Nagymamám köhögésre adta, nem véletlenül – A fekete retek többek között kiváló légúttisztító

fekete retek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy beköszönt a hideg és nyálkás idő, biztosan elkapok valamilyen köhögős betegséget. A köhögés csak arra "jó", hogy zavarja a napomat, semmilyen más tünet nem társul hozzá. Ez viszont nagyon ragaszkodik hozzám, és sokáig el sem enged.

Erre a nyavalyára igazán nincs is jó gyógyszer, ezért kiegészítésként az úgynevezett házi praktikákhoz folyamodom. Több olyan zöldség vagy akár fűszernövény van, amely enyhíti a különböző felső légúti panaszokat, így a köhögést is. Az egyik ilyen a hagyma, de az én nagymamám retket adott köhögésre. No nem a pirosat, hanem a feketét. 

A fekete retek télen mindenhol kapható, de - finoman szólva - kisebb népszerűségnek örvend, mint a piros. Pedig a komor szín kedves, bár markáns illatú és ízű belsőt takar, de ami még fontosabb, nagyon sok bajra gyógyír.

Mit kell róla tudni?

A fekete retek a káposztafélék családjába tartozik, alakja hasonlít a piros, hónapos retekhez, csak nagyobb, fekete és nagyon vastag héjú. Ázsiából származik, és már az ókori Egyiptomban is használták, méghozzá a piramisépítőket etették vele, hogy jobban bírják a munkát. 

A fekete retek késő ősszel érik, és akkor finom igazán, ha az első fagy megcsípi. Talán azért sem tartozik a kedvencek közé, mert piros társával ellentétben erősebb, csípősebb az íze és viszonylag keserű is. A csípősségét egyedül a sütés veszi el, de ilyenkor is érdemes kicsit ropogósra hagyni. 

fekete retek 1

A fekete retek a népi gyógyászatban

A fekete retek tele van vitaminnal, többek között C-, B-vitamin, valamint vas, kálium, kalcium, magnézium és foszfor található benne. A fekete retek régóta ismert a népi gyógyászatban, mert jó hatással van a májra, vízhajtóként is működik, valamint emésztési zavarok, például puffadás ellen is hatásos.

Nemcsak a gyomorban fejti ki áldásos hatását, hanem felső légúti panaszokat is gyógyít, így csillapítja a köhögést, a torokfájást és influenza esetén is hatásos kiegészítőszer lehet. Amikor köhögtem, nagymamám kikaparta a belsejét, mézet öntött bele és a mézes levet kellett meginnom. A másik módszere az volt, hogy lereszelte, szintén mézet kevert hozzá, és így ettem meg. Nem mondom, hogy akkor rajongtam érte, de tényleg enyhültek a panaszaim.

A jótékony hatása ellenére a retekkel is óvatosan kell bánni, bármennyire is egészséges, a fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. Gyomor- és bélgyulladásban szenvedőknek például kifejezetten tilos enni belőle.  

A fekete retek egyéb felhasználása

A fekete retek diétázóknak, fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony az energiatartalma. Nyersen, picit megsózva és párolva is finom. Ha megsütjük, a csípőssége is megszűnik. Emellett remekül passzol a céklához, és pikáns ízt ad a tejfölös túrónak is. Erős az íze, így bánjunk vele csínján, mert különben elnyomja a többi zöldség ízét. Vékony karikákra vágva forró húsleves mellé is nagyon finom.

Arra vigyázzunk, hogy mivel a belseje szivacsossá válhat, mindig tapogassuk meg vásárlás előtt, csak a kemény példányokat tegyük a kosarunkba. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük