![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Miért zöldes a főtt tojás sárgája? Nem, nem a tojással van a baj
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha veled is előfordult már, hogy tojásfőzés után azt vetted észre, hogy zöldes a sárgája, ne aggódj! Nincsen semmi baj a tojással, egyszerűen csak a főzési időre kell jobban odafigyelni.
Sajnos nekem már többször is sikerült zöldesre főznöm a tojást - biztosra akartam menni, és abból indultam ki, hogy a több idő nem árthat neki, csak akkor kellene figyelnem, ha lágy tojást szeretnék. Hát ez egy teljesen téves elgondolás volt, ugyanis a tojást is túl lehet főzni.
Ilyenkor legtöbbször a tojássárgája megfakul, a körvonala pedig szürkészöld lesz. A szín kialakulása egy kémiai reakció eredménye, amely során a tojássárgájában található vas és a fehérjében található hidrogén-szulfid reakcióba lép egymással és vas-szulfidot hoz létre.
A tojásfehérjében kén található, ami hő hatására hidrogén-szulfiddá alakul. Ez a gyúlékony, színtelen, kellemetlen szagú gáz nagy mértékben mérgező, de a tojásban található mennyiség nem jár egészségügyi kockázattal. A hidrogén-szulfid a felelős a főtt tojás jellegzetes és nem túl kellemes szagáért is. A záptojás azonban jóval büdösebb lenne, ugyanis, ha megromlik, akkor a mikroorganizmusok sokkal több kéntartalmú fehérjét bontanak le, amely következtében sokkal több kén-hidrogén szabadul fel.
![tojassargaja](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29094/290944/29094439_404f29bd293a510dbc7c35d0433e5b6f_wm.jpg)
A hidrogén-szulfid és a vas találkozásából létrejött vas-szulfid felelős a zöld színért.
A tojássárgájában lévő vas a foszvitin nevű fehérjéhez kapcsolódik. Ezek a fehérjemolekulák olyan aminosavláncokat alkotnak, amelyek a nyers tojásban jellegzetes formává hajtogatják magukat, így járulnak hozzá a kiscsibe kifejlődéséhez. Azonban, ha megfőzzük a tojást, akkor ezek a fehérjék elkezdik kihajtogatni magukat, amely hatására a foszvitinből kiszabadul a vas.
Ahogy a hidrogén-szulfid és a vas találkozik, létrejön a vas-szulfid, ami a tojássárgája és a tojásfehérje közötti vékony zöld rétegért felelős. A reakció létrejöttében a víz magas vastartalma is közrejátszhat. Ha a tojás kihűl, a sárgája kicsit összemegy, visszahúzódik a fehérjétől, ezért lesz látható a vas-szulfid szürkészöld színe. Kevésbé friss tojásokon sötétebb lehet a szín, ugyanis azoknak a sárgája kicsit lúgosabb, amely következtében több vas szabadul fel.
A tojás sárgájának a színe attól is függ, hogy mivel etetik a tyúkokat. Akkor is zöldesebb lehet a sárgája, ha a tojókat zöldtakarmányon tartják, de ebben az esetben nem a fehérje és sárgája közti rész lesz zöld, hanem az egész tojássárgája zöldes színt kap.
![tojassargaja2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29094/290944/29094443_b29084bd5916e0310a0ff1b35d77f23c_wm.jpg)
Ilyennek kellene lennie a tökéletes főtt tojás színének.
A zöldes szín csak esztétikailag okoz gondot, se a tojás ízén, se a minőségén, se az állagán nem változtat. Ha szeretnénk szép sárga tojássárgákat, akkor tartsuk be a kemény tojás ideális főzési idejét, vagyis a 10 percet. Ha pedig mégis túlfőztük, akkor hűtsük le gyorsan a tojást, mert ha a héja lesz hidegebb, akkor a kén-hidrogén arra fog áramlani és nem a vas felé, így nem történik meg a találkozás.
Fotók: Shutterstock