![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Meg kell-e mosni a csirkét sütés előtt? A válasz fura, de jó lenne betartani
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5963/59631/596318/59631837_4409375_c86cd2eca04d0f5553398031dbaca50a_wm.jpg)
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
![Laktató quinoás szivárványsaláta: ebédként is helytáll](https://kep.index.hu/1/0/5998/59983/599836/59983659_4436235_f012e36c5c8c1b6ed6656ee49c58c8a1_wm.jpg)
Laktató quinoás szivárványsaláta: ebédként is helytáll
![Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája](https://kep.index.hu/1/0/6003/60034/600348/60034889_4440033_2197c374cc4b898710dfed83a4feef56_wm.jpg)
Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája
![Szaftos, darált húsos raguval kevert tészta: gyorsan és egyszerűen készül](https://kep.index.hu/1/0/6006/60068/600682/60068223_4442455_cfd3ef738193a041b3b25a60f367ab01_wm.jpg)
Szaftos, darált húsos raguval kevert tészta: gyorsan és egyszerűen készül
![Így használd profin a késélezőt: mutatjuk a lépéseket](https://kep.index.hu/1/0/5997/59976/599763/59976341_4435735_98096c9af77c075c3346d4b9b92abfa8_wm.jpg)
Így használd profin a késélezőt: mutatjuk a lépéseket
![Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb](https://kep.index.hu/1/0/6007/60071/600718/60071823_4442717_e24e165d0ab0877cbdfe9b1d60a28c3b_wm.jpg)
Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb
Habár mindenki azt tanulta, hogy az élelmiszert felhasználás előtt mindig alaposan meg kell mosni, a tudomány jelenlegi állása szerint az élelmiszerbiztonsági szakértők egyáltalán nem javasolják, hogy főzés előtt megmossuk a nyers csirkét, vagy más szárnyashúst. A külsején megtelepedő baktériumok ugyanis ilyenkor könnyen szétszállnak, beborítják a konyhát, és számtalan galádságot vihetnek véghez.
Az USA élelmiszerbiztonsági hivatalának kutatásokon alapuló álláspontja szerint a nyers szárnyashúst rossz ötlet felhasználás előtt megmosni. Ha a kórokozók szemmel láthatóak lennének, jól látnánk, hogy az ilyenkor szerterepülő baktériumok akár három méteres körzetben is beterítik a konyhát, a munkalapot, az edényeket, a konyharuhát, a padlót, meg még minket is.
Ezek a baktériumok pedig nem kimondottan jóindulatúak: számtalan betegséget képesek okozni, különösen a kisgyermekekben, az idősekben, a várandós nőkben, és mindenkiben, akinek az immunrendszere nem elég erős ahhoz, hogy kivédje a támadást.
A szakemberek azt javasolják, hogy a szárnyashúst csak vegyük ki a csomagolásból, és a mosás mellőzésével rögtön tegyük a fazékba vagy tepsibe, és már kezdhetjük is a hőkezelést, ami garantáltan elpusztít minden baktériumot. Ez a legbiztonságosabb megoldás.
![liuba](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290913/29091343_44df59da652b9eadedefa1cd7e2e51b5_wm.jpg)
Fotó: Shutterstock
Gyanús, nagyon gyanús
Na, de mi van akkor, ha a csirkén gyanús dolgok vannak: tollak, esetleg más olyan dolog, amit semmiképpen sem szeretnénk rajta hagyni? Vagyis muszáj megmosni a húst.
Nos, ebben az esetben alaposan készítsük elő a műveletet. Először is pakoljunk el mindent a mosogató közeléből, edényeket, deszkákat, eszközöket, és főleg az élelmiszereket. Ha nagy darab állatról van szó, ami nem fér bele egy tálba, mossuk ki alaposan a mosogatót, a környékét pedig terítsük le papírtörlővel. Készítsük oda a főző- vagy sütőedényt, hogy a megmosott pulykával, libával majd ne kelljen végigcsepegtetni a konyhát. Eresszünk a mosogatóba pár ujjnyi hideg vizet, majd helyezzük bele a szárnyashúst. További vizet csak nagyon lassan csorgassunk rá, ezzel is csökkentve a fröcskölést - javasolják az amerikai szakemberek.
Ha csak kis darab húsokról van szó, akkor egy tálban is leöblíthetjük alaposan, majd a vizet óvatosan öntsük a lefolyóba.
A megmosott szárnyast elég lecsepegtetni, törölgetni nem kell, és már mehet is a tepsibe. Ez után szedjük fel a papírtörlőt, meleg, tisztítószeres vízzel törölgessük át a mosogatót és a környékét, és már kész is vagyunk. Mármint a szárnyashús mosásával, de a többi már gyerekjáték lesz.