Hideg, laktató lencsesaláta nyári kiadásban: édes paradicsom gazdagítja

lencsesali
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell hozzá semmilyen kiegészítő, önmagában is megállja a helyét a laktató saláta, amely a friss öntettől lesz igazán finom.

Ne csak szilveszterkor fogyassz lencsét, az egészséges és ízletes hüvelyest érdemes beépíteni a mindennapokba, sokoldalúan felhasználható alapanyag, ráadásul nagyon finom. Leggyakrabban saláta készül belőle, de nem csak majonézesen finom, citromos dresszinggel, friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel keverve isteni lesz. 

Ha hajlamos vagy a puffadásra, érdemes beáztatni a lencsét, ugyanis a vízben rengeteg olyan anyag kiázik belőle, amelyek a felfújódást okozzák. Ha ez nem szempont nálad, ki is maradhat az áztatás, anélkül is viszonylag gyorsan megfő. 

A lencsét még melegen forgasd össze a dresszinggel, úgy felveszi, magába szívja az ízeket, miközben hűl. 

Nyári lencsesaláta

lencsesali2

Hozzávalók 4 személyre

Saláta:

  • 200 gramm lencse (száraz)
  • 250 gramm koktélparadicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej lila hagyma
  • opcionális feta sajt

Öntet:

  • 160 ml extraszűz olívaolaj
  • 1 ek vörösborecet
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk méz
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be előző este. (Akkor sincs baj, ha ez a lépés kimarad.)

Másnap tegyük fel bő vízben főni. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük 15-20 percig, míg puha nem lesz. Szűrjük le.

Keverjük össze a dresszing hozzávalóit, majd öntsük nyakon vele a még meleg lencsét, forgassuk egybe. Hagyjuk állni.

A koktélparadicsomot mossuk meg, vágjuk félbe. Az uborkát is öblítsuk le, vágjuk hosszában félbe, majd szeletekre. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. A petrezselymet aprítsuk össze.

Adjuk a zöldségeket a lencséhez, mindent keverjünk össze, majd tegyük a salátát a hűtőbe tálalásig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük