Mindent a tofuról – Tényleg egészségtelen a gyakori fogyasztása?

Tofu-hatasa-a-szervezetre-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tofu nem más, mint sűrített szójapüré, amelyet aztán különböző keménységű tömbökké préselnek. Egy tápanyagdús élelmiszer, amelynek magas a fehérjetartalma, és az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

A tofu évszázadok óta szerves része az ázsiai konyhának, hiszen könnyen hozzáférhető és tápláló élelmiszer. Nyugatra viszonylag későn került át, és mivel itt a tofuevésnek nincsen hagyománya, máig nagy ellenállás övezi. 

Mi valójában a tofu?

A tofu Kínából származik, és sűrített szójatejből készítik, hasonló eljárással, mint amit a sajtgyártásban is alkalmaznak. Így lehetséges az, hogy a végeredmény változó keménységű tömbökké tud összeállni. A tofu egy kivételesen tápláló élelmiszer, hiszen amellett, hogy növényi alapanyagként rendkívül magas a fehérjetartalma (17 g fehérje 100 g kemény tofuban), az összes esszenciális aminosav megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van.

Emellett jótékony zsírokat, szénhidrátokat és olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium, a réz, a szelén, a vas, a mangán, a cink vagy az A-vitamin. És még a kalóriatartalma is alacsony.

Tofu-hatasa-a-szervezetre-1

Hasznos izoflavonoidok

A szójabab tartalmaz egy izoflavonoidoknak nevezett természetes összetevőt, amely fitoösztrogénként (egy antioxidáns fajta) viselkedik, és képes ösztrogén receptorokhoz kapcsolódni az emberi szervezetben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ösztrogénként is viselkedik, vagy ösztrogéndominanciát okoz: nincs hatással a hormonháztartásra, és gyulladásokat sem okoz a szervezetben.

Ha tehát eddig azért nem fogyasztottál szójakészítményeket, mert a rossz PR téged is meggyőzött arról, hogy hormonokat tartalmaznak, akkor mostantól bátran kipróbálhatod az egyes változatokat.

Tofu-hatasa-a-szervezetre-2

A szójában található fehérjéknek van egy különös tulajdonsága: képesek csökkenteni az LDL (rossz) koleszterin szintjét, a rostokkal és izoflavonoidokkal együtt pedig jótékony hatással vannak a szív és az érrendszer egészségére. A szójának egy másik lenyűgöző tulajdonságát is megfigyelték: azoknál a nőknél, akiknek szójakészítményekben gazdag az étrendje (rendszerint Ázsiában), 27%-kal kisebb eséllyel alakul ki a mellrák.  

Miért lehet mégis problémás a fogyasztása?

GMO-szója

A világ egyik legnagyobb szójatermesztője az Egyesült Államok, és az onnan származó szója túlnyomó része génmódosított. Így ha tartasz a génmódosítás esetleges következményeitől, akkor keresd a GMO-mentes felirattal ellátott termékeket.

Tofu-hatasa-a-szervezetre

Környezeti hatás

A másik legnagyobb szójatermesztő vidék Dél-Amerika, és mivel a szójaültetvényekhez hatalmas területekre van szükség, ez komoly erdőirtásokat eredményez az Amazonas-medencében (a téma fontosságáról a növényi italokról szóló cikkemben írtam korábban). Ha nem szeretnél hozzájárulni a természet ilyen szintű pusztításához, akkor válassz helyi ültetvényekről származó szójakészítményeket.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon