Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver palacsintája lehet a finomabb? Mindkét séf máshogy készíti a népszerű finomságot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A palacsinta az az édes finomság, amit a világ minden táján ismernek és nagyon szeretnek. Az egyszerű édesség rengeteg változatban elkészíthető, lehet vékony a tésztája vagy pufi, készülhet töltelékkel vagy nélküle, bárhogy is legyen, a népszerűsége vitathatatlan.
A palacsinta édesen készítve desszert, sósan fő- vagy előétel lehet belőle, de napindítónak is tökéletes.
Mindenkinek megvan a maga kedvence, nincs két egyforma recept, hisz ahány ház, annyi szokás. A neves séfek sem esküsznek ugyanarra a receptre, sőt, többfajta palacsintaváltozatot kipróbáltak már az évek alatt. Mindegyiküknek megvan a kedvence, ki szerényebben, ki gazdagabban készíti a finomságot.
Gordon Ramsay kedvenc palacsintájának lágy tésztája van
Ha a neves séf szakácskönyveiben lapozgat az ember, amelyek szép számmal képviseltetik magukat, és ha még a főzős műsorai is számításba kerülnek, akkor bizony kiderül, hogy rengetegféle palacsintát próbált már ki. Mindegyik nagyon gusztusos, arra ösztönzi az embert, próbálja ki.
Ramsay egyik kedvenc palacsintája egyszerű, a különlegessége abban rejlik, hogy a tojásfehérjét és sárgáját külön keveri ki. Miután a tojásokat szétválasztotta, Ramsay a sárgához keveri a tejet, olvasztott vajat, vaníliakivonatot, sütőport és a lisztet. A tojásfehérjéből közepes erősségű habot ver, majd a tojássárgás masszához forgatja óvatosan - ettől sokkal légiesebb, lágyabb lesz majd a palacsinta. A palacsintát forró, kivajazott serpenyőben süti meg mindkét oldalán aranybarnára, majd úgy tálalja, hogy 3 darabot egymásra pakol, a közepére kis kocka vajat tesz és juharsziruppal önti nyakon. Ez aztán a napindító lakoma.
Jamie Oliver az egyszerűség híve
Ramsay-hez hasonlóan több palacsintareceptet mutatott be, tanított meg hű nézőinek, hogy hogyan lesz a legfinomabb. Egyik kedvenc palacsintareceptjéhez csak 1 bögrére lesz szükség, amellyel könnyedén kimérhetőek az alapanyagok, majd egybekeverés után mehet is sülni a serpenyőbe a massza.
Jamie reggeli palacsintájába liszt, tej, 1 tojás, 1 csipet só és 1 darab reszelt alma vagy körte kerül. A jól kikevert masszát forró serpenyőben, kevés vajon kell kisütni, a palacsintát evőkanállal érdemes a serpenyőbe mérni. Az édes napindító tetejére bátran kerülhet mascarpone, de mézet is lehet rá csurgatni, hiszen a tésztába nem kerül cukor, de így legalább nem fog letapadni sütés közben a gyenge massza.
Ree Drummond palacsintájában a tejföl a titkos hozzávaló
Amerika kedvenc gasztrobloggere, Ree Drummond is jó néhány palacsintareceptet megosztott már a követőivel, az egyik változatában szerény hozzávalókból keveri ki a tésztát, 7 kanál liszt, 2 tojás, 2 kanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 vagy 2 kanál vaníliakivonat és annyi tejföl, amitől lágy masszává áll össze az egész. A palacsinták a megszokott módon sülnek serpenyőben, majd juharsziruppal nyakon öntve kerülnek az asztalra. Ree csemetéi gyakran indítják ezzel a finomsággal a napot.
The Rock palacsintája a csokitól lesz különleges
A pankrátorból lett színész Dwayne Johnson, művésznevén The Rock nagyon szereti a finom falatokat. Közösségi oldalán gyakran megmutatja, mi finomat eszik épp. Kedvenc pufi palacsintájában a csoki is szerepet kap, tálalásnál pedig tejszínhab, eper és banánkarikák díszítik a palacsinta tetejét.
A tésztába keverhető csokichips is, de az igazi Rockos változatban egy kis turpissággal kerül a csoki a tésztába, 1 bögre csokichipset 1 bögre meleg habtejszínnel kell összekeverni, hogy aztán a selymes csokis krém a fagyasztóba kerüljön 15-30 percre. Utána fagyiadagoló segítségével a csokis gombócokat sütőpapírral bélelt tálcára kell adagolni, vigyázva, ne kerüljenek szorosan egymás mellé. A tetejükre sütőpapír kerül, majd ki kell lapítani a gombócokat.
A tészta hozzávalóit, 1 bögre lisztet, 2 evőkanál cukrot, 1 teáskanál sütőport, 1 csipet sót, 1 darab tojást, 1 evőkanál olajat, 1 bögre tejet kell csomómentesre keverni, majd merőkanál segítségével serpenyőbe mérni. A csokis érmét a tészta közepére kell helyezni, miközben sül, egy keveset a masszából a tésztára kell rakni, hogy ellepje a csokit. Mindkét oldalán aranybarnára kell sütni a palacsintát, amit egymásra tornyozva a már említett finomságokkal érdemes kóstolni.
Fotó: Getty Images