![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Meg kell-e mosni a csirkét sütés előtt? A válasz fura, de jó lenne betartani
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Habár mindenki azt tanulta, hogy az élelmiszert felhasználás előtt mindig alaposan meg kell mosni, a tudomány jelenlegi állása szerint az élelmiszerbiztonsági szakértők egyáltalán nem javasolják, hogy főzés előtt megmossuk a nyers csirkét, vagy más szárnyashúst. A külsején megtelepedő baktériumok ugyanis ilyenkor könnyen szétszállnak, beborítják a konyhát, és számtalan galádságot vihetnek véghez.
Az USA élelmiszerbiztonsági hivatalának kutatásokon alapuló álláspontja szerint a nyers szárnyashúst rossz ötlet felhasználás előtt megmosni. Ha a kórokozók szemmel láthatóak lennének, jól látnánk, hogy az ilyenkor szerterepülő baktériumok akár három méteres körzetben is beterítik a konyhát, a munkalapot, az edényeket, a konyharuhát, a padlót, meg még minket is.
Ezek a baktériumok pedig nem kimondottan jóindulatúak: számtalan betegséget képesek okozni, különösen a kisgyermekekben, az idősekben, a várandós nőkben, és mindenkiben, akinek az immunrendszere nem elég erős ahhoz, hogy kivédje a támadást.
A szakemberek azt javasolják, hogy a szárnyashúst csak vegyük ki a csomagolásból, és a mosás mellőzésével rögtön tegyük a fazékba vagy tepsibe, és már kezdhetjük is a hőkezelést, ami garantáltan elpusztít minden baktériumot. Ez a legbiztonságosabb megoldás.
![liuba](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290913/29091343_44df59da652b9eadedefa1cd7e2e51b5_wm.jpg)
Fotó: Shutterstock
Gyanús, nagyon gyanús
Na, de mi van akkor, ha a csirkén gyanús dolgok vannak: tollak, esetleg más olyan dolog, amit semmiképpen sem szeretnénk rajta hagyni? Vagyis muszáj megmosni a húst.
Nos, ebben az esetben alaposan készítsük elő a műveletet. Először is pakoljunk el mindent a mosogató közeléből, edényeket, deszkákat, eszközöket, és főleg az élelmiszereket. Ha nagy darab állatról van szó, ami nem fér bele egy tálba, mossuk ki alaposan a mosogatót, a környékét pedig terítsük le papírtörlővel. Készítsük oda a főző- vagy sütőedényt, hogy a megmosott pulykával, libával majd ne kelljen végigcsepegtetni a konyhát. Eresszünk a mosogatóba pár ujjnyi hideg vizet, majd helyezzük bele a szárnyashúst. További vizet csak nagyon lassan csorgassunk rá, ezzel is csökkentve a fröcskölést - javasolják az amerikai szakemberek.
Ha csak kis darab húsokról van szó, akkor egy tálban is leöblíthetjük alaposan, majd a vizet óvatosan öntsük a lefolyóba.
A megmosott szárnyast elég lecsepegtetni, törölgetni nem kell, és már mehet is a tepsibe. Ez után szedjük fel a papírtörlőt, meleg, tisztítószeres vízzel törölgessük át a mosogatót és a környékét, és már kész is vagyunk. Mármint a szárnyashús mosásával, de a többi már gyerekjáték lesz.