
Lepénykenyér-válogatás: a 7 legfinomabb receptet mutatjuk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Cseresznyés muffin vaníliás tésztával: gyors gyümölcsös desszert

Villámgyors, isteni narancsos csirkefalatok: eteti magát, olyan finom

Gyereknapi kedvencek a lurkók örömére: pizza, spagetti és még 8 finomság

Csodaszép méteres kalács a nagyi füzetéből: így biztos a siker

Lepénykenyér-válogatás: a 7 legfinomabb receptet mutatjuk
A lepénykenyér egy könnyen elkészíthető étel, amely kiváló mártogatósokhoz, hummuszhoz vagy akár főételek mellé is köretként. Ezúttal a 7 legnépszerűbb receptünket mutatjuk!
Lepénykenyeret készíteni a világ egyik legegyszerűbb feladata. Könnyen beszerezhető vagy éppen otthon is megtalálható hozzávalókból készül, és több nemzet konyhájában is kiemelt szerepet játszik. Lehet mártogatós mellé kínálni, de akár köretként vagy töltött fogásként is megállja a helyét.
Piadina
A piadina az olaszok lepénykenyere, ami hangzatos neve mellett még jól is néz ki, ráadásul meg is lehet tölteni. Csupán négy hozzávalóból készül, alig fél óra alatt, így ha otthon éppen elfogyott a kenyér vagy a szendvicsnekvaló, akár ezzel is pótolhatod.

Sajttal töltött lepénykenyér
Ez a lepénykenyér valamivel már masszívabb, mint a piadina, így másként is tölthető meg. A benne sült sajt lágyan olvad meg sütés közben, így ha már unod a sima kenyeret és a szendvicskészítést, próbáld ki helyette inkább ezt!

Kínai zöldhagymás lepénykenyér
Elhagyva Európát, Kínából is mutatunk neked egy könnyen elkészíthető lepénykenyeret, amivel ott főként street food ételként találkozhatsz. Az eredetileg scallion pancake névre keresztelt lepény lényegében átmenet a palacsinta és a lepény között, titka pedig a hajtogatásban, a nyújtásban, a tekerésben és a csavarásban rejlik. Ezektől a mozdulatoktól lesz ugyanis belül foszlós, kívül pedig ropogós. És persze a zöldhagymáról se feledkezz meg!

Naankenyér
Ha már így kiugrottunk Európából, az indiai naankenyérről sem feledkezhetünk el. Ez ugyanis a világ egyik, ha nem a leghíresebb lepénykenyere, amit pofonegyszerűen elkészíthetsz otthon. Néhány hozzávaló kell csak hozzá, de fontos, hogy a joghurtot és az élesztőt sose felejtsd ki, hiszen ez a lelke az egésznek. Indiai ételek mellé ez a legtutibb mártogatós kenyér, amit csak el tudsz képzelni, ráadásul a bolti vekni helyett is szuper.

Jemeni lepénykenyér
Maradva az egzotikusabb lepénykenyereknél, a jemeni lepénykenyér, vagy más néven a malawach elkészítése sem bonyolult művelet. Ez a fogás lényegében egy leveles tésztából készült kenyér, amit Izraelben hagyományosan frissen reszelt és fűszerezett paradicsommal és keménytojással szoktak tálalni. Szóval akár így, akár bármilyen más feltéttel is kínálhatod ezt a finom és különleges kenyeret.

Lepénykenyér csicseriborsólisztből
Az egészség és mentesség jegyében is fontosnak éreztük, hogy egy másik különlegesség is helyet kapjon a toplistánkon. Ez pedig nem más, mint a csicseriborsólisztből készült, gluténmentes, francia eredetű laposkenyér, a socca, amit előételként, köretként, de saláták és mártogatósok mellé is bátran elkészíthetsz.

Joghurtos lepénykenyér
Ez a kenyér egy alapverzió, amelyben a joghurttól lesz puha a tészta belseje, míg kívülről serpenyőben sül ropogósra. Erősen ajánlott kipróbálnod ezt is, mivel néhány korábbival ellentétben, ennél a tésztát nem kell pihentetni sütés előtt, így tényleg igazi utolsó pillanatos mentőöv lehet, ha elfogyott otthon a kenyér.
Fotó forrása: Getty Images