Különleges kürtőskalácsok, erdei gombák, székely termékek: továbbra is tobzódnak a gasztroprogramok
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ősszel sem áll meg az élet, amíg jó az idő, addig érdemes kimozdulni, ha pedig már kint vagyunk, menjünk el egy-egy gasztrofesztiválra is.
A gasztroprogramoknak se szeri, se száma, ősszel is van miből válogatni. Ropogós kürtőskalácsra, gyümölcsös, nyáridéző borokra vagy egy kupica székely pálinkára vágyunk, ami garantáltan felmelegít a hidegben? Bőven lesz mindegyikből a hétvégén.
Kürtőskalács Fesztivál
Budapest, Városliget - október 11-13.
Idén már a hetedik Kürtőskalács Fesztivált rendezik meg, melynek központi témája - a nevéből adódóan - a kürtőskalács, amelyet mára hungarikummá nyilvánítottak. A hagyományos és már ismert ízesítések, a különböző méretű és formájú kürtőskalácsok mellett készítenek rendhagyó kürtőskalácsokat az ételintolleranciával élők számára, valamint kürtőskalácsból készült desszertkülönlegességeket is meg lehet kóstolni. A kalácsokért természetesen fizetni kell, de a koncertek és a fesztivál ingyenes lesz. További részleteket itt olvashattok.
Somlói Juhfark Ünnep
Somló, Tornai Pincészet - október 12.
A Juhfark Ünnep a fajta reprezentatív, legnagyobb szabású bemutatója, amelyen Somló meghatározó pincéi mutatják be a közönségnek legjobb Juhfark tételeiket. A Juhfark és Somló tökéletes párt alkot, az itteni különleges, vulkanikus terroir az ebből a fajtából készült borban mutatkozik meg legszebben. Az idei sétálókóstolón a friss gyümölcsöstől a testes, érlelt tételekig 2015-16-17-es borokat és 2018-as tartálymintákat kóstolhat a közönség, 16 pince 25 borát. A kóstolót mesterkurzusok, pincetúra és dűlőtúra egészíti ki. További részletek az esemény honlapján.
Heimann Birtoktúra
Szekszárd, Heimann Családi Birtok - október 12.
A Szekszárdi Borvidéken megtapasztalhatjuk, milyen az, mikor bár már lezajlik a szüret java, a pincében reggel-este megy a munka, erjedő murcikat lehet megkóstolni, és ha már kellő tannin és ízanyag oldódott ki a bogyókból, kezdődhet a préselés. Az őszi Birtoktúrán ebbe a hangulatba csöppenhetünk bele, a 11 kilométeres gyalogláson ki-ki a saját ütemében tudja bejárni az ültetvényeket. A Bati Kereszt kilátónál fröccsözhetünk egyet, a Présház teraszára érve pedig egytálétellel és egy pohár borral várják a vendégeket. További részletek az esemény Facebook-oldalán.
Spájz Értékpiac
Siófok, Kálmán Imre Kulturális Központ - október 12.
A Spájz Értékpiacon reggel 8-tól 16-ig igazi kézműves termékekkel lehet találkozni, kézműves borok, sörök és pálinkák várják az italok szerelmeseit, de meg lehet kóstolni - és persze megvásárolni - a helyi termelők zöldségeit, gyümölcseit és a belőlük készített lekvárokat, szörpöket és zöldségkrémeket is. Ráadásul a vásárlással támogatjuk a helyi és a kistérségi magyar értékeket, termelőket is. További részletek az esemény Facebook-oldalán.
VII. Magyar Sajtmustra
Budapest, Törley Pezsgőmanufaktúra - október 12-13.
A Magyar Sajtmustrát idén Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között rendezik meg, ahol a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit várják. Hazánk legszebb sajtjainak megismerésére és kóstolására nyílik lehetőség, a kétnapos sajtvásáron a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és tejtermékekkel találkozhatnak a látogatók, ráadásul megismerhetik és megkérdezhetik a készítőt is. A legkisebb kézműves műhelytől a legnagyobbakig képviselteti magát a szakma. További részletek az esemény Facebook-oldalán.
Erdei- és Szarvasgomba Feszt
Budapest, Pancs Gasztroplacc - október 13.
Ősszel megérkeznek a mélyebb, komplexebb ízű vadon termő gombák, például az ínyencek kedvencének számító szarvasgomba. Ezen a fesztiválon megismerkedhetünk ezekkel a különleges alapanyagokkal, sőt, azt is megtudhatjuk, hogyan emelhetőek be a mindennapok ételeibe a különböző gombák. Számos szakemberrel, kiállítóval lehet találkozni, akiktől bátran lehet kérdezni is. A rendhagyó piaci ebédről a Triffla gombabolt gondoskodik, kávés-konyakos gombapörkölt készül a bográcsban, amihez a kenyeret Szabi A Pék süti. További részletek az esemény Facebook-oldalán.
Székely Napok
Budapest, Fővám tér - október 15-17.
Idén ősszel 14. alkalommal rendezik meg a Székely Napokat Budapesten. Széles kínálattal, közel 25 termelő munkáival és termékeivel várják az érdeklődőket. A bőrművességtől a viseletkészítésen át a gyógyteakészítésig, az ékszerkészítéstől és a hímzésen keresztül a lekvárkészítésig, minden lesz a Székely Napokon. Persze lesz itt sütemény, méz, erdélyi röviditalok, sajtok, csokoládé és még sorolhatnánk. Bár szemlélődni is érdemes, meg is lehet kóstolni a termékeket. További részletek az esemény Facebook-oldalán.
Fotó: Getty Images