Gyümölcsös, stílusos, könnyed fehérborok: az olaszok ilyet is tudnak

Lugana DOC
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha igazán üde, gyümölcsös fehérborokat szeretnénk inni, akkor érdemes megkóstolni a Lugana borokat. Ezek az italok védett eredetűek, DOC státuszúak, valamint oltalom alatt állnak, készítésük szigorúan szabályozott.

Lugana Olaszország északi részén, a Garda-tó déli partjánál fekszik. Egy része Lombardiához, a másik pedig Venetóhoz tartozik. 2017-ben 2113 hektár szőlőterület tartozott hozzá, ezt hozzávetőlegesen 196 szőlőtermelő művelte és 113 palackozóban készítettek bort belőle. Itthon kevesen választanak külföldi bort, pedig érdemes lenne, különösen ha olasz borokról van szó.

A Garda-tó déli partjánál fekvő Luganából származó italok az én szívemet biztosan meghódították. A borok könnyed olaszos ételek mellé illenek igazán, már csak ezért is érdemes ellátogatni a Casa Pomo D'Oro étterembe, hogy egyszerre élvezhessük ezeket az ízeket. Mi is végigkóstoltuk a sort.

A borokat fehér, helyi szőlőfajtából, a Turbiana szőlőből készítik, amely közepes méretű, tömöttebb fürtű, nyújtott piramis alakú gyümölcs. A belőle készült bor üde, neutrális-virágos-gyümölcsös jellegű. 

A  kóstolt borok közül a kedvencem Nuncio Ghiraldi Lugana DOC Il Gruccione, amely nemcsak a kedves, seregélyes címkéjével, hanem az egyáltalán nem tolakodó gyümölcsösségével is belopta magát a szívembe. Ezen kívül hétféle fehérbor, köztük egy tradicionális erjesztésű pezsgő is szerepel a repertoárban. Ezeket az italokat a könnyedebb ízekhez, előételekhez, rizottókhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez ajánlják.

Lugana borkészítési szabályok

A jelenlegi szabályozás öt kategórában engedi készíteni a borokat: Lugana, Lugana Superiore, Lugana Riserva, Lugana Vendemmia Tardiva és Spumante. 

Lugana (alap): Ez a fajta közel 90 százalékát fedi le Lugana védett eredetű borainak. Halvány, szalmasárga szín némi zöldes reflexekkel, bájos, virágos aromák egy kis mandulával és ropogós citrusok, citromfű jellemzi ezeket a borokat. Az alap Lugana borok elegáns, egyenes vezetésű borok, friss, kifinomult ízvilággal és struktúrával. Idővel a szín mélyebb sárgásra vált aranyló reflexekkel.

Lugana Superiore: A szüret után legalább egy évig kötelező érlelni a bort, ami épp ezért egy sokkal összetettebb, komplexebb ízvilágot képvisel. Színük aranyba hajló, izgalmas, gyógynövényes, érett almás, citrusos, narancsvirágos jegyekkel. Az alkoholtartalmuknak 12 százalék fölöttinek kell lennie. 

lugana doc

Lugana Riserva: A Superiore borokból alakult ki, legalább 24 hónapos érlelésen megy keresztül, ebből minimum fél évet kell a palackban töltenie. Összetett, mély ízvilág jellemzi, balzsamos, tűzköves jegyekkel, melegebb mineralitással.

Lugana Vendemnia Tardiva (késői szüret): viszonylag új kategória, szinte még kísérleti státuszban van. Az alapkoncepció, hogy a szőlőt hagyják túlérni, a klasszikus szüretnél később, október végén, november elején szüretelnek. Ez a késői szüret sokkal gazdagabb, komplexebb, ugyanakkor lágyabb ízvilágot eredményez, ugyanakkor nincs mellette tapadós édes érzés, mivel a savak élénkek. 

Lugana Spurmante (pezsgő): Az első Lugana pezsgőt 1975-ben mutatták be, és bár nagyon kevés készül belőle, nagy becsben tartják a borvidéken. Tartályos és tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőt is készítenek. A tartályos pezsgők a könnyedebb, gyümölcsösebb, citrusos vonalat képviselik, míg a tradicionális, palackos erjesztésű pezsgők sokkal komplexebbek, elegánsabbak és kifinomultabbak, méltóságteljes, üde buborékokkal. 

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon