Ezért hasznos a kollagén: a legjobb forrásait is mutatjuk

Kollagen-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kollagénben gazdag ételek pozitív hatása vitathatatlan, azonban ebben az esetben a táplálékkiegészítők szedése is kifejezetten ajánlott!

A kollagén fontossága vitathatatlan, hiszen a csontok, a bőr, a kötőszövetek és más testrészeink egyik legfontosabb alkotóeleme. Sokan táplálékkiegészítőként szedik a bőr és az ízületek egészségének megőrzéséért.

A legtöbb ilyen készítmény hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a kollagénmolekulákat kisebb darabokra tördelik, ezáltal könnyebben felszívódnak.

Milyen típusai léteznek?

Az emberi szervezetben 28 kollagéntípus található, azonban az alábbi 4 számít a legfontosabbnak.

  • 1-es típus: a leggyakoribb típus, amely az összes kötőszövetben megtalálható;
  • 2-es típus: az ízületekben és a csigolyaközti porckorongokban található (ezek a porcos részek, amelyek a hátgerinc lengéscsillapítóiként működnek); 
  • 3-as típus: a retikuláris rostok fő összetevői, amelyek a bőrben és az erekben találhatók;
  • 4-es típus: a vesék, a belső fül és a szemlencse legfontosabb alkótórésze.
Kollagen-husleves

Ezekben az ételekben találod

A legtöbb kollagén az olyan ételekben található, amelyek zselatinban gazdagok, így a húsleves, a kocsonya vagy más, állati bőrt és kötőszöveteket tartalmazó élelmiszerek. A kollagén hasznosulásához elengedhetetlen a C-vitamin fogyasztása is, így a kollagénben gazdag ételeket egészítsd ki citrusfélékkel, brokkolival vagy éppen paprikával.

Érvek a táplálékkiegészítő mellett

Számos kutatás azt támasztja alá, hogy a kollagén táplálékkiegészítőként szedve könnyebben felszívódik, mint az elfogyasztott ételekből. Ennek oka, hogy a kapszulában vagy porként bevitt kollagén eleve aminosavak és peptidek formájában szerepel, amit a szervezet könnyebben hasznosít.

Kollagen

A kollagén egészségügyi előnyei

Szebb bőrt eredményez

A kollagén erősíti a bőrt, fokozza a rugalmasságát és a hidratáltságát. Az évek múlásával a szervezet egyre kevesebb kollagént képes előállítani, ennek következményei a ráncok és a fakó, élettelen bőr. Már napi 3-10 gramm kollagén 3 hónapig alkalmazva is látványos változást hozhat: csökken a ráncok mélysége és javul a bőr hidratáltsága.

Csökken az ízületi fájdalom

A kollagén segít megőrizni a porcok épségét és az ízületeket védő szöveteket. Ahogy idővel csökken a szervezetben a kollagén mennyisége, egyre nagyobb a valószínűsége olyan degeneratív rendellenességek kialakulásának, mint például az osteoarthritis. A kollagénkészítmények nemcsak a megelőzésben, de a kialakult tünetek kezelésében és a fájdalomcsillapításban is hasznosak.   

Kollagen-kiegeszitok

Egészséges csontok

A csontok főként kollagénből épülnek fel, hiánya pedig csontritkuláshoz vezethet. Ennek megnyilvánulása a csontsűrűség csökkenése és a csontok törékenysége. A kalcium, a D-vitamin és a kollagén együttes, kúraszerű alkalmazása segíthet elkerülni ezeket a problémákat.  

Egyéb pozitív hatásai

A felsoroltak mellett a kollagén a körmöket és a hajat is erősíti, fényesebbé és ellenállóbbá teheti. Kevésbé ismert hatása az anyagcsere fokozása, így akár a fogyókúrában is hasznát veheted.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon