Mi mindenre használható a leveles tészta? Kényelmes megoldás a hétköznapokra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Mindig jó, ha vár ránk otthon valami egyszerű, gyors megoldás, ilyen a leveles tészta, amit változatosan használhatunk fel.
A réges-régi receptes könyvek telis-tele vannak „lusta asszonyoknak” szóló okos megoldásokkal. Ezek a gyors és kényelmes receptek nélkülözhetetlenek a hétköznapokban. Aranyat ér, ha lapul otthon valamilyen mentőöv az éléskamránkban, hűtőnkben, amivel megmenthetünk egy éhes helyzetet.
Az én legnagyobb segítségem ilyenkor a leveles tészta, amiből mindig tartok otthon néhány csomaggal, hiszen tényleg gyorsan és praktikusan felhasználható. Tölthettek bele édeset, sósat, zöldséget vagy hústerméket. A boltok polcain viszonylag nagy választék vár ránk, találhatunk kinyújtásra váró tömböket, amiknek előnye, hogy a fagyasztóban több hétig is tárolhatjuk őket, hátránya, hogy elég nehezen olvadnak ki. Szerencsére nyújtott változatot is találni, amivel csak annyi a dolgunk, hogy megtöltsük valami finommal.
A leveles tészta a barátunk
Percek alatt gyárthatunk édes péksüteményeket, például vaníliás, kakaós vagy fahéjas csigákat. Kenjük meg olvasztott vajjal a tésztát, majd tegyünk rá cukrozott kakaót vagy cukrozott fahéjat. Gondosan tekerjük fel, majd vágjuk csigákra. A készülő finomság mehet is a sütőbe, de fontos, hogy előtte megkenjük tojássárgájával, hogy szép, aranybarna színt kapjunk. Szerintem ez a legegyszerűbb és leggyorsabb változat. Ha viszont nagyon belejöttünk, édes kis táskákat is készíthetünk a leveles tésztából, amikbe lekvárt, nutellát, almát, vaníliás cukorral kikevert túrót is tehetünk.
Sós változatban nyugodtan készíthetünk belőle pizzát vagy pizzás csigát, amik tökéletes vendégváró finomságok. A dolgunk egyszerű, pizzaszósz, sonka és sajt. Csupán három feltét kerül a csigákra, amiket az édes változathoz hasonlóan tekerünk fel, majd bőségesen megszórunk sajttal.
Gyerekekkel is jó móka
És ennyivel nincs vége a finomságok sorának! Virslis, baconos vagy egyszerű sima szezámos változatot is készíthetünk a leveles tésztából. Ezek készítésénél még a gyerkőcöket is bevonhatjuk a munkába, jó móka lehet. Rájuk bízhatunk olyan egyszerű feladatot, mint például, hogy a csíkokra vágott leveles tésztával szorosan tekerjenek körbe egy virslit, ami sütőpapíros tepsire helyezve, tojással megkenve, szezámmaggal megszórva mehet is a sütőbe. Ketchuppal, majonézzel és mustárral is fogyaszthatjuk a leveles tésztába csomagolt virsliket.
A lehetőségek tárháza végtelen. Bátran ügyeskedhetünk a leveles tésztával, ne féljünk utat engedni kreativitásunknak, készítsünk pompás falatokat a praktikus tésztából.
Fotó: Getty Images