A tavasz 6 legnépszerűbb gyógynövénye: tea és saláta is készülhet belőlük

nepszeru-tavaszi-gyogynovenyek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Számos olyan gyógynövény van, ami tavasszal a figyelem központjába kerül, főleg az egészségre gyakorolt hatásuknál fogva. Ezúttal 6 ilyet mutatunk be!

Alábbi felsorolásunkban a tüskéstől a csípősön át egészen az illatos növényekig mutatunk be hasznosabbnál hasznosabb, gyógyhatású természeti kincseket.

Lucfenyő

A latinul Picea abies néven ismert fás szárú, norvég lucfenyő virágjára, hajtásaira és az olajára is érdemes figyelmet fordítani. A lucfenyő hajtásai ugyanis kiváló teaalapanyagok, de akár mézben tartósítva is el el lehet tenni őket. Mindkét változata kiváló köhögéscsillapító és segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, így az évszakok közti átmenti időszakban is jó szolgálatot tehet az immunrendszered rendbe tételében.

tavaszi-gyogynovenyek

Tyúkhúr

Ezt a növényt előszeretettel adják háztáji állatoknak és papagájoknak is, de ha már az emberi egészségről van szó, úgy a latinul Stellaria media névre keresztelt növényt salátákhoz és levesekhez is felhasználhatod. Kicsi levelekből áll, amelyek már a hó alól is kileskelődnek a tavasz közeledtével.

nepszeru-tavaszi-gyogynovenyek

Egészségre gyakorolt hatása is sokrétű: a népgyógyászatban használják gyomor- és bélrendszeri betegségek, asztma, hasmenés, kanyaró, sárgaság, vese- és emésztőrendszeri és egyéb gyulladásos betegségek kezelésére. 

Tea formájában ismert, és az emésztési zavarok kezelésében népszerű, de manapság már a koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatását is vizsgálják.

Pitypang

A pitypangot, más néven gyermekláncfüvet (Taraxacum officinale), napságra virágjairól ismerheted fel, és úton, útfélen képes megnőni.

Levelei gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, és általában ezt is salátákhoz szokás felhasználni, de csak a zsengéket, amelyek még nem keserűek. Ezt az Európában őshonos növényt inkább a mexikói és az észak-amerikai orvoslásban használják, de gyógyító képességei szerte a világon ismertek.

nepszeru-tavaszi-gyogynovenyek

Virágja amennyire szép, olyannyira keserű, ennek ellenére főzhető belőle tea, ami szintén az emésztést támogatja. És ha azt hinnéd, hogy ezzel vége a tudománynak, elárulom, hogy a gyökere is hasznos, mivel számos olyan alkotóeleme van, amelyek a cukorbetegségben alkalmazott diéták kiegészítői. Tartalmaz továbbá inulint is, és probiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, miként rákellenes képességeit is már kutatják a tudósok.

Galagonya

A latinul Crataegus monogyna nevet viselő növény nem csak tea formájában hasznos. Míg utóbbi annak virágzó hajtásából készül, terméséből csodás lekvárt vagy szörpöt is készíthetsz. Ezenkívül a benne lévő flavonoidok antioxidáns hatásúak is. A galagonya képes javítani a vérkeringést és csökkenteni a szívelégtelenség és cukorbetegség kockázatát, segíti a vér áramlását.

nepszeru-tavaszi-gyogynovenyek

Illatos ibolya

Ez a növény is a tavasz egyik hírnöke. A Viola odorata névre hallgató növény főként a népi gyógyászat által vált ismertté. Szinte minden része hasznosítható: virágjából tea főzhető, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van, így kiváló társad lehet megfázás esetén. Csillapítja a köhögést is, gyökerét pedig hurutoldó készítményekhez használják fel.

nepszeru-tavaszi-gyogynovenyek

Illata rendkívül kellemes, és ha hiszed, ha nem, szépsége, illata és íze miatt desszertek dekorálására is előszeretettel használják. 

Csalán

A végére egy igazán csípős növényt hagytam. A csalánért (Urtica dioica) ugyan meg kell küzdeni, de ha ez sikerül, a friss hajtásai a legjobb barátaid lesznek egy igazi tavaszi tisztítókúrához. A csalán hozzájárul a vese és a prosztata egészséges működéséhez, illetve segíti enyhíteni a reumatikus és ízületi panaszokat is.

Főzhetsz belőle teát, levest, de akár salátához is felhasználhatod, antioxidáns-tartalma pedig képes megkötni a szervezetben lévő szabad gyököket.

Egyszerű csalánfőzelék

csalanfozelek1.gif

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 kilogramm csalán (zsenge, tavaszi)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2.5 deciliter tejföl
  • 1 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
  • 5 deciliter zöldségalaplé
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint citromlé
  • opcionális olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Használjunk kesztyűt, biztos, ami biztos. A csalánt mossuk meg alaposan forró vízben. A kemény szárrészt távolítsuk el, majd a leveleket csíkozzuk fel. A hagymát és a fokhagymát daraboljuk apróra. Egy kevés zsiradékon enyhén pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a felcsíkozott csalánt. Kevergessük néhány percig a csalános-hagymás keveréket, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és főzzük. Mikor a csalán megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Sűrűségtől függően, a tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy pár csepp citromlével ízesítjük. Csepegtethetünk rá egy kevés olívaolajat.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon