10 izgalmas majonézes saláta: ott a helyük a húsvéti asztalon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tojássaláta, krumplisaláta és kukoricasaláta régi kedvencek, melyek nem hiányozhatnak a húsvéti asztalról.
A hideg majonézes saláták sokak gyengéi, ezek a finomságok jólesnek ünnepi napindítóként, előételnek, kísérőnek és még maradékmentő fogásként is érdemes számításba venni őket.
A majonézzel kevert saláták mindig ünnepekkor kerülnek elő, így van ez húsvétkor is. A főtt sonka mellé remekül illik a kukorica- vagy a tojássaláta, illetve ha marad a húsból, azt is érdemes újraálmodni tartalmas saláta formájában. Legyen szó klasszikus receptről vagy újdonságról, mutatjuk kedvenc majonézes salátáinkat, melyeket húsvétra is összedobhatsz.
Majonézes sonkasaláta
A tartalmas sonkasaláta bármilyen sonkából összedobható, remek választás a húsvéti asztalra, kínálhatod reggelire kalács mellé, vagy ebédre. Akár az ünnep után is elkészítheted maradék sonkából. Ez a fajta saláta önmagában is kiadós, készülhet belőle szendvics, de sült hús mellé is kiváló. Ha az ünnepi asztalra kerül, akkor friss zöldségek és tojás is kínálható mellé.
Sajtos, majonézes kukoricasaláta
A majonézes saláták palettáján az egyik nagy kedvenc a kukoricasaláta. A finomság többféle recept szerint kipróbálható, érdemes a megszokott recept helyett valami újat tesztelni. Ilyen ez a tartalmas kukoricasaláta, mely önmagában is megállja a helyét, de köretként is kínálhatod. Az eredeti recept szerint koriander is kerül a salátába, de ha te nem szereted, akkor petrezselyemmel vagy metélőhagymával gazdagítsd.
Franciasaláta
A franciasaláta klasszikus kedvenc, mely a 80-as évektől jelen van a hazai háztartásokban, minden jeles ünnepi asztalon megtalálható. A majonézzel kevert saláta kiadós, roppanósra főtt zöldségekben bővelkedik. Természetesen ahány ház, annyi szokás, van, aki tesz bele almát, csemegeuborkát, zellert vagy krumplit, míg más kihagyja ezeket az alapanyagokat. A köretet állítsd össze ízlésed szerint, ha igazán ízletesen kínálnád, akkor házi majonézzel dobd össze.
Majonézes lila káposzta
A lila káposztából rendkívül ízletes saláták kerülnek az asztalra. A roppanós zöldséget majonézzel dúsítva is megéri kipróbálni. Hűtsd be jól, így lesz igazán fenséges. A majonézes, lila káposztás saláta a húsvéti asztalon is elfér, remek párost alkot a sonkával, vagy rántott hús mellé is kínálhatod. A majonézes saláta hétköznapokra is remek választás, bátran kipróbálhatod szendvicsbe pakolva is.
Tésztasaláta csirkével és főtt tojással
A kiadós tésztasaláta maradék főtt tojásból is készülhet, ünnep után tökéletes választás, ízletes és laktató. Az eredeti recept szerint csirkehús is kerül bele, de ha már úgyis húsvét után vagyunk, és maradt egy kis sonka a hűtőben, akkor azt is belekeverheted a krémes salátába.
Olivier-saláta
Az Olivier-saláta nagyon hasonlít a franciasalátára, a különbség csak annyi, hogy ebben a finomságban húsnak is jut hely. A tartalmas saláta remek választás húsvétra, akár sonkát is keverhetsz bele, de bátran tovább lehet gazdagítani, főtt tojás is elfér benne.
Majonézes krumpli lila hagymával
A majonézzel kevert krumplisaláta is sokféleképpen kipróbálható. A megszokott recepten érdemes apró változtatásokat eszközölni, mert úgy sokkal finomabb lesz a kísérő. A krumplisalátába bátran keverj lila hagymát, gusztusosabb és ízletesebb így készítve. A friss petrezselymet se felejtsd ki a kosárból, és még vékonyan szelt hónapos retekkel is gazdagíthatod, úgy igazán tavaszi pompában élvezhető.
Majonézes tojássaláta
A húsvéti asztalról nem hiányozhat a tojássaláta, mely főtt sonka vagy frissensült mellé is tökéletes, de pékáruval is fogyaszthatod, akár reggelire. A majonézzel kevert salátában mustár is helyet kap, ettől kellemesen pikáns zamatot kap. Friss, roppanós zöldségek is kerülhetnek bele, ilyen a zeller és az újhagyma. Ha pedig lágyítanál az ízeken, tejfölt vagy joghurtot is keverj hozzá.
Majonézes káposztasaláta
A tartalmas majonézes káposztasaláta nagyon kiadós, épp ezért önmagában is fogyasztható, a roppanós zöldségek mellé sonka is kerül. A recept maradékmentő fogásnak is tökéletes. A saláta jól fűszerezhető, aki szereti a csípősebb ízeket, chilipaprikával is feldobhatja. A káposztát vegyesen is használhatod, fele-fele arányban keverd a lilát és a fehéret.
Majonézes céklasaláta
A cékla kedvelt zöldség, melyből csodás saláták készülhetnek. A céklasaláta nyers, főtt vagy savanyított zöldségből is összedobható, a majonézes változatba főtt zöldség kerül. Az izgalmas salátát érdemes intenzívebben fűszerezni, így elnyomhatod a cékla kicsit földes aromáját. A majonézes céklasaláta húsvéti sonka és sültek mellé is remekül illik.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter