![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Természetes probiotikum és fehérjebomba a natúr joghurt: jót tesz az emésztésnek
![natúrjoghurt](https://kep.index.hu/1/0/4355/43557/435579/43557962_3324222_93e628dfd9b3813584fae192f932b47e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár a legtöbb gyümölcsjoghurt tele van hozzáadott cukorral és adalékanyaggal, a natúr joghurt nagyon egészséges, kalciumban, káliumban, fehérjében gazdag.
Ahhoz, hogy megértsük, miért is annyira egészséges a joghurt, érdemes megnézni, hogyan is állítják elő. Savanyítás és alvasztás útján készül, az ízek kialakításáért a különböző baktérium- és élesztőtörzseket tartalmazó kultúrák felelnek. Ezek a jó baktériumok átalakítják a tejben található cukrot, amelyből tejsav keletkezik, így kapja meg a joghurt a jellegzetes, picit savanykás, fanyar ízét. Ahogyan áll, besűrűsödik, krémes lesz, a felesleges folyadék pedig kiül a tetejére.
Nem mindegy, milyen joghurt
Nem mindegy természetesen, hogy milyen joghurtot veszel, a natúr vagy a görög a lehető legjobb választás. Az ízesített változatokat hanyagold, ezek ugyanis tele vannak cukorral, édesítőkkel, adalékanyagokkal. Ha édesebben kínálnád, inkább vegyél natúrt, keverj bele mézet vagy friss gyümölcsöket.
![natúrjoghurt5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4355/43557/435579/43557972_29aaf32dec059eab135b191a065284bd_wm.jpg)
Utóhőkezelt joghurtot sem érdemes választani, mert abban a jó baktériumok nagy része elpusztul a magas hőmérséklet miatt.
A zsírszegény joghurtot 2%-os tejből készítik, a görög joghurt viszont magasabb zsírtartalmú, ezáltal sokkal krémesebb, mert több tejsavót vonnak ki belőle. Mivel utóbbi jobban tűri a hőt, gyakrabban használják sütés-főzés során.
Mi mindenre jó?
Ha emésztési problémákkal küzdesz, a fehérjét vagy a kalciumot szeretnéd pótolni a szervezetedben, mindenképpen érdemes legalább napi egy joghurtot enni. A joghurtban viszonylag kevés laktóz található, hiszen a tejcukor tejsavvá alakul át, így van olyan laktózérzékeny, aki meg bírja emészteni, de azért óvatosan a kísérletezéssel, ez nagyban függ az intolerancia mértékétől.
![natúrjoghurt4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4355/43557/435579/43557998_353a61c3926dea9bfbfa2aff014ffe7a_wm.jpg)
Természetes probiotikum
A bélrendszer rengetegféle baktériumot tartalmaz, van köztük jótékony, semleges, de rossz is. Ha ezek egyensúlya felborul, nemcsak az emésztésre, az immunrendszerre, de akár a mentális egészségre is hatással lehet. Ilyenkor ugyanis nem szívódnak fel megfelelően a tápanyagok, így a szervezet számára amúgy hasznos ásványi anyagok vagy vitaminok nem tudnak hasznosulni. Az alkohol, a stressz és az antibiotikum is pusztíthatja a jótékony baktériumokat.
A joghurt olyan természetes probiotikum, amely jó baktériumokat tartalmaz, így jót tesz az emésztésnek, helyreállítja a bélflórát, megszünteti a puffadást, de hasmenés, székrekedés esetén is érdemes bevetni.
![natúrjoghurt3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4355/43558/435580/43558008_bd71acfb8335f6084c4232d4e55c2203_wm.jpg)
Tele van fehérjével
Nem csak a bélflóra védelméért érdemes rendszeresen joghurtot fogyasztani, a fehérjetartalma sem elhanyagolható. Bár szinte minden tejtermék valódi fehérjebomba, a joghurtot érdemes előnyben részesíteni egyéb jótékony tulajdonságai miatt. Ha nem eszel húst, különösen fontos, hogy tejtermékből fedezd a fehérjebevitelt.
Gazdag kalciumban
A joghurt szuper kalciumforrás, ezáltal hozzájárul a csontozat és fogazat egészségéhez. A kalcium felszívódását a D-vitamin segíti, amely kisebb mennyiségben a joghurtban is megtalálható, de érdemes még más forrásból is bevinni, itt olvashatsz róla bővebben.
![natúrjoghurt2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4355/43558/435580/43558020_901cceadeb3a82279ce230adefb63f18_wm.jpg)
Káliumban és magnéziumban gazdag
A joghurt más ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz, a kalcium mellett tele van káliummal és magnéziummal. Utóbbi kettő az izmok és az idegek egészségéért felel. Stressz esetén is érdemes rendszeresen fogyasztani, javíthatja a mentális egészséget.
Fotók: Getty Images