Hogyan a legjobb felhasználni a madársalátát? Nemcsak mutatós, hanem vitaminban is gazdag

madisali cover.jpg
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A saláták igazán sokoldalúan felhasználható növények, önmagukban fogyasztva, de köretként is tökéletesen megállják a helyüket.

Egész évben, de főleg a téli, tavasz eleji vitaminhiányos időszakban fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk, hogy egészséges ételeket ehessünk. A saláta tökéletes választás, ráadásul még az alakunknak is jót tesz. 

Ki mondta, hogy salátát csak nyáron lehet enni? Az egyik legfinomabb és egész évben kapható zöldség a madársaláta, más néven a galambbegysaláta.

A madársaláta jellemzői

A madársalátát a jellegzetes ovális, sötétzöld leveleiről ismerhetjük fel, amelyek csokrokban ülnek a száron. Ha megkóstoljuk, diós ízt fogunk érezni. A vitaminkoncentrációja nyáron a legnagyobb, de egész évben érdemes fogyasztani.

Azt gondolhatnánk, hogy különleges növény, de pont ellenkezőleg, igénytelen, fagytűrő fajta. Nem csak a gazdagok eledele volt, nemzetközi szinten akkor lett népszerű, amikor XVI. Lajos udvari szakácsa beemelte az elismert ételek közé. A madársaláta Magyarországon a Budai-hegységben található vadon, de a legtöbb Franciaországban terem. 

madársaláta jó

A madársaláta egészségügyi hatása

A madársaláta nem csak szép, vitamindús zöldség is egyben, ezért is érdemes télen sokat fogyasztani belőle. Gazdag béta-karotinban, ami a napfényben szegény téli hónapokban óriási segítség a szervezetünknek, segít a fáradtság és a kimerültség leküzdésében. Sok C-vitamin van benne, ami szintén fontos a vitaminhiányos hideg hónapokban. Folsavtartalma révén segíti a stressz leküzdését és a jó alvást, de vastartalma is magas. A madársaláta alacsony kalóriatartalmának hála támogatja a diétát, több mint 90 százalékos víztartalma remekül hidratálja a szervezetet.  

Felhasználása

Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy roppanós, élénkzöld levelű növényeket vegyünk. Télen a levelek sötétebbek, nyáron világosabbak, de semmiképpen ne vásároljuk meg, ha sárgák. Vásárlás után, felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, és arra ügyeljünk, hogy hűtőszekrényben maximum 1-2 napig áll el. A madársalátában az a jó, hogy nemcsak klasszikus salátákhoz, hanem például rizottókhoz vagy tojásos ételekhez is felhasználható. Tudni kell, hogy a vitamintartalmának nagy része a főzés hatására elvész. Ha salátát készítünk, a madársalátát tegyük utoljára a tálba, citromlével és olajjal ízesítsük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon