A rettegett mogyoróallergia: így pótold a csonthéjasokat könnyedén
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mogyoróallergia manapság rengeteg ember életét keseríti meg, és állandó körültekintést igényel. A csonthéjasokban található értékes tápanyagokat azonban más olajos magvakkal is elfogyaszthatod.
A mogyoróallergia tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, a földimogyorón kívül idetartozik a legtöbb csonthéjastól való ételérzékenység is. Súlyosságát tekintve változó lehet: az egészen enyhe változatoktól az életveszélyesekig, abban azonban egyformák, hogy állandó odafigyelést igényelnek.
A leggyakrabban előforduló tünetek a kiütések, a viszkető érzés a szájban és az ajkakon, hányinger vagy hányás, súlyosabb esetekben pedig asztmás rohamok, ájulás vagy anafilaxiás sokk.
A mogyoróallergiások többsége egy vagy több konkrét fehérjére érzékeny, amelyek azonban nem találhatók meg minden csonthéjasban. Elképzelhető, hogy a mogyoróhoz hozzá sem nyúlhatsz, de mandulát vagy kesudiót kilószámra fogyaszthatsz.
És ha a legtöbb csonthéjasra allergiás reakciót is mutatsz, az nem jelenti azt, hogy az egyéb olajos magvakra is érzékeny vagy. Vagyis nagyon sok ételt el tudsz készíteni úgy, hogy a dió- és mogyoróféléket magvakra cseréled. Érdemes mielőbb kitapasztalni vagy allergiavizsgálatra menni, hogy megtudd, melyik csonthéjas okozza a kellemetlen tüneteket, hiszen rengeteg pozitívumtól, vitamintól és ásványi anyagtól esel el, ha az összeset száműzöd az étrendedből.
Élet a csonthéjasokon túl
Bár a dió- és mogyorófélék fogyasztásának rengeteg előnye van, nem jön el a világvége, ha holnaptól nem ehetsz belőlük. A bennük fellelhető hasznos tápanyagokat az olajos magvakkal is a szervezetedbe juttathatod. A legértékesebbek a tökmag, a napraforgómag, a chiamag, a lenmag, a kendermag és bármilyen meglepőnek is tűnik, a kókusz, hiszen ő is magnak számít. Ráadásul ezek is gluténmentesek, így gluténérzékenység esetén is könnyedén beillesztheted őket az étrendedbe.
Chiamag
A szuperélelmiszernek számító chiamagról csak ódákat lehet zengeni: egy valódi kincs, amit mogyoróallergiától függetlenül naponta kellene fogyasztani. Rostokban, ásványi anyagokban, omega-3 zsírsavakban és még C-vitaminban is rendkívül gazdag. Felhasználhatod turmixokhoz, energiaszeletekhez, salátákhoz, de zselésítő tulajdonsága miatt pudingot és tojáshelyettesítőt is készíthetsz belőle.
Lenmag
Az egyik legjobb omega-3 forrás, amely szépíti a bőrt, egyensúlyban tartja a hormonháztartást, és még az emésztőrendszer egészségét is segít megőrizni. Lenmagból házi készítésű kenyereket, kekszeket készíthetsz, de joghurtba is teheted. Egyre azonban figyelj: az értékes tápanyagok a kemény maghéj alatt rejtőznek, amikhez csak pehely vagy őrlemény formájában tud hozzáférni a szervezetünk. Őrölt változatából remek tojáspótlót is készíthetsz.
Kendermag
A tévhitekkel ellentétben a kendermag és a belőle készült olaj nem kábító hatású, ugyanis nem tartalmaz THC-t (D-tetrahidro-kannabinol). Bővelkedik azonban E- és B-vitaminokban és olyan tápanyagokban, mint a kalcium, a magnézium, az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. És ha mindez nem lenne elég: minden esszenciális aminosavat biztosít, amire a szervezetnek szüksége lehet, így fogyasztása a vegán étrenden lévőknek kifejezetten ajánlott. A belőle készült olaj pedig isteni salátaöntetként, de külsőleg használva remekül hidratálja a bőrt és a hajat is.
Tökmag
A tökmag tele van cinkkel, ami jót tesz a bőrnek és az immunrendszernek, emellett pedig rekordmagas, 100 grammonkénti 30 grammos fehérjetartalmával igazán megéri fogyasztani. Önmagában vagy fűszerekkel pirítva is nagyon finom, de gluténmentes, sóspite-alap is lehet belőle.
Fotók: Getty Images