Hogyan hatnak az egészségedre a mesterséges édesítők? Ezekre figyelj mindenképp

mesterséges édesítő cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbben szeretik az édes ízt, vannak olyanok, akik egyenesen függenek a cukortartalmú ételektől-italoktól. Milyen jó, hogy mesterséges édesítőkkel is el lehet érni az édes ízélményt, mindezt nulla kalóriával. Vagy mégsem?

A XX. században a mesterséges édesítők népszerűsége nagyot ugrott. Az emberek kedvenc üdítői mind elérhetővé váltak nulla kalóriás változatban, cukor helyett mesterséges édesítőkkel ízesítve. Ezek, például a szacharin, az aszpartám és a stevia felfedezése tette lehetővé, hogy büntetlenül ihasd a kedvenc italaidat. De vajon tényleg bármennyit fogyaszthatsz belőlük vagy vannak káros mellékhatásaik?

Amikor azt gondolnád, hogy az élelmiszeripar már nem tud újat kitalálni, akkor megalkotják a nulla kalóriatartalmú italokat. Micsoda felfedezés, úgy ihatsz édes üdítőket, hogy közben nem terheled felesleges cukrokkal a szervezeted és még csak nem is hízol tőlük. Merthogy a cukor bizony függőséget okoz, nem is akármilyet.

De nemcsak üdítőket fogyaszthatsz büntetlenül, hanem a kávédba vagy a teádba is tehetsz ezekből az édesítőkből. Ezeket az anyagokat egyébként az élelmiszeripar más termékekbe is teszi, például fehérjeszeletekbe, konzervekbe, de még pékárukba is.

Vannak olyan édesítőszerek, amelyeket nem szabad fogyasztani, ha fogyókúrázol, mert épp az ellenkező hatást éred el velük, ezekről itt olvashatsz.

édeske álló ok

Hogyan hatnak rád a mesterséges édesítőszerek?

Hogyan lehet egy élelmiszernek édes íze úgy, hogy nincs benne semennyi kalória? Amiatt van így, ahogy a szervezeted megemészti. A legtöbb mesterséges édesítőnek nulla tápanyagtartalma van. Ez azt jelenti, hogy emésztetlenül halad át a beleken, de miközben az emésztésért felelős enzimek nem ismerik fel, az ízlelőbimbók másképp reagálnak rájuk. Amikor megkóstolod ezeket az édesítőszereket, az érzékszerveid jeleket küldenek az agyadnak, tudatva velük, hogy valami édeset eszel. A mesterséges édesítőszerek gyakran sokkal édesebbek, mint a cukor, ezért az élelmiszeripar számára nagyon hasznosak, hisz kevesebb is elég a kívánt íz eléréséhez. 

Cukor vagy édesítőszer?

Néhány évtizeddel ezelőtt még divatos volt elkerülni a cukrot és inkább az édesítőszereket részesíteni előnyben. Természetesen azok számára, akik cukorbetegek vagy fogyókúráznak, ezek az alternatív édesítőszerek nem csupán a divatot jelentik. Ha kiderülne, hogy ezek az édesítők károsak az egészségre, hatalmas problémát jelentene nekik, ezért is kutatják egyre többen, hogy vannak-e mellékhatásaik.

édesítőszer álló ok

Káros lehet az egészségre nézve?

A Nature angol folyóirat egyik 2014-ben megjelent cikkében azt állítja, hogy a mesterséges édesítőszerek veszélyeztethetik a bélbaktériumokat. A „rossz” baktériumok az édesítőszerekkel táplálkoznak, míg az „egészséges” baktériumok nem kapnak elegendő ételt és éheznek. Ez felborítja a bél egyensúlyát és cukorbetegség kialakulásához vezet, miközben sokan pont azért választják az édesítőszereket cukor helyett, hogy megelőzzék az ilyen betegségek kialakulását.

A másik probléma a mesterséges édesítőszerek agyra gyakorolt hatása. Tanulmányok szerint az édesítőszerek az ízlelőbimbókat arra késztetik, hogy kedveljék az édesebb dolgokat. Mivel ezek a mesterséges édesítőszerek nagyon édesek, a test ezt az ízt fogja megszokni. Amikor pedig friss gyümölcsöt eszel, az már nem lesz elég édes. 

édesítőszer belső ok

Annak ellenére, hogy a mesterséges édesítőszerek ennyire befolyásolják az ízlelést, az egészséges szervezetre nincsenek káros hatással. Ha viszont cukorbeteg vagy, esetleg emésztőrendszeri problémáid vannak, inkább ne fogyaszd őket. Ahelyett, hogy az édesítőszereket választanád cukor helyett, inkább próbáld meg csökkenteni a cukorbeviteled, így trenírozva az ízlelőbimbóid.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük