6 ok, hogy miért ne vegyél előrecsomagolt zöldeket – A felesleges műanyag csak az egyik baj

előre csomagolt saláták cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A salátakészítés nem bonyolult művelet, de érdemes tudatosan megválasztani az alapanyagokat, hogy ne csak az egészségedet, hanem a környezetet is védd vele.

Ha igazán változatos salátát szeretnél készíteni, érdemes sokféle zöldet tenni a kosaradba, amit aztán zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsfélékkel vagy halakkal is dúsíthatsz és változatos öntetekkel tehetsz még finomabbá. A legtöbb saláta alapja a fejes saláta, rukkola, madársaláta, lollo rosso, amelyekből ízlésed szerint válogathatsz. Egyetlen hátrányuk, hogy általában nem lehet mindegyiket maradéktalanul felhasználni, így egy részük sajnos a szemétben végzi. 

Léteznek módszerek, amelyekkel tovább tarthatod életben a zöldsalátákat, ebben a cikkben olvashatsz róluk. Ha pedig már minden hozzávalód megvan, ezt a könnyed csirkés salátát el is készítheted ebédre.

Az üzletekben egyre szélesebb választékban találhatóak meg az előrecsomagolt zöldek, amelyek segítségével tényleg játszi könnyedséggel állathatod össze a salátád. Nagy részüket előre meg is mossák, hogy azzal se kelljen bajlódnod. Elsőre kényelmes választásnak tűnik, de valóban jó ötlet megvenni?

előre csomcsizott sali belső

Veszít a tápértékéből

A legtöbb előrecsomagolt saláta esetében sok időbe, akár hetekbe telik, amíg a termék a csomagolás helyéről eljut a különböző üzletekbe, áruházakba. A polcokon lévő saláta biztos, nem friss, és az idő múlásával ezek a zöldek veszítenek a tápanyagaikból, tápértékükből. Ahogy telnek a napok, sajnos a külsejük sem lesz már olyan vonzó, mint a csomagolás napján.

Vizet pazarolsz vele

A csomagolt saláták legtöbbjén feltüntetik, hogy mosott termékről van szó: ez azt jelenti, hogy a gyártók a higiénia érdekében akár háromszor is lemoshatják a salátákat, amivel hatalmas mennyiségű vizet pazarolnak. Ugyan neked már nem kell megmosni - bár ez sem igaz, lásd az utolsó pontot -, de előtte már sokkal több víz fogyott, mintha te csak egyszer átmostad volna fogyasztás előtt. 

előre csomagolt zöldek álló

Felesleges műanyag szemetet termelsz

Sajnos az előrecsomagolt zöldek zacskójához rengeteg műanyagra van szükség, ami szintén nagy környezeti terhelést jelent a bolygónak. 

Fertőzések melegágya lehet

Amikor előrecsomagolt salátákat viszel haza, előfordulhat, hogy nemcsak a leveleket viszed az otthonodba, hanem a bennük rejtőző rovarokat, bogarakat is.

előre csomagolt zöldségek álló ok

Vegyszermaradékok lehetnek benne

A csomagolt zöldeket a jobb eltarthatóság érdekében kicsit erősebben kezelhetik különféle vegyszerekkel, mint a frisseket. Gyakori az is, hogy a salátákat erősen klóros vízzel mossák le csomagolás előtt.

Piszkos lehet

Első látásra bármilyen tisztának tűnhet is, mindig ajánlatos a csomagolt zöldeket alaposan megmosni, mielőtt felhasználnád őket. Hiába áll az a csomagolásukon, hogy mosott termék, a zöld levelek táptalajt szolgáltathatnak különféle baktériumok és más mikroorganizmusok szaporodásának. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük