős földes íze miatt saláták és köretek alapanyaga is lehet. Főzés előtt érdemes több órára beáztatni, így főzési ideje 20-30 percre lecsökkenthető.

Lencse fekete

Francia Puy lencse

Ez a lencsetípus a francia Le Puy régióról kapta a nevét, ahol először begyűjtötték. Nagyon kemény fajta, ezáltal apró mérete ellenére sem fő szét egykönnyen. Érdekessége, hogy a klasszikus lencsés íz helyett borsos-fűszeres jegyekkel rendelkezik, amelyek különleges saláta- és köretalapanyaggá teszik. A zöld lencséhez képest intenzívebb, sötétebb árnyalatú, nehezebben beszerezhető és drágább is. Főzés előtt többórás áztatást igényel, ezt követően 25-30 perc alatt elkészíthető.

Lencse francia Puy

A száraz lencsét mindig száraz, hűvös, lehetőség szerint légmentesen zárható edényben tárold, így akár egy évig is friss marad. Főzés után legfeljebb 2 órával tedd hűtőbe, ahol 5-6 napig is tárolható. Fagyasztott állapotban fél évig felhasználható.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük