Puha, édes gyümölcs szúrós héj alatt - A licsit a szerelem gyümölcsének is nevezik

licsilé cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban anyu hazahozott két darab licsit Bécsből, amit úgy adott át, mintha arany lett volna a táskájában.

A licsi kicsi, ovális, szemet gyönyörködtetően szép színű gyümölcs. A héja élénk rózsaszínes, kemény, roppan, ahogy feltörjük. Alatta rejtőzik a puha, édeskés ízű, fehéres színű, lédús gyümölcs, ami tulajdonképpen a magköpeny. Ezt fogyasztjuk. Középen pedig kemény magot találunk, ami nem ehető.  

Hazája Dél-Kína, Tajvan és Délkelet-Ázsia, ahol a fa minden részét hasznosítják. A licsifa nyáron hozza a gyümölcsöt, amit Európába hűtött vagy feldolgozott formában, például konzervként szállítanak. A licsinek nemcsak élvezeti, hanem gyógyászati értéke is magas. A legenda szerint még vágykeltésre is alkalmas, ezért a szerelem gyümölcsének is tartják. 

A licsi egészséges

A licsi nem elég, hogy finom, nagyon egészséges is. Immunerősítőként is fogyaszthatjuk, de nagyon magas a C-vitamin-, a kalcium-, a foszfor- és a vastartalma is. Az emésztésünkre is jó hatással van, ráadásul kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúrába is beilleszthető. 

licsi belül

Hogyan fogyasszuk?

Licsit konzervformában is kaphatunk, úgy azért már más az ízélmény, hiszen a cukros szirup elveszi a gyümölcs eredeti aromáját, de gyümölcssalátába, smoothie-ba, turmixba vagy süteménybe így is illik. Termőhazájában aszalják is, sőt, feldolgozzák édességnek is. Licsiből alkoholos italokat, likőrt vagy bort is készítenek, érdemes megkóstolni. 

Vásárlás után hamar fogyasszuk el, mert gyorsan romló gyümölcs. Hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig tartható. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük