Fedezz fel három izgalmas borvidéket nyáron: ezeket ajánljuk, ha nyugodt pihenésre vágysz

borvidék
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a nyár az élményekről szól. Arról, hogy kihasználd az időt a barátokkal és a családdal való találkozásra, utazásra, fesztiválokra menj és élvezd az életet. Ha valakinek szüksége lenne inspirációra, akkor mutatunk három borvidéket, amit érdemes vagy személyesen felkeresni, vagy a borain keresztül megismerni.

Vannak slágerhelyek, mint Tokaj, Villány, Eger és az Észak-Balaton, ahová a borok világában jártas és kevésbé jártas emberek is többször ellátogatnak. Ha valaki viszont egy nyugodtabb, turistákkal nem telezsúfolt helyet keres, akkor érdemes a kevésbé ismert borvidékekkel próbát tenni.

Soproni borvidék – Vincellér Borbirtok

A Fertő tó vidéke ideális kiránduló- és fürdőhely, rengetegen pedig biciklis túrákhoz is ezt a részt választják. Maga Sopron városa is sok látnivalót tartogat: ott a Tűztorony, a várnegyed, a Storno-ház, a Lenck-villa, a templomok nyáron hívogató hűvöse. A közelben megnézheted a nagycenki és a fertőszéplaki Széchenyi-kastélyt, a Taródi-várat, a fertődi Esterházy-kastélyt, a fertőrákosi kőfejtő pedig kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményteli program.

Vincellér---Sopron

A Vincellér Borbirtok központja a tó déli partján, Fertőbozon található. A borász, Molnár Tibor Ausztriában tanult, az ottani stílus köszön vissza a boraiban. A friss borok mellett számos kísérleti tétel is színesíti a portfóliót. A zöld veltelini klasszikus soproni bor, amelyben a fehér húsú almás, virágos karaktert egy kis gyógynövény és citrusosság egészíti ki. Az sem szentségtörés, ha a melegre való tekintettel fröccsnek iszod.

Etyeki–Budai borvidék – Gervai János

Az Etyek–Budai borvidék kényelmes, akár buszozós távolságra van Budapesttől, és az ország más pontjairól is könnyen megközelíthető. A településen egymást érik a pincészetek, így akár több helyre is benézhetsz már egy nap alatt is. Lehet a környéken kirándulni, a Körpince-sort sem érdemes kihagyni, ha arra jársz, de a Korda Stúdió is tartogat izgalmas látnivalókat. A közösségi és a pincészetek saját eseményei pedig szinte minden hétvégén kínálnak színes programokat.

Gervai-János---Etyek

Gervai János volt sommelier-ként a legjobb budapesti helyeken dolgozott, mikor 2012-ben elhatározta, hogy borászkodni fog. Első generációsként vágott bele a birtoképítésbe feleségével, Dórával, és a területek immár két hektárt tesznek ki a borvidéken. Ha egy nyári vörösborra vágysz, akkor a pinot noirt válaszd, ami elegáns és visszafogott, a gyümölcsök és a fűszerek kiegyensúlyozottan áradnak a pohárból. Érdemes egy kicsit jobban behűteni és a klasszikus párosításával, kacsamellel kínálni.

Hajós–Bajai borvidék – Sziegl Pince

A hajósi pincefalut a letelepedő svábok formálták a ma is látható arcára. A 18. század végén, a 19. század elején kezdték a helybeliek a most is látható pincéket építeni. A jellegzetes, három részből (pince, présház és szoba) álló épületekből 800-nál is több található meg, sok közöttük műemlék. Szinte mindegyik előtt érdemes megállni és elidőzni a részleteken, sétálni a kis, kanyargós utcákon. Ha pedig gasztroélményre vágysz, akkor természetesen a bajai halászlé kihagyhatatlan fogás.

Sziegl---HajósBaja

Sziegl Balázs és felesége, Petra egyaránt szőlész-borászok. 2012-ben egy ajándékba kapott szőlőterülettel indult a történetük, amelyből mára 9 hektár lett. Organikusan gazdálkodnak, saját maguk művelik a szőlőt és készítik a boraikat, amelyekből a limitált mennyiségek szinte azonnal elfogynak, akkora rajongótáboruk van itthon és külföldön is. Érdemes hozzájuk ellátogatni és eltölteni egy-két órát náluk, kilátással a világ legnagyobb pincefalujára. Kadarkájuk az egyik, ha nem a legjobb az országban, az elegáns, finoman fűszeres tétel mindenkit rabul ejt, aki megkóstolja.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük