Olyan, mintha hazaérnél: a Marciéknál Bisztró több, mint egy étterem

marciéknál2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem véletlen a bisztró névválasztása, Marciéknál éppen úgy érezheted magadat, mint egy közvetlen baráti összejövetelen, a finom ételek, italok, a beszélgetés és a hangulat garantált.

A Szemere utcában található Marciéknál igazi szerelemprojekt, családi vállalkozás, Kocsis Marcell barátjával és menyasszonyával együtt valósította meg gyerekkori álmát. 

Marci eleinte Győrben, Edvi László mellett dolgozott, majd a budai Várban a Jamie’s konyhafőnökeként, azonban a célja egy saját, családi étterem megnyitása volt, amit a Balatonon, a nagymamánál töltött nyarak is inspiráltak. 

Marci a középiskolában, a győri gyakorlatán kötött szoros barátságot Vörös Richárddal, mindketten szakácsnak tanultak, illetve ekkor ismerte meg Ricsi húgát, Dórát, aki ma már a menyasszonya. Marci öccse, Peti pedig marketinges, így adta magát a helyzet, rögtön megvolt a komplett csapat egy saját étterem megnyitásához. 

marciéknál8

Marci és menyasszonya, Dóri. Fotó: Marciéknál Facebook-oldal

Magát a bisztrót hárman viszik, Marci, Dóra és Ricsi, egy korábbi kocsmát alakítottak át teljesen, egészen az alapoktól kezdve. A konyha megtervezése és kivitelezése sem volt egyszerű, de végül a bisztró közepén kapott helyet, így aki szeretné, még azt is megnézheti, hogyan készülnek az ételek. Az étlapot is közösen állították össze, a Covid elég időt adott erre, ugyanis már 2020 májusában nyitották volna meg az éttermet, de aztán a vírushelyzet miatt ez idén júliusra tolódott. 

Baráti beszélgetéshez, reggelihez és tanuláshoz is ideális

A Marciéknál Bisztró igazi varázsa az otthonosság, közvetlenség, egy életérzést közvetít, itt teljesen elengedheted magadat. Bár én is most találkoztam először Marciékkal, már az első két perc után teljesen felengedtem, úgy éreztem, egy régi ismerősömmel beszélgetek, aki ráadásul még isteni ételekkel is készült nekem. 

marciéknál4

„Az volt az eredeti elképzelésem, hogy bárki tér be hozzánk, megtalálja nálunk a helyét: például ma bejött egy hölgy, hátraült, kávézott, reggelizett, és itt tanult, tehát működik ez is. Jól érzi magát az az ügyvéd is, aki iszik egy presszót és átnézi az anyagait, miközben viszonylag siet. Működik hasonló típusú ebédelés, gyors és lassú, ahogyan egy ráérős baráti vagy romantikus vacsora is egy üveg bor társaságában. Próbáltuk az ételeket is ehhez igazítani: a taco például nemzetközi, amely gyors elő- és főételnek is jó, a tálakat baráti beszélgetésekhez állítottuk össze, de van az étlapon könnyed kuszkuszsaláta és masszívabb BBQ-oldalas, illetve reggeliopciók, bagelek, szendvicsek is” – foglalta össze Marci a koncepciót.

Honnan a névválasztás?

Talán elsőre szokatlan lehet a bisztró elnevezése, mégis mit takar az, hogy Marciéknál? Pont azt, hogy úgy érezd magad, mintha egy barátodhoz vagy családtagodhoz mentél volna át. „Sokszor mondták a barátaink, hogy olyan jó nálunk lenni, mindig van egy kis nasi, olívabogyó vagy mártogatós, eszegetés, iszogatás, jókat beszélgetünk. Ezt az életérzést szerettük volna professzionális köntösbe húzni” – tette hozzá még Marci. 

marciéknál6

Az étlap

„Nagyjából 60-féle változat volt az étlapra – mondta Marci –, átgondoltuk, mit mivel lenne érdemes párba állítani, mi hogyan működne, szerintem az a lényeg, hogy nem szabad túlgondolni.” 

Ahogy már fentebb említettem, az étlapon – rövidsége ellenére – mindent megtalálni, a reggelitől kezdve a könnyű és testesebb ebédtől át a desszertig, mindenféle igényt lefed, mindenki megtalálja majd a neki tetsző fogást. Látszik, hogy mennyi munka van az étlap összeállításában, az ételek kitalálásában, ugyanis miközben egy laza, beszélgetős vacsorához is passzolnak, egyszerűségük ellenére mégis különlegesek: Marciéknál egy olyan alapétel is gasztronómiai élmény lehet, mint a szendvics, ugyanis vörös chedarral és BBQ-szósszal kínálják.

marciéknál3

Az étlap szezonálisan változik, de vannak állandó szereplők, mint például a Göncz Ricsi, amely BBQ-oldalast takar. Én már az őszi menüt kóstolhattam meg, az étlapon helyett kapott a sütőtök, a körte, a gesztenye, a dió és még lehetne folytatni a sort. Emellett van egy 3-4 hetente változó táblás ajánlat is, amelyen mindig új ötlet szerepel, Marci tervei szerint ez a későbbiekben majd hetente cserélődne. 

Hústál

Első körben a klasszikus hústálat kóstoltam meg, amit mindenkinek szívből ajánlok. Mindenképp ki kell emelnem róla a krémsajtos szalámigolyót, amely a kedvencem lett, de a karamellizált-balzsamecetes hagyma, a házi aszalt paradicsom és a mindennap frissen, langyosan beszerzett kovászos kenyér is megér egy misét.

marciéknál

Az volt az érzésem, miközben a hústálból szemezgettem, hogy ilyen lehet a magyar tapasozás, ez egy olyan élmény, amit szívesen megosztanék a barátaimmal egy üveg bor mellett, úgyhogy azt hiszem, már az első fogás átadta nekem a hely esszenciáját.

A bisztró büszkesége ez a tál, ugyanis a rajta szereplő sonka, kolbász, szalámi mind-mind Tatai Adolf bácsitól, Pannonhalma és környéke ikonikus hentesétől érkeznek, akihez több mint 21 éve járnak Marciék. Számukra a gyerekkort és annak ízeit elevenítik fel ezek az ételek. A személyes kapcsolat itt is fontos, üzemlátogatásra is mennek, kóstolnak, együtt beszélik meg, döntik el, mit lenne érdemes az étlapra tenni. 

Leves, főétel desszert

A hústál után következett az őszi étlap egyik újdonsága és egyben a személyes kedvencem, a gyömbéres zellerkrémleves sajtropogóssal és zellerhajjal. Tökéletes harmóniában álltak egymással az ízek, a leves selymes volt, de ezt a ropogós elem ellensúlyozta, egyszerűen mennyei. Utána lehetőségem volt megkóstolni a grillezett körtével, kéksajttal és sült gesztenyével tálalt rizottót, a zöldborsópürével, grillezett csirkemellel megpakolt burgert és a kandírozott narancsos brownie-t. Egytől egyig mind telitalálat. 

marciéknál5

Minőség és frissesség

Amellett, hogy finom ízekkel dolgoznak, a hangulatra pedig nem lehet panasz, a minőségre és frissességre is hangsúlyt fektetnek. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy figyelnek a szezonalitásra, hanem abban is, hogy magyar termelőkkel dolgoznak, amit csak lehet, itthonról szereznek be. 

Mivel egészen pici a konyha, kevés ételt és alapanyagot tudnak tárolni, így minden frissen, friss alapanyagokból készül, semmi nem megy kárba.  Annyi van mindenből, amennyi előreláthatólag el is fogy aznap, igaz, így előfordulhat, hogy estére már nem minden érhető el, ami az étlapon szerepel, viszont ha másnap reggel betérsz, a langyos, ropogós héjú kenyér kárpótol majd érte.

marciéknál7

Marci és Ricsi gyerekkori barátok.

Marci mint vendéglátó is a minőségre törekszik, náluk ez a fogalom szó szerint értendő, ők tényleg vendégül látnak, őszintén érdekli őket, hogy érzi magát a vendég, sőt, egy kis beszélgetésben is benne vannak azokkal, akik nyitottak erre.

Már házhoz szállítás is elérhető náluk, több platformon is jelen vannak, de ha teheted, azt javaslom, térj be hozzájuk személyesen is, mert az a kedvesség, közvetlenség, amit ott megtapasztaltam, nem pótolható.

Fotók: Kühn Vencel

Ezt is szeretjük