
A tavasz 6 legnépszerűbb gyógynövénye: tea és saláta is készülhet belőlük

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

A 10 legfinomabb húsvéti recept: ezek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról
Ropogós

Tepsis répatorta mascarponekrémmel: nagy adag gyorsan és egyszerűen

Majonézes tojáskrémmel töltött sonkatekercs: mutatós és finom

7 mennyei répás desszert húsvétra: sütés nélkülit is mutatunk

Húsvéti spenótos pite leveles tésztából: főtt tojás sül a közepébe

Így fess húsvéti tojást házilag: ötletek a hagymahéjtól az áfonyáig
Számos olyan gyógynövény van, ami tavasszal a figyelem központjába kerül, főleg az egészségre gyakorolt hatásuknál fogva. Ezúttal 6 ilyet mutatunk be!
Alábbi felsorolásunkban a tüskéstől a csípősön át egészen az illatos növényekig mutatunk be hasznosabbnál hasznosabb, gyógyhatású természeti kincseket.
Lucfenyő
A latinul Picea abies néven ismert fás szárú, norvég lucfenyő virágjára, hajtásaira és az olajára is érdemes figyelmet fordítani. A lucfenyő hajtásai ugyanis kiváló teaalapanyagok, de akár mézben tartósítva is el el lehet tenni őket. Mindkét változata kiváló köhögéscsillapító és segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, így az évszakok közti átmenti időszakban is jó szolgálatot tehet az immunrendszered rendbe tételében.

Tyúkhúr
Ezt a növényt előszeretettel adják háztáji állatoknak és papagájoknak is, de ha már az emberi egészségről van szó, úgy a latinul Stellaria media névre keresztelt növényt salátákhoz és levesekhez is felhasználhatod. Kicsi levelekből áll, amelyek már a hó alól is kileskelődnek a tavasz közeledtével.

Egészségre gyakorolt hatása is sokrétű: a népgyógyászatban használják gyomor- és bélrendszeri betegségek, asztma, hasmenés, kanyaró, sárgaság, vese- és emésztőrendszeri és egyéb gyulladásos betegségek kezelésére.
Tea formájában ismert, és az emésztési zavarok kezelésében népszerű, de manapság már a koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatását is vizsgálják.
Pitypang
A pitypangot, más néven gyermekláncfüvet (Taraxacum officinale), napságra virágjairól ismerheted fel, és úton, útfélen képes megnőni.
Levelei gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, és általában ezt is salátákhoz szokás felhasználni, de csak a zsengéket, amelyek még nem keserűek. Ezt az Európában őshonos növényt inkább a mexikói és az észak-amerikai orvoslásban használják, de gyógyító képességei szerte a világon ismertek.

Virágja amennyire szép, olyannyira keserű, ennek ellenére főzhető belőle tea, ami szintén az emésztést támogatja. És ha azt hinnéd, hogy ezzel vége a tudománynak, elárulom, hogy a gyökere is hasznos, mivel számos olyan alkotóeleme van, amelyek a cukorbetegségben alkalmazott diéták kiegészítői. Tartalmaz továbbá inulint is, és probiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, miként rákellenes képességeit is már kutatják a tudósok.
Galagonya
A latinul Crataegus monogyna nevet viselő növény nem csak tea formájában hasznos. Míg utóbbi annak virágzó hajtásából készül, terméséből csodás lekvárt vagy szörpöt is készíthetsz. Ezenkívül a benne lévő flavonoidok antioxidáns hatásúak is. A galagonya képes javítani a vérkeringést és csökkenteni a szívelégtelenség és cukorbetegség kockázatát, segíti a vér áramlását.

Illatos ibolya
Ez a növény is a tavasz egyik hírnöke. A Viola odorata névre hallgató növény főként a népi gyógyászat által vált ismertté. Szinte minden része hasznosítható: virágjából tea főzhető, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van, így kiváló társad lehet megfázás esetén. Csillapítja a köhögést is, gyökerét pedig hurutoldó készítményekhez használják fel.

Illata rendkívül kellemes, és ha hiszed, ha nem, szépsége, illata és íze miatt desszertek dekorálására is előszeretettel használják.
Csalán
A végére egy igazán csípős növényt hagytam. A csalánért (Urtica dioica) ugyan meg kell küzdeni, de ha ez sikerül, a friss hajtásai a legjobb barátaid lesznek egy igazi tavaszi tisztítókúrához. A csalán hozzájárul a vese és a prosztata egészséges működéséhez, illetve segíti enyhíteni a reumatikus és ízületi panaszokat is.
Főzhetsz belőle teát, levest, de akár salátához is felhasználhatod, antioxidáns-tartalma pedig képes megkötni a szervezetben lévő szabad gyököket.
Egyszerű csalánfőzelék

Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 kilogramm csalán (zsenge, tavaszi)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2.5 deciliter tejföl
- 1 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
- 5 deciliter zöldségalaplé
- ízlés szerint só és bors
- ízlés szerint citromlé
- opcionális olívaolaj
Elkészítés:
Fotó forrása: Getty Images