A 10 legjobb marhahúsos recept: kiadós, tartalmas, melegítő fogások
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A marhahúsból készült ételek kevésbé népszerűek, mint a szárnyasokból vagy a sertésből készült fogások, pedig a minőségi marhahús nemcsak ízében, hanem élettanilag is jobb a többi húsfajtánál.
Ha már vettél rossz minőségű, úgynevezett tejmarhát, akkor érthető, hogy nem szeretnél feleslegesen pénzt kiadni. Ha marhahúst veszel, akkor kizárólag húsmarhát vásárolj, azt is megbízható hentestől. A marhahús, ha mértékkel és a változatos táplálkozás részeként fogyasztod, akkor vas-, magnézium-, cink-, B- és C-vitamin-forrás is. A jó minőségű marhahúsból csodás steakeket is süthetsz, itt olvashatod el, hogyan készítsd.
Mint említettük, a marhahús vasat is tartalmaz, ezért ha változatosan étkezel, akkor így is fedezheted a szükségletedet. Ne várd meg, amíg vashiány alakul ki a szervezetedben, a tüneteiről itt olvashatsz. Marhahúsból számos fogást készíthetsz, hagyományos és izgalmasabb recepteket, köztük az óriási kedvencet, a hamburgert, pontosabban a bele való húspogácsát, de marhából készül a vadas is.
Mini marhahúsos pite
Akár bolti leveles tésztából készíted, akár magad gyúrsz hozzá pitetésztát, ez a mini marhahúsos pite biztosan a kedvenced lesz. A marhahúsos ragu készítésére szánd rá az időt, hogy az ízek jól összeérjenek és a marhát vajpuhára főzd. Akár partifalatként, akár főételként is kínálhatod ezt a sós pitét.
Bolognai ragu
Valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol ne készült volna bolognai, akár tésztára téve, akár lasagnénak elkészítve. A ragut nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, ez a változat a klasszikus, érdemes megtanulnod a receptjét.
Darált hússal töltött quesadilla
A mexikói konyha talán legnépszerűbb étele a quesadilla, amely nemcsak isteni, hanem nagyon laktató is. A darált hússal bőven megpakolt quesadillát pofonegyszerűen, kész tortillalapokból készítheted el. A lapokat először mindig pirítsd meg, utána mehet bele a szaftos ragu. A rengeteg belesült sajtról se feledkezz meg.
Marhahús gombaszószban
Egészen izgalmas fogás ez a gombaszószos steak, vagyis a Steak Diane, amelyet jó minőségű marhabélszínből készíts. A vadászat istennőjéről elnevezett ételben a tejszínes szósz, a pirított gomba és a jól elkészített steak hármasa fogja az ízlelőbimbóidat kényeztetni.
Aszalt szilvás marharagu
Az aszalt szilvás marharagu vagy más néven tagin eredetileg egy speciális cserépedényben készült, amelyben szép lassan fő puhára a hús. Ha nincs ilyened, római tálban, esetleg fazékban is megfőzheted. Pörköltnek való hússal dolgozz, valamint fűszerezd bátran ezt az izgalmas, szaftos egytálételt.
Olasz húsgolyó
A zöldfűszeres olasz húsgolyót legtöbbször paradicsomszósszal kínálják, de enélkül is finom, például felvágott helyett szendvicsbe téve. Kicsit hasonlít a textúrája a mi fasírtunkra, belül omlós és puha, a külseje viszont jó ropogós. Előételnek is eheted, vagy salátával lazább főételnek is fogyaszthatod. Sütőben és olajban sütve is tökéletes lesz.
Tatár beefsteak
A tatár beeftsteak esetében különösen fontos, hogy extrán jó minőségű marhahússal dolgozz. Friss egész bélszínt vásárolj, amit ne darálj le, hanem csak hártyázd le, és vágd egészen kicsi darabokra. Arra is figyelj, hogy a fűszerezés ne nyomja el a hús ízét. Akkor a legjobb, ha mindenki magának keveri be, és nem készíted el előre.
Zöldségleves marhahússal
Tápláló és laktató ez a marhahúsos zöldségleves, amely után nem nagyon fogsz második fogást kívánni, legfeljebb egy kis édességet. Főzz a levesbe minél több zöldséget, és természetesen jó minőségű marhahússal dolgozz. A szárnyassal dúsított levesekhez képest több a főzési ideje, de megéri a várakozást.
Marhapörkölt
A marhapörkölt igazi klasszikus, van, aki már csak a tunkolható szaftjáért is rajong. Sokféleképpen készítheted, de a hagymán és a főzési időn ne spórolj. A pörkölt főjön kis lángon, de nagy edényben. A hozzávalók sorrendjén a receptben leírtak szerint változtathatsz.
Húspástétom
Még ha el is fogy a vasárnapi marhahúsleves, elképzelhető, hogy marad egy kevés marhahús, amelyből maradékmentés címszóval és egy kevés majonézzel fantasztikus húspástétomot készíthetsz. Ezt a kencét másnap kiflire kenve az uzsonnásdobozba teheted. Nekem mindig nosztalgiám támad, akárhányszor megérzem az ízét, már csak ezért is muszáj gyorsan elfogyasztanom.
Fotó: cover Getty Images, belső: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors