Ezek az ételek javítják a memóriát – A top 3 agyserkentő
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Az elfogyasztott ételek a memóriánkra is kihatással vannak: ezzel a három élelmiszerrel sokat tehetsz azért, hogy frissen tartsd az elmédet!
Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, azaz az elfogyasztott élelmiszer közvetlenül kihat a szervezet működésére. Arra azonban már ritkábban gondolunk, hogy az ennivaló az agyunk egészségét is befolyásolja.
Pedig ez nagyon is így van. Dr. Babak Tousi, az amerikai Cleveland Clinic specialistája szerint az egyes diéták képesek javítani bizonyos agyi funkciók működését, így a memóriát és a koncentrációt is pozitívan befolyásolják. Az öregedéssel nemcsak a testünk többi része, de agyunk is átalakul: változások történnek a fehérállományban, amely következtében az agyunk máshogy kezd kommunikálni a testünk többi részével, ugyanakkor a szürkeállomány térfogata is csökken, ami az információk feldolgozására és a gondolkodásra van kihatással.
Egyes diéták azonban bizonyítottan képesek megakadályozni az agyban bekövetkező változásokat, ugyanakkor a testünk más területeit is támogatják. Az agy egészségének megőrzése szempontjából a három leghatásosabb diéta a mediterrán, a MIND- és a DASH-diéta, amelyekről itt olvashatsz részletesebben. Az sem tragédia, ha még nem vagy képes magad elkötelezni egy új diéta és azzal együtt az életmódváltás mellett, hiszen azzal is sokat tehetsz az agyműködésed javításáért, ha bizonyos élelmiszereket bevezetsz az étrendedbe. Ezek a következők:
Halak
A tengeri halakban nagy mennyiségű omega-3 zsírsav található, amely az agy számára az egyik legfontosabb üzemanyag. Pozitív hatásai már fiatalkorban, a tanulás során is megmutatkoznak, azonban az időskori memóriavesztés megelőzésében is kulcsszereplő. A legnagyobb mennyiségben tengeri halakban található omega-3 zsírsav, amely nemcsak megakadályozza a szürkeállomány leépülését, de segít építeni is azt. Ezekből a halfélékből érdemes a legtöbbet fogyasztani:
- lazac,
- tonhal,
- hering,
- szardínia.
Bogyós gyümölcsök
Minél színesebben étkezünk, annál több vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és rostot biztosítunk a szervezetünk és az agyunk számára. A kiegyensúlyozott táplálkozás kötelező résztvevői a gyümölcsök: kutatások bizonyítják, hogy a bogyós gyümölcsöknek pozitív hatása van a memóriára és az öregedéssel járó, idegsejteket érintő leépülésre, mint amilyen például az időskori elbutulást okozó Alzheimer-kór. Ezeket a fajtáit fogyaszd a leggyakrabban:
- fekete áfonya,
- eper,
- szeder,
- vörös áfonya.
Teljes értékű gabonafélék
Az élelmiszerek harmadik csoportja a teljes értékű gabonák. Hatalmas a különbség aközött, hogy a szervezetünk hogyan dolgozza fel a finomított szénhidrátokat, és hogyan a finomítatlanokat. Például a finomított lisztből készült kenyér a szervezetünkben szinte azonnal cukorrá alakul. Ezzel ellentétben a teljes kiőrlésű kenyér sokkal lassabban szívódik fel, és a szervezetünk csak fokozatosan jut hozzá a benne található szénhidrátokhoz, ami előnyösebb a működéséhez.
Dr. Tousi arra is rámutat, hogy a túlzott cukorfogyasztás is felgyorsíthatja az agyi funkciók romlását. Cukor alatt pedig nemcsak a kristálycukrot kell értenünk, hanem minden formáját, amiben megtalálható. Ezért a cukrozott, előre csomagolt zabkása helyett érdemes a hagyományos zabpehelyből készítened a reggelit, és a finomított gabonaféléket a következőkre cserélned:
- barna rizs,
- quinoa,
- bulgur,
- hajdina,
- köles,
- teljes kiőrlésű kenyér,
- teljes kiőrlésű tészta.
Fotók: Getty Images