Tényleg jó a kóla gyomorrontásra, másnaposságra és takarításra? Közhiedelmek nyomába eredtünk

kólacover.gif
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vannak, akik egyértelműen kólaellenesek és vannak, akik le sem tudnának mondani kedvenc üdítőjükről. Ez a cikk azonban most nem ezt az ellentétet boncolgatja, hanem azt, hogy a kóla mi mindenre lehet jó, ha hiszünk a közhiedelmeknek.

Szerintem nincs olyan ember, akinek ne tanácsolták volna már gyomorrontás vagy másnaposság esetén, hogy igyon meg egy pohár kólát, attól majd minden baja elmúlik. Lehet, hogy az egyéni tapasztalatoktól is függ, de azért van tudományos válasz is a közkedvelt praktikákra.

A másik sokat hangoztatott állítás, hogy nincs jobb takarítószer a kólánál. Hogy ebből mi igaz, és mi mindent lehet vele takarítani, az alábbiakban nézzük át.

Jó-e a kóla gyomorrontásra?

Nyilván egyéni tapasztalattól is függ a vélemény, nálam még nem működött, sok ismerősömnél viszont már igen, de kíváncsi voltam a tudományos álláspontra is ezzel az állítással kapcsolatban.

Általában azzal magyarázzák a kóla hatásosságát, hogy mivel hányás és hasmenés esetén sok folyadékot és tápanyagot veszítünk, ezek pótlására van szükség, a kóla pedig azért jó, mert amellett, hogy a folyadékpótlásról is gondoskodik, a benne lévő cukor energiát is ad. Azonban, ha ebből indulunk ki, ez minden üdítőre igaz kéne, hogy legyen. Általában egyetértenek abban a kólát ajánlók, hogy nem szabad szénsavasan inni, meg kell várni, amíg kiszökik belőle, utána ajánlott a fogyasztása.

Az indexen találtam egy érdekes cikket, amely egy 2008-as tanulmányt idéz, amely utánajárt a kérdésnek. Azt vizsgálták, hogy a rehidratálásra kapható oldatok összetétele megegyezik-e a cukros üdítőkével. Azonban az eredmény kiábrándító, az üdítőkben ugyanis nagyon kevés a kálium, a nátrium és minden olyan elektrolit, amire a szervezetnek szüksége lenne egy ilyen időszakban, a glükóztartalmuk viszont sokkal magasabb, mint kellene. Ez alapján tehát egyáltalán nem ajánlott a cukros üdítő, avagy a kóla fogyasztása, segíteni semmiképp nem segít, sőt, a magas glükóztartalma miatt inkább csak árt.

Van olyan gyomorprobléma, amire mégis jó lehet?

Bizony, van ilyen, van alapja a szóbeszédnek. A kólában lévő savak sok mindent szétmarnak, mint tudjuk, ami a legtöbbször inkább hátrányos, mint előnyös, viszont, ha bezoárok, vagyis emészthetetlen anyagok akadtak el a gyomrunkban, azokat is szétbomlasztják, legalábbis egyes típusait. Úgyhogy maximum ilyen gyomorprobléma esetén érdemes fogyasztani.

Jó a kóla másnaposságra?

Na, de mi a helyzet a másnapossággal? Vajon ez az elmélet beigazolódni látszik? Induljunk ki itt is az egyéni tapasztalatokból. Minden ismerősömtől, barátomtól vagy rokonomtól azt hallottam, hogy ez a módszer tényleg hatásos, egy ellenvéleménnyel sem találkoztam, így tényleg kíváncsi lettem a dolog hátterére.

A másnaposság a folyadékháztartásunkat változtatja meg, vízhiányosak és cukorhiányosak leszünk. Sokan a kávét ajánlják megoldásnak, de mivel a kávé is dehidratál, ha nem iszunk mellé sok vizet, jobb választás a kóla. A benne található koffein reakcióba lép az etilalkohollal, illetve az alkohol lebontása során létrejövő vegyületekkel, majd gátolja azok kellemetlen hatásainak kialakulását.

A gyomorrontással ellentétben, másnaposságnál pont azokra az összetevőkre van szüksége a szervezetnek, amelyek a kólában megtalálhatóak: cukor, koffein, szénsav, és mivel folyadék, valamennyire hidratál is. Főként hidegen, citrommal az igazi, és ilyenkor nagyon fontos, hogy véletlenül se szökjön ki a szénsav. Bár helyre nem rakja a gyomrot, ahogy azt a fenti tanulmányból is láthattuk, hányinger csillapítására tökéletesen megfelel.

Kóla és takarítás?

A kóla savassága, pontosabban a benne található foszforsav, amelynek pH-értéke 2,8, szinte mindent szétmar és leold, így tökéletes zsíroldó és folteltávolító. Lehet vele ablakot pucolni, csempét tisztítani - még a fuga felületéről is leviszi a koszt, ha rajta hagyjuk pár percig -, de wc-t takarítani is tökéletes.

Azonban nem csak a fürdőszobában, a konyhában is hasznát vehetjük, ugyanis bármilyen serpenyőt vagy edényt, amelyben leégett az étel vagy odaégett a zsír, megtisztít, csak egy órát állni kell hagyni, majd elmosni meleg vízben.

Ruhákon, konyharuhákon, terítőkön is segíthet a kóla, kiviszi a legmakacsabb zsírfoltot, de akár vérfoltot is. 10 percig rajta kell hagyni az érintett területen, majd kimosni az anyagot.

Bármilyen rozsdás szerszámot, kulcsot, elszíneződött pénzérmét, bizsut megtisztít, szó szerint lemarja róluk a rozsdát. Áztassuk be kólába a rozsdás dolgainkat, hagyjuk így fél órát, majd öblítsuk át őket, és olyanok lesznek, mint újkorukban. 

Ti mit gondoltok, nálatok bevált vagy éppen elbukott a teszteken a kóla? 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon