Az egyik leghasznosabb gyógynövény a citromfű, érdemes helyet szánni neki a konyhában

citromfűcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citromfű keletről származik, az árvacsalánfélék családjába tartozik. Illata kellemes, a citromhoz hasonló, fehér virágú növény, amit az ősidők óta alkalmaznak.

Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igazi nádrafű, macskaméz, mézelke - sokoldalúan felhasználható ősi gyógynövény. Nem csak a népgyógyászat, a modern orvoslás is alkalmazza. 

Talán szokatlanul hangzik, de a citromfüvet több formában is fel lehet használni, szárítottan és frissen is. Nem csak gyógytea készíthető belőle, az ételeink ízesítésénél is hasznát vehetjük. Ha nyersen fogyasztjuk, a citromfű száráról le kell húzni a külső réteget, le kell vágni a száraz tetejét, majd az alsó részét alaposan megmosni. A növény szára kemény és rágós, úgyhogy érdemes akár teljesen eltávolítani, ha nyersen fogyasztanánk.

Mire jó?

A nyers citromfű több gyógyhatással rendelkezik: nem emeli meg a vércukorszintet, védi a szívet, értékes antioxidáns. Alvászavarok, nyugtalanság, emésztési panaszok és herpesz ellen is bevethető a citromfű. Fő hatóanyaga az illóolaj, valamint a flavonoidok, a rozmaringsav és a triterpének.

citromfűct

A citromfű kifejezetten ajánlott álmatlansággal küzdőknek, lefekvés előtt egy csésze citromfűtea segít álomba ringatni az embert. Amennyiben nem szeretnénk teázni, párologtassunk citromfű-illóolajat, esetleg csepegtessünk a párnánkra egy keveset, segíteni fog. A citromfű nyugtató hatásáról is híres, szoktak azzal viccelődni, nyugtató helyett használjunk citromfüvet, valódi lélekdoktor, hiszen még a depresszióval küszködőknek is ajánlják.

Külsőleg is alkalmazható ízületi fájdalmaknál, valamint kellemetlen ajakherpesz esetén, ugyanis vírusölő tulajdonsága van. A citromfűből készült tea fejfájásnál is enyhülést hozhat.

Ételekben is fel lehet használni

Ez a különleges növény fűszerként is használható, bátran tehetjük könnyű salátákba, főzelékekbe, levesekbe, húsos fogásokba, de még desszertekbe is.  Az ázsiai konyha széles körben használja, remekül érvényesül az íze például ebben a thai krémlevesben. 2015-ben az év fagylaltja a citromfűfagyi volt, amiért odavolt mindenki, aki kóstolta.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük