Narancs minden mennyiségben: a 6 legizgalmasabb receptet mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Az ősz és a tél legnépszerűbb citrusféléje a narancs. Amellett, hogy nyersen fogyasztva is igazi csemege, sokféle ételt is készíthetsz belőle. Legyen szó levesről, főételről vagy desszertről, a narancsnak minden fogásban megtalálni a helyét.
A narancs az egyik legfontosabb téli vitaminforrás. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően szerepet játszik a szabad gyökök megkötésében, illetve segíti a méregtelenítést és az öregedés folyamatát is képes lassítani.
Vízhajtóként is ismert, illetve csökkentheti a vércukorszintet is. Felszívódási zavarok esetében is javallott a fogyasztása, továbbá megelőzheti a vesekő kialakulását. Mindezeken túl azonban a konyhában is nagyon jó szolgálatot tesz, amit az alábbi receptjeinkkel szeretnénk példázni.
Narancsos répakrémleves
Kinek ne esne jól a hideg téli estéken egy kiadós, forró leves? Ez a karakteres, fűszerekkel tarkított krémleves egyszerű hétköznapokra is tökéletes fogás lehet. Ízében és illatában a fahéj, a narancs és a gyömbér dominálnak, a selymességét pedig a tejszínnek köszönheti.
Narancsos-mézes répa
A leves után következzék egy mennyei köret a sütőből. Szerencsére ez egy nagyon könnyű és gyorsan elkészíthető recept, amelyben a narancs és a répa dominálnak. Természetesen a mézről sem szabad megfeledkezni, hiszen attól lesz igazán mennyei a répákon keletkező ragacsos máz.
Ropogós, narancsos kacsacomb
Sorrendben haladva, következő fogásunk egy főétel lesz, ami mellé egyébként az előbbi köretet is bátran elkészítheted. Noha a kacsacomb főleg ünnepi ételként szokott az asztalra kerülni, mindez ne tántorítson el attól a gondolattól, hogy különösebb alkalom nélkül is nekiállj elkészíteni. Receptünkben a kacsa egy fantasztikus narancsos mázzal készül, amitől kellemesen ropogós lesz a külseje, míg a húsa mindeközben finom, omlós marad.
Narancsos csokoládéhab
Elérkeztünk a desszertekhez, elsőként a francia cukrászművészet egyik remekét fogjuk neked bemutatni. Ez a markáns ízű, narancslikőrrel lágyított és kandírozott narancshéjjal díszített habvarázs mindössze 40 perc alatt elkészíthető, és csupán 5 hozzávalóra van szükséged ahhoz, hogy egy egyszerű, de nagyszerű édességet alkothass meg.
Krémes, narancsos forró csokoládé
A testet és lelket átmelengető forró csokoládéról sem feledkezhetünk meg, amit ráadásul nagyon gyorsan elkészíthetsz te is. Mindössze néhány hozzávalóra lesz szükséged: a minőségi étcsokoládé, a narancslé és -héj az ital lelke, ezektől lesz igazán karakteres az íze.
Fotók forrása: Getty Images