Így süss vaj nélkül: szuper helyettesítőket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Első ránézésre bonyolultnak tűnhet a vaj növényi alapanyagokkal történő pótlása, azonban egyszerűbb, mint hinnéd.
Korábban összegyűjtöttük, hogyan helyettesítheted a tojást növényi hozzávalókkal, és a számos lehetőség közül sokat süteményekhez is felhasználhatsz. Nincs ez másként a vaj esetében sem.
Ne állítson meg az ünnepi készülődésben az, ha laktóz- vagy tejallergiával küzdesz, esetleg vegán étrenden vagy, hiszen az állati zsiradéknak rengeteg növényi alternatívája létezik. Ha te is szeretsz reformalapanyagokkal kísérletezni a konyhában, akkor ezt a válogatást imádni fogod.
Vegán vajhelyettesítők
Nem, most nem a margarinról van szó! Bár a növényi zsiradékoknak azt a formáját már évtizedek óta használjuk olcsóbb vajpótlóként, a vajas ízt sajnos nem igazán sikerül hozniuk, bár nagyon igyekeznek meggyőzni az ellenkezőjéről. Ráadásul rendszerint tele vannak pálmaolajjal, így ha a környezeted is számít, csak végső esetben nyúlj az azt tartalmazó termékekhez.
A vegán „vaj” azonban a növényi olajok olyan kombinációja, amely ízben és állagban is nagyon közel áll az állati változathoz, az igényesebb márkák pedig mellőzik a pálmaolajat. Ezt a vajhelyettesítőt gyakorlatilag minden desszerthez használhatod, amihez eddig vajat tettél.
Kókuszolaj
Ha nem fontos a vajas íz a süteményben, akkor a jó zsiradékok táborát erősítő kókuszolaj is remek választás lehet. Előnye az összes többi olajjal szemben, hogy a vajhoz hasonlóan szobahőmérsékleten ő is szilárd halmazállapotú, és mennyiségben is ugyanannyi szükséges belőle. A finomítatlan kókuszolaj ráadásul átható kókuszos ízzel is gazdagítja a süteményeket, így kókuszos, csokis, gyümölcsös süteményekhez remekül passzol. Főként kekszek, kevert sütik, brownie-k, gyümölcskenyerek, morzsasütik és öntetek esetében érdemes kókuszolajat választani.
Kókuszkrém
A kókuszkrém vagy zsíros (konzerves) kókusztej a vajhoz hasonlóan sűrű, krémes textúrát kölcsönöz a süteményeknek és számos ételnek. Kiváló alternatíva növényi sajttortákoz, pudingokhoz, mousse-okhoz, jégkrémekhez, de levesek, szószok, curryk sűrítésére is használhatod. Kevert sütik, muffinok, gyümölcskenyerek tésztájába keverve tapasztalhatod meg az igazi előnyét.
Magvajak
A magvajak előnye, hogy biztosítják a sütik számára a szükséges zsiradékot, ennek ellenére olajmentes diétákba és teljes értékű növényi étrendbe is beilleszthetők. A legismertebb a mogyoróvaj, de a kesudióból és a mandulából készült vajak is kezdenek egyre inkább elterjedni. Érdemes őket használni, mert karakteres, diós ízzel gazdagítják a velük készült ételeket. Kevert sütikhez, kekszekhez, krémekhez, reggeli zabkásákhoz a legideálisabbak, de egy teáskanálnyi belőlük a kávédat is megbolondítja.
Avokádó
Igen, jól olvastad! Ha nem szereted a kókuszos ízt, akkor bizonyos esetekben avokádóval is helyettesítheted a vajat. Kevert tésztákban, muffinokban, pudingokban és nyers tortákban lesz a legsikeresebb, és avokádópürével kb. a megadott vajmennyiség felét pótolhatod. Mivel ez a növényi vajpótló barnás árnyalatúvá teszi a vele készült desszerteket, érdemes csokis, kakaós alapú masszákba keverni.
Fotók: Getty Images