![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fedezz fel három izgalmas borvidéket nyáron: ezeket ajánljuk, ha nyugodt pihenésre vágysz
![borvidék](https://kep.index.hu/1/0/3896/38960/389608/38960835_2971869_3bff583292f946eafc80124322f14326_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ez a nyár az élményekről szól. Arról, hogy kihasználd az időt a barátokkal és a családdal való találkozásra, utazásra, fesztiválokra menj és élvezd az életet. Ha valakinek szüksége lenne inspirációra, akkor mutatunk három borvidéket, amit érdemes vagy személyesen felkeresni, vagy a borain keresztül megismerni.
Vannak slágerhelyek, mint Tokaj, Villány, Eger és az Észak-Balaton, ahová a borok világában jártas és kevésbé jártas emberek is többször ellátogatnak. Ha valaki viszont egy nyugodtabb, turistákkal nem telezsúfolt helyet keres, akkor érdemes a kevésbé ismert borvidékekkel próbát tenni.
Soproni borvidék – Vincellér Borbirtok
A Fertő tó vidéke ideális kiránduló- és fürdőhely, rengetegen pedig biciklis túrákhoz is ezt a részt választják. Maga Sopron városa is sok látnivalót tartogat: ott a Tűztorony, a várnegyed, a Storno-ház, a Lenck-villa, a templomok nyáron hívogató hűvöse. A közelben megnézheted a nagycenki és a fertőszéplaki Széchenyi-kastélyt, a Taródi-várat, a fertődi Esterházy-kastélyt, a fertőrákosi kőfejtő pedig kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményteli program.
![Vincellér---Sopron](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3896/38960/389606/38960671_f63f47cf04dee549b1ddf064f389d0d9_wm.jpg)
A Vincellér Borbirtok központja a tó déli partján, Fertőbozon található. A borász, Molnár Tibor Ausztriában tanult, az ottani stílus köszön vissza a boraiban. A friss borok mellett számos kísérleti tétel is színesíti a portfóliót. A zöld veltelini klasszikus soproni bor, amelyben a fehér húsú almás, virágos karaktert egy kis gyógynövény és citrusosság egészíti ki. Az sem szentségtörés, ha a melegre való tekintettel fröccsnek iszod.
Etyeki–Budai borvidék – Gervai János
Az Etyek–Budai borvidék kényelmes, akár buszozós távolságra van Budapesttől, és az ország más pontjairól is könnyen megközelíthető. A településen egymást érik a pincészetek, így akár több helyre is benézhetsz már egy nap alatt is. Lehet a környéken kirándulni, a Körpince-sort sem érdemes kihagyni, ha arra jársz, de a Korda Stúdió is tartogat izgalmas látnivalókat. A közösségi és a pincészetek saját eseményei pedig szinte minden hétvégén kínálnak színes programokat.
![Gervai-János---Etyek](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3896/38960/389606/38960673_0dc6447f3d75edbc05b9c144d97a1f90_wm.jpg)
Gervai János volt sommelier-ként a legjobb budapesti helyeken dolgozott, mikor 2012-ben elhatározta, hogy borászkodni fog. Első generációsként vágott bele a birtoképítésbe feleségével, Dórával, és a területek immár két hektárt tesznek ki a borvidéken. Ha egy nyári vörösborra vágysz, akkor a pinot noirt válaszd, ami elegáns és visszafogott, a gyümölcsök és a fűszerek kiegyensúlyozottan áradnak a pohárból. Érdemes egy kicsit jobban behűteni és a klasszikus párosításával, kacsamellel kínálni.
Hajós–Bajai borvidék – Sziegl Pince
A hajósi pincefalut a letelepedő svábok formálták a ma is látható arcára. A 18. század végén, a 19. század elején kezdték a helybeliek a most is látható pincéket építeni. A jellegzetes, három részből (pince, présház és szoba) álló épületekből 800-nál is több található meg, sok közöttük műemlék. Szinte mindegyik előtt érdemes megállni és elidőzni a részleteken, sétálni a kis, kanyargós utcákon. Ha pedig gasztroélményre vágysz, akkor természetesen a bajai halászlé kihagyhatatlan fogás.
![Sziegl---HajósBaja](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3896/38960/389606/38960675_6cb485fa3c30db1b2aec7d5a57f70932_wm.jpg)
Sziegl Balázs és felesége, Petra egyaránt szőlész-borászok. 2012-ben egy ajándékba kapott szőlőterülettel indult a történetük, amelyből mára 9 hektár lett. Organikusan gazdálkodnak, saját maguk művelik a szőlőt és készítik a boraikat, amelyekből a limitált mennyiségek szinte azonnal elfogynak, akkora rajongótáboruk van itthon és külföldön is. Érdemes hozzájuk ellátogatni és eltölteni egy-két órát náluk, kilátással a világ legnagyobb pincefalujára. Kadarkájuk az egyik, ha nem a legjobb az országban, az elegáns, finoman fűszeres tétel mindenkit rabul ejt, aki megkóstolja.
Cover: Getty Images